Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Αυτό προκαλεί στον οργανισμό σας η υπερβολική κατανάλωση αλατιού


Εσείς πόσα γνωρίζετε για την επίδραση του αλατιού στον οργανισμό σας και για τα προβλήματα υγείας ή τις καθημερινές ενοχλήσεις που μπορεί να σας προκαλέσει;
Το νάτριο είναι απαραίτητο για την σωστή επικοινωνία των νευρικών κυττάρων, προστατεύει επίσης από τις μυϊκές κράμπες, ρυθμίζει το σάκχαρο και την ισορροπία των υγρών» Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο νάτριο και λιγότερο κάλιο και εκεί είναι που αρχίζουν τα προβλήματα.
1. Φούσκωμα στην κοιλιά
Όταν καταναλώνουμε πολύ αλάτι, το σώμα μας κάνει κατακράτηση υγρών. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί το ενοχλητικό φούσκωμα.
2. Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Η συσσώρευση υγρών στο σώμα οδηγεί σε άνοδο της αρτηριακής πίεσης. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλατιού και της υπέρτασης. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού βοηθά να επανέλθει η πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

3. Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί, με τη σειρά της, βασικό παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό.

4. Ο οργανισμός ζητά όλο και περισσότερο αλάτι

Οι γευστικοί κάλυκες σταδιακά συνηθίζουν την αλμυρή γεύση, με αποτέλεσμα να επιζητούμε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού.

5. Προβλήματα στα νεφρά

Η υπέρταση μπορεί επίσης να συμβάλει στη νεφρική ανεπάρκεια, καθώς παρατηρείται αυξημένη καταπόνηση των αρτηριών που καταλήγουν στα νεφρά.

6. Εξασθένιση της μνήμης

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neurobiology of Aging δείχνει ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει πολύ αλάτι σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή συνδέονται άμεσα με τη νοητική κατάπτωση και την αποδυνάμωση της μνήμης στις μεγαλύτερες ηλικίες.

7. Οίδημα

Οι πρησμένοι αστράγαλοι είναι ένα από τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Περισσότερο αλάτι στο σώμα σημαίνει περισσότερο νερό που επιβαρύνει τα νεφρά. Μια από τις παρενέργειες είναι το οίδημα που δημιουργείται όταν συγκεντρώνεται περισσότερο υγρό από το κανονικό στις εσωτερικές κοιλότητες και στους ιστούς του σώματος.

8. Απώλεια ασβεστίου

Τα υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα δημιουργούν αίσθημα δίψας. Πίνοντας περισσότερο νερό συνεπάγεται πως θα πάτε και περισσότερες φορές στην τουαλέτα. Κάθε φορά που ουρείτε χάνετε ασβέστιο και οι ανεπαρκείς ποσότητες ασβεστίου οδηγούν σε πέτρες στα νεφρά και οστεοπόρωση.

9. Προβλήματα όρασης

Το αλάτι οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια σε προβλήματα όρασης καθώς τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών που τροφοδοτούν με αίμα τον αμφιβληστροειδή φθείρονται και προκαλείται έτσι η αμφιβληστροειδοπάθεια.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα