Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Ακτινοθεραπεία για καρκινοπαθείς: Σύγχρονα μηχανήματα, αλλά χωρίς προσωπικό!



Με προσλήψεις 60 υπαλλήλων, ώστε τα σύγχρονα μηχανήματα ακτινοθεραπείας -που αποκτήθηκαν από δωρεές του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», της οικογένειας Παναγιώτη Αγγελόπουλου, του ΟΠΑΠ και μέσω ΕΣΠΑ- να λειτουργούν και το απόγευμα, οι λίστες αναμονής θα μειώνονταν στο μισό - Σε ποια δημόσια νοσοκομεία είναι οι σύγχρονοι γραμμικοί επιταχυντές - Το 60% των καρκινοπαθών χρειάζεται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία
«Ο καρκίνος δεν μπορεί να περιμένει. Είναι ντροπή να χάνουμε τη μάχη με τον καρκίνο για μερικά εκατομμύρια ευρώ»: Τα λόγια του αείμνηστου Έλληνα καθηγητή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Δημήτρη Τριχόπουλου αποτυπώνουν πλήρως την κατάσταση στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το ακτινοθεραπευτικό πεδίο, με ή χωρίς κρίση και μνημόνια.

Με αυτά τα λόγια έδωσε το στίγμα της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) ο πρόεδρός της και διευθυντής στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, κ. Γιώργος Πισσάκας, στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης για τον νέο ακτινοθεραπευτικό χάρτη της χώρας μας.
Ένας χάρτης με δαιδαλώδεις διαδρομές που σχεδιάστηκε από την ΕΕΑΟ και υλοποιήθηκε χάρη στην ευρωπαϊκή υποστήριξη και τις δωρεές ιδιωτών, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στον σκοπό του: Να βοηθήσει τον Έλληνα καρκινοπαθή να βρει τον προσανατολισμό του αλλα και τον σωστό θεραπευτικό σταθμό για να αντιμετωπίσει τη νόσο του. Ενας χάρτης που διαθέτει τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και τις πιο εξελιγμένες τεχνικές ακτινοθεραπείας, αλλα υστερεί σημαντικά σε επαγγελματίες υγείας και συνεπώς σε προσφορά υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς που τις χρειάζονται.
Η ακτινοθεραπεία, μόνη ή και σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, συμβάλλει στο 40% των ιάσεων του καρκίνου, ενώ το 60% των ασθενών στην πορεία της νόσου θα χρειαστεί να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.
Ο κύριος στόχος της ακτινοθεραπείας ειναι η καταστροφή του όγκου και η όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής των αςθενων με τις λιγότερες παρενέργειες.

Απούσα η πολιτεία από την Ακτινοθεραπεία

«Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή της Ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα. Κι αυτό κυρίως χάρη στη δωρεά του Ιδρυματος Σταύρος Νιάρχος 12 γραμμικών επιταχυντών σε 8 δημόσια νοσοκομεία, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Η δωρεά αφορά στα μισά δημόσια Ακτινοθεραπευτικα Ογκολογικά Τμήματα της χώρας. Κανένα δημόσιο νοσοκομείο μέσα στο 2018 δεν θα υστερεί στις δυνατότητες εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας» ανέφερε ο κ. Πισσάκας.

Ωστόσο, το όντως σημαντικό αυτό αποτέλεσμα αφήνει μια πικρή επίγευση: το κράτος δεν έχει δώσει την τελευταία δεκαετία ούτε ένα ευρώ για ακτινοθεραπεία! Κι επιπλέον, δεν φροντίζει για τη στελέχωση με επαγγελματίες υγείας των τμημάτων ώστε να μπορούν να λειτουργούν και σε δεύτερη βάρδια, καλύπτοντας περισσότερους καρκινοπαθείς.

«Η αλήθεια είναι οτι το ελληνικό κράτος δεν έσκυψε ποτέ με έγνοια πάνω από τον ασθενή με καρκίνο που έπρεπε να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, δίνοντας απαντηση στα ερωτήματα "Πότε θα βρω θέση για ακτινοθεραπεία;" και "σε ποιας τεχνολογίας μηχάνημα;"» σημείωσε ο κ. Πισσάκας.

Η πραγματικότητα ομως που διαμορφώθηκε με δεδομένη την απουσία της πολιτείας τείνει να προκαλεί ακόμη και τους πιο καλοπροαίρετους και θετικούς ανθρώπους: Το κράτος χάρη στα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις δωρεές εχει βάλει εκατοντάδες χιλίαδες ευρω στα ταμεία του, εκτός απο τα Ακτινοθεραπευτικα μηχανήματα που απέκτησε.

«Από τα 4 μηχανήματα που αποκτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ λόγω της μικρής εθνικής συμμετοχής, καθώς το κέρδος από τη διαφορά του ΦΠΑ πληρώνεται απο τα κοινοτικά κονδύλια και από τα δύο χρόνια δωρεάν σέρβις των μηχανημάτων, βοήθησε το κράτος να βάλει στα ταμεία του πάνω απο 600,000 ευρω για καθε μηχάνημα!» εξήγησε ο γενικός γραμματέας της ΕΕΑΟ, κ. Γρηγόρης Γεωργακόπουλος.

Παράλληλα, το όφελος για το κράτος, μετά και την ολοκλήρωση της δωρεάς του Ιδρυματος Σταύρος Νιάρχος που προσφέρει και τη συντήρηση των μηχανημάτων για μια διετία, μαζί με το ΕΣΠΑ και τις άλλες τρεις δωρεές του ΟΠΑΠ και της οικογένειας Παναγιώτη Αγγελόπουλου, ανέρχεται σε ποσό που υπερβαίνει τα 16 εκατ. ευρώ.

Νέος εξοπλισμός, πιο σύγχρονος από των ιδιωτικών νοσοκομείων, αλλά χωρίς προσωπικό

Κι ενώ το κράτος εισπράττει χρήματα από τα νέα μηχανήματα, οι λίστες αναμονής των καρκινοπαθών μακραίνουν! Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, η αναμονή των ασθενών για ακτινοθεραπεία θα μειωνόταν κατα τουλάχιστον έναν μήνα, εάν προσλαμβάνονταν 45 τεχνολόγοι και 15 φυσικοί Ιατρικής για τα 15 Ακτινοθεραπευτικά Κέντρα του ΕΣΥ. «Με 60 επαγγελματίες υγείας θα μπορούσαν να λειτουργούν και το απόγευμα, ώστε να καλύπτουν τους ασθενείς που περιμένουν» τόνισε ο ειδικός. Σημειώνεται ότι οι λίστες αναμονής στα νοσοκομεία της Αθήνας φτάνουν σήμερα τους 4 μήνες.

Με την ολοκλήρωση της δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η μέση ηλικία των μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι τα 6,3 έτη ενώ στα ιδιωτικά τα 8,5 έτη. Επίσης, στον δημόσιο τομέα τα 12 από τα 31 μηχανήματα θα είναι νεότερα της διετίας και τα 18 θα ειναι νεότερα της 5ετίας!
«Πρόκειται για μια επανάσταση στην ποιότητα της ακτινοθεραπείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πισσάκας. Μια επανάσταση την οποία η πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο Υγείας παρακολουθούν με πλήρη αδιαφορία...

Από την δωρεά του ΙΣΝ.

(Συνολικά 12 Γραμμικοί Επιταχυντές):

Από τα ΕΣΠΑ

(Συνολικά 4 Γραμμικοί Επιταχυντές):

Από άλλες δωρεές

(Συνολικά 3 Γραμμικοί Επιταχυντές):
1. ΑΤΤΙΚΟΝ (Αθήνα) με 2 Γ.Ε, με δημιουργία ενός επιπλέον θωρακισμένου χώρου 1. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Θεσσαλονίκη) 1 Γ.Ε 1. ΠΑΙΔΩΝ
2. ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ με 2 Γ.Ε και ανακαίνιση του Τμήματος 2. ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1 Γ.Ε 2. ΑΧΕΠΑ, 1 Γ.Ε
3. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (Θεσσαλονίκη) με 2 Γ.Ε και ανακαίνιση του Τμήματος 3. ΜΕΤΑΞΑ (Αθήνα) 1 Γ.Ε 3. ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ (Αθήνα), 1 Γ.Ε
4. 401 ΓΣΝΑ (Αθήνα) με 2 Γ.Ε (ένας με δυνατότητα Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής) με πλήρη ανακατασκευή όλου του Τμήματος και δημιουργία ενός επιπλέον θωρακισμένου χώρου) 4. ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ (Αθήνα) 1 Γ.Ε
5. ΠΑΝ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ με 1 Γ.Ε και ανακαίνιση του θωρακισμένου χώρου
6. ΠΑΝ. ΛΑΡΙΣΑΣ με 1 Γ.Ε και ανακαίνιση του θωρακισμένου χώρου
7. ΠΑΝ. ΠΑΤΡΑΣ με 1 Γ.Ε και ανακαίνιση του θωρακισμένου χώρου
8. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (Αθήνα) με 1 Γ.Ε, με πλήρη ανακατασκευή του θωρακισμένου χώρου του μηχανήματος και ανακαίνιση του Τμήματος
Παναγιώτα Καρλατήρα, protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα