Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Εξαιρούνται από την ενίσχυση των 800 ευρώ: Δικηγόροι,γιατροί, μηχανικοί, λογιστές και εκπαιδευτικοί

Έκπτωση 25% παρέχεται σε όσους επαγγελματίες, επιχειρηματίες – εργοδότες επιλέξουν να πληρώσουν στα τέλη Μαρτίου τις φορολογικές ή και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις αν και δικαιούνται αναστολή. Η έκπτωση 25% δεν αφορά τον ΦΠΑ. Για όλους τους υπόλοιπους εργοδότες και επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω κορονοϊού (κλειστές με εντολή κράτους ή στις ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών), οι τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 (που θα πληρώνονταν τέλη Μαρτίου και τέλη Απριλίου) παρατείνονται και μπορούν να καταβληθούν έως 30 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου αντίστοιχα.
Επίσης παρέχεται 3μηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης. Δηλαδή «παγώνουν» οι ρυθμίσεις προς τα Ταμεία με προοπτική να ξεπαγώσουν από 1η Ιουνίου για όλους όσοι

πλήττονται.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης εξειδίκευσε τα μέτρα ανά κατηγορία ωφελούμενων, δηλαδή για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Ειδική δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και εντάσσονται στους ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει και θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών (κλάδοι που πλήττονται από την επέλαση του κορωνοιού).
Ειδικότερα προβλέπεται πως και οι εν λόγω επαγγελματίες και εργοδότες θα λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Για τους εργαζόμενούς τους ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ επειδή πλήττονται (δικαιούνται τα 800 ευρώ εφόσον ανασταλεί η σύμβασή τους, διαφορετικά πληρώνονται από τον εργοδότη).
Μέτρα προβλέπονται και σε ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές), οι οποίοι όμως εξαιρούνται από την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.
Γι αυτή την κατηγορία προβλέπονται άλλα μέτρα όπως πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα. Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών ισχύει αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων, αλλά και το κίνητρο της μείωσης κατά 25% των τρεχουσών εισφορών εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία παρά το δικαίωμα αναστολής.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες που έκλεισαν βάσει κρατικής απόφασης ή που πλήττονται βάσει ΚΑΔ μπορούν να μπουν από χθες στον σύνδεσμο που οδηγεί στην σχετική πλατφόρμα https://eservices.yeka.gr/(S(aebl5hyunmrg15pjgoxaw4ls))/login.aspx?ReturnUrl=%2f για την υποβολή σχετικής αίτησης προκειμένου στην συνέχεια να δηλώσουν τα στοιχεία της επιχείρησης τους και τους εργαζόμενους τους για να πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Σε αυτή την φάση επιχείρηση και Εργοδότης νοούνται όλοι όσοι απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
Στην κατηγορία υπάγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
Οι υπόχρεοι εργοδότες που καταθέτουν από χθες αιτήσεις στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν αυθημερόν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν νέες αιτήσεις για τα 800 ευρώ. Αυτές οι αιτήσεις θα γίνουν σε άλλη πλατφόρμα, που δεν είναι ίδια με αυτή των εργοδοτών.
Συγκεκριμένα πρόκειται για την πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr/ η οποία δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.
Όταν ανοίξει, την επόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα για να κάνουν τη σχετική αίτηση και να δηλώσουν IBAN.
Οι εργοδότες δηλώνουν την κατηγορία στην οποία εντάσσονται, τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε αναστολή, καθώς και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση λύθηκε από 1/3/2020 έως 20/3/2020 με απόλυση ή με παραίτηση.    ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα