Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Ειδικότητες στο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας

Ειδικότητες στο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας Οι τομείς και οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν για το νέο σχολικό έτος 2017 – 18, καθώς και οι προϋποθέσεις εγγραφής ανακοινώθηκαν από το ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας. Οι εγγραφές στο οποίο γίνονται τον Ιούνιο και κατ' εξαίρεση το Σεπτέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, η Α' τάξη είναι προσανατολισμού, στη Β' τάξη υπάρχουν οι τομείς Διοίκησης και Οικονομίας, Δομικών έργων -δομημένου περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας ηλεκτρονικής και αυτοματισμού, πληροφορικής, υγείας – πρόνοιας ευεξίας. Ενώ οι αντίστοιχες ειδικότητες στη Γ' τάξη είναι: υπάλληλος διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών, σχεδιαστής δομικών έργων και γεωπληροφορικής, τεχνικός οχημάτων, τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων εγκαταστάσεων και δικτύων, τεχνικός Η/Υ και δικτύων Η/Υ, βοηθός

νοσηλευτή. Η Δ' τάξη μαθητείας είναι προαιρετική (4 ημέρες αμειβόμενη εργασία και 1 ημέρα στο σχολείο με εργαστηριακό πρόγραμμα)

Σε ό,τι αφορά τις εγγραφές, στην Α' τάξη εγγράφονται κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου. Στη Β' τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι στην Β’ τάξη του ΕΠΑΛ ή Γενικού Λυκείου. Κάτοχοι Απολυτηρίου Γενικού Λυκείου για απόκτηση πτυχίου ειδικότητας οι οποίοι παρακολουθούν μόνο μαθήματα τομέα – ειδικότητας στην Β' και Γ' Τάξη και έχουν την δυνατότητα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις Πανελλαδικές των ΕΠΑΛ.

Στην Α' τάξη διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού, στην Β' τάξη επιλέγουν έναν από τους πιο πάνω τομείς σπουδών με 12 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας και 23 μαθήματα ειδικότητας. Στην Γ' τάξη επιλέγουν μία από τις ειδικότητες από τον τομέα σπουδών που επέλεξαν στη Β' τάξη με 12 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας και 23 μαθήματα ειδικότητας

Στους απόφοιτους ΕΠΑ.Λ. χορηγείται: Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου, ισότιμο με του Γενικού Λυκείου. Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 με επαγγελματικά δικαιώματα, το οποίο εξασφαλίζει άδεια άσκησης επαγγέλματος και πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Απόφοιτοι προαιρετικής Τάξης Μαθητείας μετά από πιστοποίηση Πτυχίο ειδικότητας 5.

Στην ίδια ανακοίνωση του σχολείου σημειώνεται ότι οι δυνατότητες μετά την αποφοίτηση είναι: Απευθείας ένταξη στην αγορά εργασίας. Με το θεσμό της Τάξης Μαθητείας, οι απόφοιτοι εντάσσονται σε εργασιακό περιβάλλον με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού, ασφάλιση και εργαστηριακή εκπαίδευση στο σχολείο. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτησης πτυχίου επιπέδου 5. Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 1% μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα 2 γενικής παιδείας και 2 μαθήματα ειδικότητας (Πανελλαδικές ΕΠΑ.Λ.) Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε αντίστοιχους τομείς, μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα 2 γενικής παιδείας και 2 μαθήματα ειδικότητας (Πανελλαδικές ΕΠΑ.Λ) Στα TEI και στις Στρατιωτικές Σχολές με ειδικό ποσοστό θέσεων, αναλογικό του αριθμού των υποψηφίων από ΕΠΑ.Λ και ΓΛ. (Πανελλαδικές ΕΠΑ.Λ). Συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ με φοίτηση 3 εξαμήνων στην ίδια ή παρόμοια ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5. Επανεγγραφή στη Γ' τάξη ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση και 2ης ειδικότητας του Τομέα από τον οποίο έχει αποφοιτήσει ή στη Β' τάξη για ειδικότητα άλλου τομέα, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας (23 ώρες).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο 1ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας, Πονηροπούλου τέρμα, τηλ: 27610 22747.

Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα