Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Ικανοποιητικές τιμές και καλοί ρυθμοί στις εξαγωγές των καρπουζιών της Τριφυλίας



Από τις 8 Μαΐου ξεκίνησε η συγκομιδή καρπουζιών (χαμηλής κάλυψης) στην Τριφυλία. Οι τιμές παραγωγού μέχρι στιγμής κυμαίνονται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι και η ζήτηση για εξαγωγές είναι αυξημένη.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «φέτος ήταν μια πρώιμη χρονιά. Όμως οι παραγωγοί ήταν επιφυλακτικοί, γιατί αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο είναι τα καρπούζια να πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια ωριμότητας (Brix).
Από τις 15 Μαΐου οι εξαγωγές γίνονται με κανονικούς ρυθμούς. Μέχρι στιγμής έχουν εξαχθεί μεγάλες ποσότητες προς Βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία), αλλά και προς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Σλοβακία, Τσεχία, Γερμανία κ.α.)».
Οι εκτάσεις καλλιέργειας στην Τριφυλία παρέμειναν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (6.000 στρέμματα) και αναμένεται να έχουμε μια παραγωγή της τάξης των 40.000 τόνων.
Οι καιρικές συνθήκες που είχαμε φέτος μετά το ξεσκέπασμα των φυτών ήταν εξαιρετικές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει γίνει σωστή γονιμοποίηση και καρπόδεση.
Όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος, «τα καρπούζια φέτος είναι γεμάτα και καλής ποιότητας. Αυτό οφείλεται στην εμπειρία των παραγωγών σε συνδυασμό με τους επιστήμονες της περιοχής. Δεν είχαμε φυτοϋγειονομικά προβλήματα ούτε προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί ώστε τα καρπούζια που φεύγουν προς εξαγωγή να έχουν τα κατάλληλα Brix, αλλά και σωστή σήμανση και ταυτότητα. Είναι γνωστό ότι το πιο πρώιμο καρπούζι στην Ευρώπη, που παράγεται σε χαμηλή κάλυψη, είναι αυτό της Τριφυλίας».
Όπως ανέφερε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Μαλάμος, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καρπουζιού της Τριφυλίας: «Οι τιμές στο καρπούζι κινούνται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Κυμαίνονται από 25 – 40 λεπτά το κιλό, ανάλογα την ποιότητα και το μέγεθος. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές και σε αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό ο καλός καιρός στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα