Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Μεσσηνία: Αγωνία για τους πλειστηριασμούς, καθώς πλησιάζει η λήξη αποχής των συμβολαιογράφων



Ούτε χθες έγιναν πλειστηριασμοί στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, καθώς συνεχίζεται η αποχή των συμβολαιογράφων και στη Μεσσηνία.
Ωστόσο, η αποχή φαίνεται ότι θα λήξει μετά τις 31 Ιανουαρίου και η ανησυχία πλέον είναι τι θα γίνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς νομικοί αναφέρουν ότι δεν προστατεύεται από κανένα νόμο. Οι συμβολαιογράφοι θα απέχουν από συμβατικούς και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (σ.σ. ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί γίνονται προς το παρόν πιλοτικά μόνο για ακίνητα Αθηνών) έως και τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου, οπότε και καλούνται την τελευταία Κυριακή του μήνα να αποφασίσουν στην τακτική γενική τους συνέλευση αν θα συνεχίσουν. Ο πρόεδρός τους Παναγιώτης Δουμουλάκης ανέφερε πάντως μιλώντας στην “Ε” ότι προσανατολίζονται σε λήξη της αποχής, κι αυτή θα είναι πιθανότατα και η πρόταση που θα τεθεί για ψήφιση στη συνέλευση. Εν τω μεταξύ στην Τρίπολη έγινε τις προηγούμενες ημέρες διοικητικό συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου – Καλαμάτας όπου αποφασίστηκαν τα πιο πάνω: συνέχιση της αποχής μέχρι 31 Ιανουαρίου του νέου έτους, όπως είχε αποφασίσει η έκτακτη γενική συνέλευση στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, και πρόταση για λήξη της μετά τον Ιανουάριο. Νομικοί κύκλοι από την άλλη θέτουν ερωτήματα κατά πόσο οι συμβολαιογράφοι θα απέχουν από τους συμβατικούς πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία με το νέο χρόνο και αν θα γίνονται μόνον ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καθώς ο κλάδος θέτει θέμα ασφάλειάς τους. Ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας είναι και το ότι κάθε Τετάρτη (σ.σ. ημέρα πλειστηριασμών) οι Διευθύνσεις Αστυνομίας σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου στέλνουν προληπτικά δυνάμεις στα Ειρηνοδικεία, για την περιφρούρησή τους.
ΕΚΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Μέχρι τώρα στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, όπως διαβεβαιώνει και ο κ. Δουμουλάκης, δεν είχαμε εκπλειστηριασμό πρώτης κατοικίας – αλλά αυτό έχει να κάνει με το ότι οι συμβολαιογράφοι απέχουν. Εν τω μεταξύ δεν αποκλείεται και από νομικούς που μιλήσαμε, κάτι τέτοιο να γίνει με το που θα ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί, αφού κανένας δεν αποκλείει ότι μπορεί ήδη να έχει επιδοθεί έκθεση κατάσχεσης σε ιδιοκτήτη. Προς το παρόν βέβαια και να έχει επιδοθεί “θα πρέπει να έχει γίνει σημείωση στην πράξη κατάσχεσης ότι ο σύλλογος βρίσκεται σε αποχή”, μας είπε ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων.
Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι ανέφεραν στην “Ε” ότι βασικός στόχος είναι από 1 Ιανουαρίου το σύνολο των πλειστηριασμών να γίνεται μόνο μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και θέτουν ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Θεωρούν μάλιστα ότι η... καραμέλα των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών είναι μια δικαιολογία για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών χωρίς κοινωνικά κριτήρια. Οπως χαρακτηριστικά λένε, οι τράπεζες γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί και εύκολα μπορούν να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές οπότε θεωρούν ότι οι πλειστηριασμοί μάλλον λειτουργούν σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
ΤΟ... ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Οι δικηγόροι από την πλευρά τους μιλάνε για την ανάγκη να υπάρξει μια μετριοπάθεια στο θέμα των πλειστηριασμών και οι τραπεζίτες να καλούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, για να μην ζήσουμε και στην Ελλάδα εικόνες όπως αυτές στην Ισπανία όπου οι αστυνομικοί έβγαζαν από τα σπίτια τους τους ιδιοκτήτες.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία επιμένουν πως θα πρέπει να προστατευτεί με νόμο, διότι δεν καλύπτει κανέναν ιδιοκτήτη η προφορική συμφωνία ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα γίνονται πλειστηριασμοί για πρώτη κατοικία με αξία μέχρι 300.000 ευρώ. Και συμβουλεύουν τους οφειλέτες που δεν έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη να κάνουν επικαιροποίηση των στοιχείων τους και να δηλώσουν ότι το ακίνητό τους είναι η πρώτη τους κατοικία, ώστε η τράπεζα να το γνωρίζει από το σύστημα ταυτοποίησης και να έχει το ακίνητο μια άτυπη προστασία στην περίπτωση που είναι χαμηλής αξίας. Εν τω μεταξύ, οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι και το Δημόσιο και ασφαλιστικοί φορείς μπορεί να οδηγήσουν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, για οφειλή από 500 ευρώ και άνω. eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα