Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Άνοιξε Kέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών Καλαμάτας



Kέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών λειτουργεί στο παλιό Δημαρχείο Καλαμάτας, στο ισόγειο. Απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα και σε επιχειρήσεις - εμπόρους.
Το κέντρο ανήκει στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) που έχει αποστολή την αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος της υπερχρέωσης. Σε αυτό εργάζονται δύο υπάλληλοι: Η Βενετία Μπιτσάνη, αποσπασμένη από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, και ο Νίκος Γεωργαράς, αποσπασμένος από το Δήμο Οιχαλίας.
Οπως μας ενημέρωσαν οι ίδιοι, προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις και διαδικασίες για την αντιμετώπιση όλων των συσσωρευμένων οφειλών. Παρέχουν συμβουλές και οδηγίες κι επισημαίνουν τις δύο δυνατότητες που έχουν οι δανειολήπτες: α) Της εξωδικαστικής λύσης, και β) της επίτευξης προδικαστικού ή δικαστικού συμβιβασμού.
Στην πρώτη περίπτωση “μπορούν να αξιοποιηθούν θεσμικά εργαλεία διαπραγμάτευσης και ρύθμισης οφειλών, όπως είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών (για φυσικά πρόσωπα με τραπεζικά δάνεια) και ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών (για επιχειρήσεις με χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και λοιπούς ιδιώτες)”.
Στη δεύτερη περίπτωση η δυνατότητα επίτευξης συμβιβασμού δίνεται “μέσω της ένταξης στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη, το νόμο Σταθάκη, το νομικό πλαίσιο που με βάση τις ανάγκες διαβίωσης, παρέχει ολοκληρωμένες και αντικειμενικά προσδιορισμένες λύσεις ρύθμισης, απομείωσης ή και οριστικής διαγραφής οφειλών προς κάθε πιστωτή (Δημόσιο και ιδιώτη)”.
Οι προϋποθέσεις υπαγωγής των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με εμπορική - πτωχευτική ιδιότητα είναι: 1) Να έχουν συνολικό ύψος οφειλών άνω των 20.000 ευρώ. 2) Να έχουν θετικό αποτέλεσμα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις. 3) Να είχαν οφειλές κατά την 31/12/2016 σε τράπεζα με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών ή ρυθμισμένες μετά την 1/7/2016 ή ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ή επιταγές που σφραγίστηκαν ή διαταγές πληρωμής – δικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους”.
Αναφέρεται, ακόμα, πως “σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας εξυπηρέτησης οφειλών προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τις Τράπεζες υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής οφειλών ή ακόμη και επιδότησής τους από το κράτος, βάσει εύλογων δαπανών διαβίωσης, αντικειμενικής αξίας κύριας κατοικίας κι εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος”.
Οι ενδιαφερόμενοι για ενημέρωση δανειολήπτες μπορούν να περνούν από το Κέντρο, στο παλιό Δημαρχείο Καλαμάτας ή να κλείνουν ραντεβού στο τηλέφωνο 213 2125730.
Γ.Σ.  eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα