Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Ναι στον «Κλεισθένη», αλλά όχι γιατί δε μας «βολεύει»… στο Δ.Σ. Τριφυλίας

Παραλογισμός σημειώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας με ένα και μοναδικό θέμα τη «Συζήτηση για το νομοσχέδιο “Κλεισθένης Ι” και έγκριση ψηφίσματος ΚΕΔΕ».
Όπως έγραψε το Gargalianoionline, στην τοποθέτησή του ο κ. Κατσίβελας ανέφερε: «Τόσο σοβαρά νομοσχέδια που καθορίζουν τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν περνάνε με μια διαβούλευση 15 ημερών, θέλω να πιστεύω ότι αυτό που δήλωσε ο υπουργός για τη δίμηνη παράταση θα γίνει και θα είναι ένας λόγος ευθύνης.
Ο “Κλεισθένης 1” κυρίως και μοναδικά ασχολείται με το εκλογικό σύστημα που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν πρόκειται περί μεταρρύθμισης θα έπρεπε να είχε αγγίξει τα βαθύτερα προβλήματα που υπάρχουν».

Σε άλλο σημείο ο κ. Κατσίβελας ανέφερε: «Η χειραγώγηση από το κεντρικό κράτος είναι προφανής…[…] Αυτό το οποίο είναι προφανές, είναι ότι ουσιαστικά στήνεται ένα παιχνίδι, το πώς θα μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να χειραγωγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ημερομηνία των εκλογών, λέγοντας πως «είναι προφανές ότι θέλει να κάνει εθνικές που να μην έχουν προηγηθεί άλλες εκλογές, ούτε εθνικές, ούτε αυτοδιοικητικές. Έχει την πολιτική επιλογή να μετατοπίσει αυτό που μπορεί να μετατοπίσει, ώστε να δημιουργήσει ένα κενό και να κάνει εθνικές και ευρωεκλογές μαζί».

Κλείνοντας, ο δήμαρχος ανάφερε πως με τις συνέπειες του εκλογικού συστήματος θα δημιουργηθούν αδιέξοδα και δε θα μπορούν να παίρνονται αποφάσεις χωρίς να γίνονται εκβιασμοί και συναλλαγές, φέρνοντας ως παράδειγμα γειτονικούς Δήμους που είχαν θέμα με την ψήφιση προϋπολογισμών, ενώ εισηγήθηκε όπως το Σώμα αποδεχθεί το ψήφισμα της ΚΕΔΕ.
Ο Στάθης Ανδρινόπουλος αρχικά ανέφερε πως ο ίδιος είχε ζητήσει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει μια ειδική συνεδρίαση για τον «Κλεισθένη», ρωτώντας γιατί δεν ήλθε το θέμα προς συζήτηση.
Στη συνέχεια έθεσε ερώτημα γιατί ήλθε με τη διαδικασία της κατεπείγουσας συνεδρίασης και όχι σε τακτική, τονίζοντας πως δεν υπήρχε εισήγηση και προτάσεις από το Δήμο Τριφυλίας, ζητώντας παράλληλα να μάθει με ποια θέση πήγε στο συμβούλιο της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος.
Επίσης, αναφέρθηκε στα θετικά του νομοσχεδίου, κάνοντας αναφορά στα τοπικά συμβούλια και στον τρόπο που θα εκλέγονται οι πρόεδροι, στα τοπικά δημοψηφίσματα που δίνει τη δυνατότητα ο νέος νόμος να γίνονται, αλλά και στην ίδρυση εταιρειών ειδικού σκοπού στον τομέα κοινής ωφέλειας κ.ά., θέτοντας και το ερώτημα: «Γιατί φοβόμαστε την απλή αναλογική;»
Παράλληλα, σημείωσε πως με την απλή αναλογική θα υπάρξει απεμπλοκή από τους κομματικούς μηχανισμούς, ενώ ανάφερε πως τα 4 χρόνια είναι μια καλή θητεία.
Ο κ. Ανδρινόπουλος διαφώνησε με την παράταση της θητείας, καθώς οι πολίτες έχουν ψηφίσει για 5 χρόνια και όχι περισσότερο.
                                                                                          
Από την πλευρά της η επικεφαλής της ΡΑΚΙ, Ιωάννα Μαραβελή ανέφερε: «50 χρόνια τώρα έχει στηθεί ένας ωραιότατος μηχανισμός, ο οποίος αλωνίζει στους Δήμους. Ένας μηχανισμός βολεμένος στο υπάρχον εκλογικό σύστημα που του προσέφερε, πέρα από την εκλογή με μεγάλη πλειοψηφία, και μια αντιπολίτευση μισή, που δεν μπορεί να επηρεάσει τίποτα στα του Δήμου. Πρόκειται για ένα μηχανισμό βουτηγμένο στην αλαζονεία, στην ειρωνεία, που πίσω από την  κάλυψη του εκλογικού συστήματος δεν ενδιαφερόταν ούτε για την αξιοποίηση των δικών του δημοτικών συμβούλων.
[…] Το νομοσχέδιο ξεβολεύει τους ηγεμόνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πολλοί από αυτούς άπραγοι, χωρίς έργο, απλά έθεταν ξανά υποψηφιότητα ποντάροντας στον εκλογικό νόμο για να έρθουν ξανά στη θέση του ηγεμόνα»! Κλείνοντας η κα Μαραβελή ανέφερε πως οι μικρές κοινωνίες χρειάζονται συναινέσεις, συνεργασίες και διαφάνεια, καταλήγοντας πως ο «Κλεισθένης 1» είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Για αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σαράντος Κουκούμης, προαναγγέλλοντας αύξηση των ανταποδοτικών τελών, αλλά και γενικότερα των φορολογικών βαρών.

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος ανέφερε: «Όταν κάποιος προσεγγίζει τέτοια νέα νομοθετήματα οφείλει να το κάνει προσεκτικά. Πρέπει να βλέπει σε βάθος τις όποιες ρυθμίσεις εισάγουν, γιατί κάποιες μπορεί να έχουν  μια βάση, π.χ. η αποσύνδεση από τις ευρωεκλογές είναι σωστή. Σωστό, επίσης, είναι ότι φεύγουμε από την 5ετία και πάμε στην 4ετία, ωστόσο γίνεται με λανθασμένο τρόπο και οφείλουμε να το επισημάνουμε».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο χωροταξικό λέγοντας πως η προηγουμένη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι, όταν εκλεγεί, θα καταργήσει τον «Καλλικράτη», ωστόσο δεν το έκανε. Τόνισε πως θα πρέπει να απαντήσει το Δημοτικό Συμβούλιο αν έχει τελειώσει το θέμα του χωροταξικού στην Τριφυλία, αλλιώς θα πρέπει να περιληφθεί στο ψήφισμα.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Μπακούρος ανέφερε: «Ο πιο άδολος εκφραστής της λαϊκής ετυμηγορίας είναι η απλή αναλογική, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε δολίως το νομοσχέδιο θα κριθεί από το λαό», τονίζοντας πως το 90% των θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο «περνούν» κατά πλειοψηφία, σε αντίθεση με τα όσα ανέφερε ο κ. Κατσίβελας περί ακυβερνησίας.
Ωστόσο, έθεσε το ερώτημα γιατί δεν κατήργησε τον «Καλλικράτη» ο Σαμαράς όπως είχε υποσχεθεί.
Ο ίδιος πρότεινε και την κατάργηση των Περιφερειών, καθώς δεν έχουν λόγο ύπαρξης μέσα από ισχυρούς Δήμους.

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να υπάρξει κάθαρση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κομματικούς μηχανισμούς. Επίσης, ανέφερε πως με το νομοσχέδιο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι πιο λειτουργική, αξιοκρατική και θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Αδρακτάς, είπε πως πρόκειται για ένα θέμα εξόχως πολιτικό, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε σειρά θετικών αλλαγών που αναφέρει το νομοσχέδιο, θεωρώντας την πρόταση της ΚΕΔΕ όχι τόσο ειλικρινή, από τη στιγμή που δεν αναφέρει κάτι για την αύξηση της θητείας.
Συγκεκριμένα, είπε: «Ο κόσμος έχει ψηφίσει για 5 χρόνια συγκεκριμένους ανθρώπους και όχι για παραπάνω». Αναφορά έκανε και στο χωροταξικό, λέγοντας πως στην προηγουμένη θητεία είχε ανοίξει κουβέντα και δημοτικοί σύμβουλοι το είχαν ψάξει, θέτοντας το ερώτημα: αν ανοίξει θέμα θα είναι σε θέση οι δημοτικοί σύμβουλοι να πάρουν θέση;
Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Αν η απλή αναλογική καθιερωθεί είναι θέμα της κυβέρνησης, κάποιοι διαφωνούν και κάποιοι συμφωνούν, αν επικρατήσει η απλή αναλογική, θα πρέπει δηλαδή να κλείσουμε το Δήμο Τριφυλίας;», θεωρώντας ότι οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα έχει να κάνει με την ποιότητα των ανθρώπων που το υπηρετούν. «Θα μου άρεσε ένα ψηφοδέλτιο με απλή αναλογική για δημοτικούς συμβούλους και ένα για τους δήμαρχους», είπε κλείνοντας.

Ο Δημήτρης Σαρμαντζής δήλωσε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα. Όσον αφορά στο χωροταξικό, είπε πως υπάρχει ένα θέμα, όχι γιατί συνενώθηκαν οι τρεις δημοτικές ενότητες, αλλά σχετικά με την εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι δημοτικές ενότητες έπρεπε να έχουν μεγαλύτερα προνόμια, σχολίασε.

Η Αλεξάνδρα Τσούλου, από την παράταξη της ΡΑΚΙ, είπε πως οι Δήμοι είναι πάντα πρώτοι στα θέματα διαφθοράς και αυτό θα έπρεπε να απασχολεί, θεωρώντας ότι είναι σε μια καλή βάση η μεταρρύθμιση.
Όπως σημείωσε: «Τρωτά βεβαίως και μπορούν να βρεθούν, ελπίζω σε ένα Κλεισθένη 2 και χωροταξικά ανοίγματα, για εμένα η ουσία είναι μια ζύμωση ένας νέος αέρας. Ο πλουραλισμός θα ωφελήσει, δε θα ζημιώσει, ίσως να είναι και η πρώτη φορά που στο Δημοτικό Συμβούλιο οι κομματικές γραμμές δε θα είναι τόσο κομματικές.

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης, ο οποίος τόνισε πως η ΚΕΔΕ έχει ασχοληθεί διεξοδικά με αυτό το θέμα.

Υπέρ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ συντάχθηκε και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κατσούλας, ο οποίος στάθηκε στα αρνητικά σημεία του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως το σύστημα δε θα μπορέσει να λειτουργήσει κατά αυτόν τον τρόπο, με τους πολίτες να ρίχνουν τις ευθηνές στους πολίτικους.

Ο Ανδρέας Μπουγάς τάχθηκε υπέρ τους ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, ενώ στην τοποθέτησή του ανέφερε: «3.5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, 3,5 χρόνια επιτυχημένα νομοσχέδια, 3,5 χρόνια αλλαγές, 1,5 χρόνο πριν από τις εκλογές μας φέρνουν και το τελευταίο δώρο. Έχουν πετύχει σε όλους τους τομείς, έχουμε μια αναρχία κοινωνική. Εθνικά συμφέροντα, εθνική κυριαρχία στο μηδέν. Ανεβοκατεβάζουμε τις σημαίες όποτε θέλουμε και όποτε μας αρέσει. Πετάμε στεφάνια σε βραχονησίδες γιατί δεν τολμάμε να κατέβουμε σε βραχονησίδες. Μας χτυπάνε τα πλοία, δεν πάει κανένας. Μας συλλαμβάνουν τους στρατιώτες, δε μιλάει κανένας. Έχει φέρει την αναρχία παντού και τώρα θέλει να τη φέρει και στην τοπική αυτοδιοίκηση». […] Βλέποντας το τέλος δεν μπορούν να αντιδράσουν […] φέρνουν ένα νομοσχέδιο σε πλήρη προχειρότητα».

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας κ. Καλκαβούρας τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με συγκεκριμένη στόχευση. Οι στόχοι, όπως ανέφερε, είναι η ενδυνάμωση της παραταξιακής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ και σε δεύτερη φάση, αφού γίνουν εκλογές, να οδηγηθούμε σε ασυμφωνία.
Όσο για το χωροταξικό, είπε πως και ο ίδιος ήταν αρχικά αντίθετος με τον «Καλλικράτη», όμως τον υπηρέτησε. Ωστόσο, στη δευτερολογία του ο κ. Καλκαβούρας αναφέρθηκε στις συνεργασίες με έναν ιδιαίτερο τρόπο, λέγοντας: «Οι συνεργασίες είναι καλό να μην τις θυμόμαστε όποτε συμφέρει κάποιον, καλό είναι να τις έχουμε πάντα κατά νου, μέσα εδώ ακούγονται και αλήθειες. Μπορεί να είναι τσουχτερές και δεν παύουν να είναι αληθινές και κάποιους συναδέλφους τους ενοχλούν».

Πάντως, το πώς είναι δυνατόν όλοι αυτοί που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ να βρίσκουν δεκάδες θετικά στο νομοσχέδιο… αλλά να συμφωνούν με το ψήφισμα, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο!
Μόνο ως κωμικοτραγικό μπορεί να χαρακτηρισθεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι σύμβουλοι (που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ) τάχθηκαν υπέρ της μείωσης της θητείας στα 4 από τα 5 χρόνια, τη στιγμή που στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ ζητείται να παραμείνει η θητεία στα 5 χρόνια!
Θα πρέπει να σημειωθεί η απουσία τριών σημαντικών στελεχών της συμπολίτευσης από την αίθουσα, της Γιάννας Κωνσταντέλου, της Μαρίας Πανουσιοπούλου και του Ζαχαρία Κανελλόπουλου.
Τελικά, το Σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της ΚΕΔΕ με τις παρακάτω αλλαγές – προσθήκες: Να μην υπάρξει μείωση των υποψηφίων κατά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Να μην παραταθεί η δημοτική θητεία. Οποιαδήποτε αλλαγή εκλογικού συστήματος να εφαρμοστεί από τη μεθεπόμενη θητεία. Η θητεία των Δημοτικών Αρχών να είναι τετραετής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα