Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Aκόμη πιο πολύπλοκο και πιο δύσκολο στη συμπλήρωσή του το νέο φορολογικό έντυπο Ε3

Στην "αναμόρφωση και ανασχεδιασμό" του φορολογικού εντύπου Ε3, το οποίο φέρει την πλήρη ονομασία «κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα» και υποβάλλεται κάθε χρόνο μαζί το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης από 1,5 εκατομμύριο και πλέον επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Όπως επισημαίνει η Α.Α.Δ.Ε. σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, στόχος της αναμόρφωσης του Ε3 είναι η πληρέστερη καταγραφή και αποτύπωση οικονομικών δεδομένων όλων των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, η Α.Α.Δ.Ε. επιδιώκει, μέσω της συμπλήρωσης των στοιχείων του εντύπου από όλους τους υπόχρεους, να γνωρίζει τους μέσους όρους δαπανών ανά κατηγορία επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε οι φορολογικοί έλεγχοι να εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από το μέσο όρο και να δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμενο να αποδεικνύει ότι οι δαπάνες του είναι πραγματικές.
Όμως για να υπηρετηθεί ο στόχος αυτός, τα στοιχεία που ζητούνται προς συμπλήρωση

στο νέο έντυπο είναι πολύ περισσότερα από τις προηγούμενες χρονιές, με αποτέλεσμα η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής του Ε3 να καθίσταται απίστευτα πολύπλοκη και ακόμη πιο δύσκολη για τους χιλιάδες λογιστές, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι κάθε χρόνο με το έργο της αποστολής των φορολογικών δηλώσεων εκατομμυρίων πελατών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νέο έντυπο Ε3 κάθε επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίες καλείται να δηλώσει, μεταξύ πολλών άλλων, αναλυτικά στοιχεία για:
- τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις
- τους επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς
- τα ενεργά τερματικά POS που χρησιμοποιεί,
- τις ιστοσελίδες που έχει στο διαδίκτυο
- τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποίησε
- τα e-mail που χρησιμοποιεί
- τις συνεργαζόμενες πλατφόρμες για την πραγματοποίηση των συναλλαγών
Οι αγρότες καλούνται, εξάλλου, στο νέο έντυπο Ε3 να δηλώσουν αναλυτικά ανά κατηγορία τα ποσά των επιδοτήσεων και ενισχύσεων που έλαβαν το 2017.
Η νέα μορφή του εντύπου, όπως παρουσιάζεται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2017.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να στέλνουν τα σχόλια, τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις τους μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο e-mail: e3_proposal@aade.gr
Ε3 νέο έντυπο σελ1
Ε3 νέο έντυπο σελ2
Ε3 νέο έντυπο σελ3
Πίνακες με ανάλυση εσόδων και εξόδων οι οποίοι συμπληρώνουν τους πίνακες Ζ1 και Ζ2 της 3ης σελίδας του νέου εντύπου. dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα