Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να βγει το θρήσκευμα στα απολυτήρια Λυκείου

O Νίκος Φίλης/
Φωτογραφία eurokinissi


ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Την απαλοιφή του θρησκεύματος από τους απολυτήριους τίτλους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότεροι εκ των οποίων συμμετέχουν στην κίνηση των 53 του ΣΥΡΙΖΑ
Ανάμεσα τους ο πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης , η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Αννέτα Καββαδία, ο Μάκης Μπαλαούρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις αποτελούν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και όπως όλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα απαγορεύεται να τυγχάνουν καταγραφής και επεξεργασίας (στον ίδιο νόμο, άρθρο 7), εκτός κι αν αυτό τεκμαίρεται ως αναγκαίο.Μάλιστα υποστηρίζουν ότι η θρησκευτική πίστη ή η απουσία αυτής είναι εσωτερικό συνειδησιακό ζήτημα του κάθε πολίτη και αφορά μόνο αυτόν και κανέναν άλλο, καθώς επίσης ότι η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών αντιβαίνει προς την θεμελιώδη αρχή της αναγκαιότητας της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ( άρθρο 4§1 β’, Ν.2472/1997 ), καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να σημειώνεται το θρήσκευμα πάνω σε δημόσια έγγραφα που αποτυπώνουν επίπεδο σπουδών.
Αναφέρουν ακόμα ότι ο απολυτήριος τίτλος σπουδών χρησιμοποιείται από τον κάτοχό του ως τυπικό προσόν για ποικίλες χρήσεις ( π.χ. για συμμετοχή σε εξετάσεις και διαγωνισμούς, για εξεύρεση εργασίας κλπ.), γεγονός που είναι δυνατόν να εκθέσει τον κάτοχο του απολυτηρίου σε διακρίσεις με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, κατά παράβαση του άρθρου 13 του του Συντάγματος.
Η ερώτηση των βουλευτών έχει ως εξής:
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:
Θέμα: Αναγραφή θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Σύμφωνα με τον νόμο 2472/1997 (άρθρο 2) οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις αποτελούν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και όπως όλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα απαγορεύεται να τυγχάνει καταγραφής και επεξεργασίας (στον ίδιο νόμο, άρθρο 7), εκτός κι αν αυτό τεκμαίρεται ως αναγκαίο (άρθρο 4§1 β’, του ιδίου νόμου).
Παρά όμως τη ρητή αυτή πρόβλεψη του νόμου, 20 χρόνια μετά τη ψήφιση του, στους απολυτήριους τίτλους της Β/βάθμιας εκπαίδευσης εξακολουθεί να αναγράφεται το θρήσκευμα των μαθητών/μαθητριών, μολονότι αποκλειστικός σκοπός των εν λόγω δημοσίων εγγράφων είναι η αποτύπωση του επιπέδου σπουδών και εκπαίδευσης του κατόχου του απολυτηρίου.
Για το λόγο αυτό η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει απευθύνει με την Απόφαση 77Α του 2002 σύσταση προς το Υπουργείο Παιδείας αναφέροντας στην αιτιολόγηση της σύστασης, στη σελίδα 3, ότι: «Η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους των μαθητών στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης προσβάλλει την αρχή της αναγκαιότητας. Διότι σκοπός της σχετικής επεξεργασίας είναι αποκλειστικά και μόνον η επίσημη βεβαίωση ότι ο κάτοχος του απολυτηρίου περάτωσε επιτυχώς τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό κύκλο, επιτυγχάνοντας την σημειούμενη επίδοση ( βαθμό ) σε καθένα από τα μαθήματα του υποχρεωτικού προγράμματος διδασκαλίας. Ενόψει του σκοπού αυτού, η αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή σε ξεχωριστό πεδίο επί του τίτλου – αλλά και η καταχώρισή του στο αντίστοιχο αρχείο που τηρεί το σχολείο ( αρχείο τίτλων ) – υπερβαίνει τον σκοπό της επεξεργασίας και, ως εκ τούτου, δεν είναι νόμιμη. Γιατί το θρήσκευμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επίδοση του μαθητή, ούτε με την διαγωγή του, που και αυτή βεβαιώνεται στον τίτλο».
Επειδή η θρησκευτική πίστη ή η απουσία αυτής είναι εσωτερικό συνειδησιακό ζήτημα του κάθε πολίτη και αφορά μόνο αυτόν και κανέναν άλλο. Επειδή η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών αντιβαίνει προς την θεμελιώδη αρχή της αναγκαιότητας της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ( άρθρο 4§1 β’, Ν.2472/1997 ), καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να σημειώνεται το θρήσκευμα πάνω σε δημόσια έγγραφα που αποτυπώνουν επίπεδο σπουδών.
Επειδή ο απολυτήριος τίτλος σπουδών χρησιμοποιείται από τον κάτοχό του ως τυπικό προσόν για ποικίλες χρήσεις ( π.χ. για συμμετοχή σε εξετάσεις και διαγωνισμούς, για εξεύρεση εργασίας κλπ.), γεγονός που είναι δυνατόν να εκθέσει τον κάτοχο του απολυτηρίου σε διακρίσεις με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, κατά παράβαση του άρθρου 13 του του Συντάγματος.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός: Προτίθεται να μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και να λάβει και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο προκειμένου να μην αναγράφεται, ούτε να επιτρέπεται η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Καββαδία Αννέτα
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Γεωργοπούλου- Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)
Γιαννακίδης Ευστάθιος
Γκιόλας Ιωάννης
Δουζίνας Κωνσταντίνος
Δρίτσας Θοδωρής
Θελερίτη Μαρία
Θηβαίος Νικόλαος
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
Κουράκης Αναστάσιος
Κυρίτσης Γιώργος
Λιβανίου Ζωή
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Μουσταφά Μουσταφά
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Ξυδάκης Νικόλαος
Πάλλης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Παρασκευόπουλος Νικόλαος
Σπαρτινός Κωνσταντίνος
Σταματάκη Ελένη
Φίλης Νικόλαος
Χριστοδουλοπούλου Τασία
Ψυχογιός Γιώργος
Πηγή:iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα