skip to main |
skip to sidebar
Κορωνοϊός: Πόσο ασφαλές είναι να τρέχεις έξω;
Μπορείς να συνεχίσεις να το κάνεις, αλλά με διαφορετικό τρόπο
Πολλά είναι αυτά που ακούμε και διαβάζουμε το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το τι μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε και τι όχι εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού από την άποψη των προσωπικών μας συνηθειών και δραστηριοτήτων.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το ζήτημα της συνέχισης ή μη της προπόνησης, που για αρκετούς ανθρώπους αποτελεί μια συνήθεια ετών, μια ευχάριστη καθημερινή ενασχόληση, με προφανή οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία τους.
Ο David Nieman, Dr.PH., καθηγητής Υγείας στο Appalachian State University, διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρωπίνων Επιδόσεων στην ερευνητική πανεπιστημιούπολη της Βόρειας Καρολίνας και ο Brian Labus, Ph.D., MPH, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νεβάδας του Λας Βέγκας, απάντησαν στις συνηθέστερες ερωτήσεις όσων έχουν μάθει να ζουν στην κυριολεξία τρέχοντας.
Είναι όντως ασφαλές να τρέχω έξω;
Ναι, στην πραγματικότητα είναι ασφαλές να τρέχεις έξω. Η καλύτερη επιλογή είναι να βγεις έξω και να τρέξεις με έναν υγιή φίλο σου και να απολαύσεις το ύπαιθρο. Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται να τρέχουν σε ψυχρότερο καιρό, φοβούμενοι την ασθένεια, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αρρωστήσεις πραγματικά από οποιοδήποτε παθογόνο οργανισμό, όταν τρέχεις σε κρύο καιρό» λέει ο Nieman.
Πρέπει να αποφεύγω να τρέχω με ομάδες;
«Η έκθεσή σου σε άρρωστα άτομα σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να είναι ελάχιστη» λέει ο Labus. Όταν βρίσκεσαι σε μια ομάδα, θα μπορούσες να προστατεύσεις λίγο τον εαυτό σου με την αποφυγή περιττών επαφών με τα χέρια. Και φυσικά, μην ξεχάσεις να πλύνεις τα χέρια σου, όταν επιστρέψεις στο σπίτι σου.
Μπορώ να τρέχω έξω αν είμαι σε καραντίνα;
Η λήψη 30 έως 60 λεπτών μέτριας έως γρήγορης δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα να κρατήσει τους ιούς μακριά. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας ο Nieman προτείνει να κάνεις κάποια άσκηση όπου κι αν είσαι, για να κρατήσεις υγιές το σωματικό σου βάρος. Οι ασκήσεις στο σπίτι είναι εξαιρετικός τρόπος να το κάνεις αυτό, εκτός κι αν είσαι άρρωστος και δεν έχεις ενέργεια.
Πρέπει να αποφεύγω να αγγίζω εξωτερικά αντικείμενα;
«Τα τελευταία δεδομένα με το νέο κορωνοϊό είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί ιοί σε εξωτερικά αντικείμενα εξαιτίας της έκθεσής τους στο ηλιακό φως. Γενικά, τα εξωτερικά αντικείμενα πρέπει να έχουν μικρό ιό πάνω τους» εξηγεί ο Nieman. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν κάποιος βήξει στο χέρι του κι αμέσως μετά αγγίξει κάποιο κουμπί και εσύ με τη σειρά σου αγγίξεις το κουμπί κυκλοφορίας. Αν πρέπει να αγγίξεις κάποιο αντικείμενο, μην αγγίζεις το πρόσωπό σου μετά ή, ακόμη καλύτερα, χρησιμοποίησε ένα γάντι, το μανίκι ή τον αγκώνα σου.
Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί μέσω του ιδρώτα;
Σύμφωνα με το CDC, η μετάδοση του κορωνοϊού συμβαίνει μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους και μέσω σταγονιδίων διαπερνώντας τις αναπνευστικές οδούς, που θα παραχθούν από το βήχα ή το φτέρνισμα, και όχι τον ιδρώτα.
Είναι το ανοσοποιητικό μου πιο αδύναμο μετά το τρέξιμο ή μια σκληρή προπόνηση;
«Καθώς εξαντλείς τα αποθέματα γλυκογόνου, το ανοσοποιητικό σου σύστημα δε λειτουργεί όπως κάνει κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι στις ώρες μιας σκληρής προπόνησης, αν έχεις εκτεθεί σε κάποιον που έχει αρρωστήσει, οι άμυνες του σώματός σου είναι χαμηλές» λέει ο Neiman. Επιπλέον, το ψυχικό ή σωματικό άγχος που προκαλείται από πολύ σκληρή προπόνηση θα μπορούσε να αυξήσει ελαφρώς τις πιθανότητές σου να αρρωστήσεις, εξηγεί ο Labus.
«Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους δρομείς να αποφύγουν τις μακριές, έντονες διαδρομές αυτήν τη στιγμή, μέχρι να περάσουν όλα αυτά και να κρατήσουν τα πράγματα υπό έλεγχο» λέει ο Nieman. «Μην το παρακάνεις και να ανησυχείς περισσότερο για την υγεία σου παρά για τη γυμναστική».
Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να τρέχεις ή να ασκείσαι εντελώς. «Υπάρχει μια πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ της τακτικής άσκησης και ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε τα μακροχρόνια οφέλη του ανοσοποιητικού συστήματος να ξεπεράσουν τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες» λέει ο Labus. tovima
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα