Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Πού κρύβονται τα μικρόβια στην κουζίνα σας; (Μέρος Α)

Και οι συμβουλές της Madame Ginger για να τα εξολοθρεύσετε
Θα σας είμαι ειλικρινής. Τα μικρόβια και τα βακτήρια υπάρχουν στην κουζίνα σας και θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε διάφορα σημεία, ειδικά όπου υπάρχει υγρασία και φαγητό (παντού δηλαδή). Δεν θέλω να μου αγχώνεστε. Ξεκινάμε σήμερα το πρώτο από τα 3 άρθρα για το πού βρίσκονται τα μικρόβια, πώς θα τα εξολοθρεύσετε αλλά και πώς θα αποφύγετε τον πολλαπλασιασμό τους in the first place.
Θέλω να ξέρετε ότι δεν είμαι μανιακή με την καθαριότητα, δεν είμαι υποχόνδρια σε καμία περίπτωση, θα έλεγε κανείς ότι είμαι χαλαρός τύπος με αυτά τα θέματα. Οπότε όταν σας λέω στις συμβουλές να αλλάζετε σφουγγαράκι κάθε εβδομάδα, πιστέψτε με δεν είναι υπερβολή. Ακολουθήστε τις συμβουλές μου για μια καθαρή κουζίνα με όσο το δυνατόν

λιγότερα βακτήρια, μικρόβια και ιούς και κοιμηθείτε ήσυχα!
Στα σφουγγάρια & τις σπογγοπετσέτες
Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα πραγματοποίησε μία έρευνα σχετικά με τα σφουγγάρια. Πήρε από 1,000 σπίτια τα σφουγγάρια που χρησιμοποιούν για να πλύνουν τα πιάτα και τα πέρασαν από μικροβιολογικό έλεγχο. Κάθεστε; 100 από τα 1,000 σφουγγάρια είχαν επάνω τους σαλμονέλα. Ναι, το 10% ήταν μολυσμένα με το βακτήριο που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στο έντερο και το στομάχι.
Τα σφουγγάρια και οι σπογγοπετσέτες είναι τα πιο βρώμικα αντικείμενα στην κουζίνα μας.
Οι συμβουλές της Madame Ginger:
Μετά από κάθε πλύσιμο πιάτων, ξεπλύνετε καλά τα σφουγγάρια με ζεστό νερό, στραγγίξτε τα όσο μπορείτε σφίγγοντας τα και αφήστε τα να στεγνώσουν στο στραγγιστήρι των πιάτων ώστε να παίρνουν αέρα από παντού. Κάντε το ίδιο και με τις σπογγοπετσέτες.
Στις επιφάνειες κοπής
Αν έχετε μόνο μία επιφάνεια κοπής στο σπίτι σας, τότε είναι μάλλον πιο ασφαλές να κόψετε την σαλάτα σας στο κάθισμα της τουαλέτας παρά σε αυτήν την επιφάνεια. Η εξήγηση είναι απλή: οι περισσότεροι άνθρωποι απλά ξεπλένουν την επιφάνεια κοπής τους ή την πλένουν με κρύο νερό και σαπούνι. Όταν έχουμε κόψει όμως ωμό κρέας ή κοτόπουλο σε αυτήν, τότε δεν αρκεί μόνο αυτό.
Οι συμβουλές της Madame Ginger:
- Προμηθευτείτε με 2 επιφάνειες κοπής και κρατήστε την μία μόνο για φρούτα και λαχανικά και την άλλη για κρέας, κοτόπουλο και ψάρι.
- Πλένετε τις επιφάνειες με καυτό νερό και σαπούνι και τρίψτε την καλά με βουρτσάκι κουζίνας.
Στο νεροχύτη
Ο νεροχύτης σας είναι το ιδανικό περιβάλλον για το βακτήριο E.Coli αφού έχει μόνιμα υγρασία και υπολείμματα φαγητού μέσα στα πιάτα ή στον σωλήνα.
Η συμβουλή της Madame Ginger:
Κάθε φορά που τελειώνετε το πλύσιμο των πιάτων, περάστε το νεροχύτη σας με ένα απολυμαντικό ή/και αντιβακτηριδιακό σπρέυ.
Πολλά βακτήρια πεθαίνουν με το λεμόνι ή το ξύδι, αλλά δυστυχώς όχι όλα.
Στις πετσέτες κουζίνας
Δεν θέλω να σας πω τι λένε οι έρευνες για την βόμβα μικροβίων και βακτηρίων που κρύβεται στην κουζίνα σας και λέγεται “πετσέτες κουζίνας”, γιατί πραγματικά δεν θα τις ξαναχρησιμοποιήσετε ποτέ. Θα σας πω μόνο τι πρέπει να κάνετε για να μην εξαπλώσετε τα βακτήρια παντού.
Οι συμβουλές της Madame Ginger:
- Πρέπει να έχετε διαφορετική πετσέτα για να σκουπίζετε τα χέρια σας, άλλη για το στέγνωμα των πιάτων και άλλη για να καθαρίζετε τους πάγκους.
- Κάθε φορά που πιάνετε με τα χέρια σας αυγά, ωμό κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο, σαπουνίστε τα χέρια σας και ξεπλύνετε με ζεστό νερό πριν τα σκουπίσετε στην πετσέτα.  madameginger

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα