Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Ξεκίνησε η λειτουργία της 1ης ΤΟΜΥ Καλαμάτας

Ξεκίνησε η λειτουργία της 1ης ΤΟΜΥ (Τοπικής Μονάδας Υγείας) Καλαμάτας στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) της πόλης. Εχει μια γενική - οικογενειακή γιατρό, παιδίατρο, 2 νοσηλεύτριες, 2 επισκέπτριες υγείας, 1 κοινωνική λειτουργό και 2 διοικητικούς υπαλλήλους.
Η ΤΟΜΥ ενημερώνει τους ασφαλισμένους που θέλουν να εγγραφούν ότι μαζί με την αίτηση εγγραφής πρέπει να έχουν φωτοτυπία ταυτότητας, ΑΜΚΑ, ένα αποδεικτικό πως κατοικούν στην Καλαμάτα και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για το ανήλικο ή τα ανήλικα παιδιά τους.
Η μονάδα λειτουργεί με ραντεβού με τον γενικό - οικογενειακό γιατρό, για να πάρει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και να παρέχει τις πρώτες υπηρεσίες και με τον παιδίατρο, για την προσφορά υπηρεσιών υγείας στα παιδιά.
Τώρα η ΤΟΜΥ λειτουργεί μόνο από τις 7 πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ενώ αργότερα προβλέπεται να υπάρχει και δεύτερη βάρδια. Το τηλέφωνο για επικοινωνία είναι 27210 45542 και η ΤΟΜΥ στεγάζεται στο ισόγειο του Κέντρου Υγείας, με είσοδο από την πίσω πλευρά, από την οδό Κοραή.
Λεπτομέρεις για την λειτουργία της 1ης ΤΟΜΥ Καλαμάτας:
Η 1η Τοπική Μονάδα Υγείας Καλαμάτας (ΤΟΜΥ) παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κατοίκους του Δήμου Καλαμάτας, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ενώ έχει ως πληθυσμό ευθύνης της τους εγγεγραμένους σε αυτήν πολίτες.
Η Εγγραφή γίνεται με την προσκόμιση των παρακάτω ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ :
- Αντίγραφο ταυτότητας ή ταυτότητας ομογενούς ή διαβατηρίου
- Αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ για πιστοποίηση διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας
- Αίτηση Εγγραφής (Συμπληρώνεται στην υπηρεσία και απαιτείται η γνώση των ΑΜΚΑ κάθε μέλους)
- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τα ανήλικα μέλη της οικογένειας
Η ΤΟΜΥ απαρτίζεται από τους κάτωθι Επαγγελματίες Υγείας:
- Μία Γενικό Ιατρό (Οικογενειακός Ιατρός)
- Μία Παιδίατρο (για παιδιά έως 14ετών)
- Δύο Νοσηλεύτριες
- Δύο Επισκέπτριες Υγείας
- Μία Κοινωνική Λειτουργό
- και Δύο Διοικητικούς Υπαλλήλους.
Η Διεπιστημονική Ομάδα Υγείας παρέχει Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως:
- Τακτική Ιατρική Παρακολούθηση
- Αντιμετώπιση Οξέων Περιστατικών
- Διενέργεια προσυμπτωματικού ελέγχου (Έλεγχος Σακχάρου, Μέτρηση Αρτηριακής Πίεσης, Καταγραφή Ιστορικού Υγείας κλπ.)
- Δημιουργία Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας
- Παραπομπές σε ειδικούς Ιατρούς εφόσον κρίνεται αναγκαίο
- Διενέργεια Εμβολιασμών σε παιδιά και ενηλίκους
- Ενημέρωση για βελτίωση της υγείας και ποιότητας ζωής του ατόμου και της οικογένειας
- Συμβουλευτικές υπηρεσίες για στήριξη και ενδυνάμωση σε άτομα και οικογένειες, εκτίμηση αναγκών, διασύνδεση και παραπομπή σε αρμόδιους φορείς ανάλογα με τις ανάγκες, ενημέρωση για κοινωνικές ή προνοιακές παροχές κλπ.
- Προγραμματισμός και υλοποίηση δράσεων Πρόληψης - Προαγωγής και Αγωγής Υγείας στην Κοινότητα
Η Τακτική Ιατρική Παρακολούθηση γίνεται ΜΟΝΟ κατόπιν ραντεβού.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
Ο οικογενειακός ιατρός (Γενικός Ιατρός, Παθολόγος ή Παιδίατρος) είναι μία νέα, δωρεάν λειτουργία του ΕΣΥ, αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως σύμβουλος υγείας και πλοηγός του σε αυτό. Ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Οι παραπομπές γίνονται με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του λήπτη υπηρεσιών υγείας εντός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας). Όταν αυτή η επιλογή εξαντλείται, ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει κατά περίπτωση σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Νοσοκομεία) και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Καθορίζονται δύο κατηγορίες παραπομπών:
η απλή παραπομπή, με ισχύ 30 ημερολογιακών ημερών για προγραμματισμό μιας επίσκεψης σε ειδικό ιατρό,
η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα (12) μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.
Έως την πλήρη και λειτουργική ένταξη των δημόσιων μονάδων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο ανωτέρω σύστημα, ο προγραμματισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα. Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή. Τα επείγοντα περιστατικά συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται στις δημόσιες δομές υγείας όπως ισχύει τώρα.
Γιάννης Σινάπης, eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα