Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ «ΟΛΑ» ΒΛΕΠΕΙ Η ΕΛ.ΑΣ. Εφετείο Αθηνών: Με καλάσνικοφ ο πυροβολισμός κατά του φρουρού - Κλεμμένο από 2015 το βαν

Την Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) «βλέπει» ως πιθανότερη πίσω από την ισχυρή έκρηξη στο Εφετείο Αθηνών η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία - Με καλάσνικοφ ο πυροβολισμός κατά του φρουρού.
Κλεμμένο από το 2015 ήταν το μικρό βαν που χρησιμοποίησαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο Εφετείο Αθηνών και το έκαψαν αμέσως μετά, στην οδό Κουντουριώτου, στα Εξάρχεια.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, το αυτοκίνητο είχε κλαπεί από την περιοχή του Συντάγματος, όπου το είχε σταθμεύσει προσωρινά ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος διαμένει σε άλλη περιοχή. Το όχημα έφερε πινακίδες κυκλοφορίας όμοιου οχήματος, που κυκλοφορεί νόμιμα σε περιοχή των νοτίων προαστίων. Εν τω μεταξύ, αναμένονται τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας στον κάλυκα των 7,62χ 39mm, που παραπέμπει σε καλάσνικοφ, με το οποίο πυροβόλησαν οι δράστες εναντίον του αστυνομικού, προκειμένου να διευκρινιστεί αν το όπλο έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες ενέργειες.
Οι έρευνες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνεχίζονται.

Οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης πυροβόλησαν τον φύλακα του κτιρίου του Εφετείου, προκειμένου να τον αποθαρρύνουν να τους καταδιώξει, ενώ πριν από λίγο βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια και το αυτοκίνητο με το οποίο πιθανότατα διέφυγαν. Η έκρηξη συγκλόνισε την πρωτεύουσα αφού ακούστηκε σε πολύ μεγάλη ακτίνα, ενώ αρκετοί κάτοικοι της περιοχής πετάχτηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους.
Όπως έγινε γνωστό, από αστυνομικές πηγές, ο φύλακας του Εφετείου κατέθεσε ότι, ενώ βρισκόταν μέσα στο κτίριο, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τα σκαλιά και να αφήνουν στην είσοδο ένα σακίδιο. Ο αστυνομικός τούς φώναξε, αλλά αυτοί έτρεξαν σε ένα αυτοκίνητο που περίμενε στην οδό Λουκάρεως, τύπου μικρού βαν, όπου τους περίμενε ένας συνεργός τους και με το οποίο διέφυγαν.
Ο οδηγός του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πυροβόλησε μια φορά εναντίον του σκοπού, ο οποίος αναγκάστηκε να σταματήσει. Στο σημείο της επίθεσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει βρεθεί ένας κάλυκας φυσιγγίου, ο οποίος παραλήφθηκε από τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.
Αμέσως μετά τη διαφυγή των δραστών έγιναν τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για την τοποθέτηση της βόμβας στις 02:50, η οποία εξερράγη στις 03:25, προξενώντας σοβαρές ζημιές στην είσοδο του Εφετείου και σε τζάμια απέναντι πολυκατοικιών.
Λίγη ώρα πριν, στα Εξάρχεια, κοντά στο Μουσείο, βρέθηκε καμένο αυτοκίνητο τύπου βαν, μάρκας FIAT, το οποίο οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είναι αυτό με το οποίο διέφυγαν οι δράστες και ταιριάζει με την περιγραφή που έδωσε ο φύλακας.







Στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας εξετάζεται ο κάλυκας από το πιστόλι με το οποίο πυροβόλησαν εναντίον του αστυνομικού φρουρού του Εφετείου Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως 14, προκειμένου να διαφύγουν μετά την τοποθέτηση του ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού, οι δράστες της επίθεσης, που σημειώθηκε τα ξημερώματα.
Επίσης, στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ βρίσκεται και το αυτοκίνητο των δραστών, το οποίο βρέθηκε καμένο, στην οδό Κουντουριώτου στα Εξάρχεια. Πρόκειται για ένα μικρό βαν, το οποίο χρησιμοποίησαν για την διαφυγή τους και το έκαψαν προφανώς για να εξαφανίσουν τα ίχνη.
Η οδός Λουκάρεως παραμένει αποκλεισμένη από τα ξημερώματα. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης των Εγκληματολογικών Ερευνών ελέγχει τον τόπο της έκρηξης, κάτω από βροχή, για να συλλέξει όλα τα στοιχεία που μπορεί να σχετίζονται με την επίθεση και να αποδειχθούν χρήσιμα στην έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σχετικά με τους δράστες.
Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Αστυνομία, οι δράστες της επίθεσης ήταν τρεις και συγκεκριμένα οι δύο που άφησαν το σακίδιο με τη βόμβα στην είσοδο του Εφετείου και ο οδηγός του βαν που τους περίμενε στο αυτοκίνητο, επί της οδού Λουκάρεως.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον αστυνομικό φρουρό, ο οποίος ήταν μέσα στο κτίριο, αμέσως μετά την εναπόθεση τσάντας που περιείχε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους. Στη θέα του αστυνομικού σκοπού, ο συνεργός των δραστών που ανέμενε στο όχημα, πυροβόλησε μια φόρα εναντίον του, χωρίς ωστόσο να του επιφέρει τραυματισμό.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι ζημιές από την έκρηξη είναι εκτεταμένες.
Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης που πραγματοποίησε την επίθεση, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης ή αναφορά στο όνομα, από τον άνθρωπο που έκανε τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που ερευνούν την υπόθεση, εξετάζουν ως πιθανότερη εκδοχή να πρόκειται για την Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), καθώς το σημερινό χτύπημα, έχει ομοιότητες με τις βομβιστικές επιθέσεις στην EUROBANK στην οδό Σανταρόζα και στον ΣΕΒ στο Σύνταγμα, καθώς και τη βομβιστική απόπειρα στο υπουργείο Εργασίας, για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη η ΟΛΑ.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν τον αστυνομικό που είδε τους δράστες, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν υλικό από κάμερες στην ευρύτερη περιοχή, που πιθανόν έχουν καταγράψει τους βομβιστές πριν και μετά την επίθεση.
Η παρουσία της αστυνομίας είναι έντονη σε όλους τους γύρω δρόμους, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σπύρος Κοντονής μετέβη στο Εφετείο Αθηνών, είδε τις καταστροφές που προκάλεσε η έκρηξη και ενημερώθηκε από την αστυνομία.
Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής είναι σε πλήρη εξέλιξη και μετά την ολοκλήρωση τους θα υπάρξει νέα ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.
Με καλάσνικοφ ο πυροβολισμός
Με καλάσνικοφ πυροβόλησε ο ένας από την ομάδα των τριών που τοποθέτησαν τη βόμβα στο Εφετείο Αθηνών, τον αστυνομικό φρουρό, o οποίος επιχείρησε να τους καταδιώξει, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία.
Αυτό προκύπτει από τον κάλυκα που βρέθηκε στην οδό Λουκάρεως, όπου περίμενε τους δύο από τους δράστες που τοποθέτησαν τη βόμβα ο τρίτος της ομάδας, ο οποίος οδηγούσε το μικρό βαν, μέσα από το οποίο πυροβόλησε εναντίον του αστυνομικού.
Ο κάλυκας εξετάζεται αυτή την ώρα για να διαπιστωθεί αν ανήκει στο όπλο που έχει χρησιμοποιήσει σε επιθέσεις της η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, για την οποία ερευνάται αν έχει σχέση με το βομβιστικό χτύπημα, ή αν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.
Σημειώνεται τέλος ότι το αυτοκίνητο των δραστών που βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια είχε κλαπεί από περιοχή των νοτίων προαστίων. Με πληροφορίες από ΑΠΕ dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα