Τι είναι η αναιμία
Αναιμία είναι μια διαταραχή στο αίμα κατά την οποία δεν υπάρχει επάρκεια σε ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Η αναιμία μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης και αδυναμία.
Υπάρχουν πολλές μορφές αναιμίας, καθεμιά από τις οποίες έχει τη δική της αιτία πρόκλησης. Μπορεί να είναι είτε μια προσωρινή διαταραχή είτε μια πιο μακροπρόθεσμη και να συνοδεύεται από ήπια ή πιο έντονα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείς στο γιατρό άμεσα, καθώς η αναιμία μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι μιας σοβαρής ασθένειας που συνυπάρχει.
Για την πρόληψη κάποιων μορφών αναιμίας μπορείς να ακολουθήσεις ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής χωρίς ελλείψεις και υπερβολές.
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσεις αναιμία είναι η διατροφή σου (ανεπάρκεια βιταμινών όπως ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ), οι διαταραχές στο έντερο (π.χ. νόσος του Crohn, κοιλιοκάκη), η έμμηνος ρύση (μέσω της περιόδου παρατηρείται απώλεια ερυθρών αιμοσφαιρίων), η εγκυμοσύνη (κατά την εγκυμοσύνη προτείνεται λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος για να αποφευχθεί η αναιμία), οι χρόνιες παθήσεις (παθήσεις όπως καρκίνος, νεφρική ανεπάρκεια), το οικογενειακό ιστορικό (δρεπανοκυτταρική αναιμία), η ηλικία (οι άνθρωποι άνω των 65 ετών κινδυνεύουν περισσότερο) και τέλος, παράγοντες όπως αυτοάνοσα νοσήματα, λοιμώξεις, αιματολογικές παθήσεις, έκθεση σε τοξικά, αλκοολισμός.
Τα πιο συχνά είδη αναιμίας
Σιδηροπενική αναιμία
Είναι παγκοσμίως η συχνότερη μορφή αναιμίας. Είναι απόρροια της έλλειψης σιδήρου είτε λόγω ανεπάρκειας πρόσληψης είτε λόγω μη επαρκούς απορρόφησης είτε λόγω απώλειας αίματος. Η διαταραχή αυτή εμποδίζει τη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς.
Δρεπανοκυτταρική αναιμία
Είναι μία κληρονομική διαταραχή του αίματος και πιο συγκεκριμένα της αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη είναι πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα μέσω του αίματος. Δεν πρόκειται για μεταδοτική νόσο. Κληροδοτείται από τους γονείς στα παιδιά. Ένα παιδί κληρονομεί 2 γονίδια Β’ σφαιρίνης. Το άτομο που είναι φορέας δρεπανοκυτταρικής νόσου έχει υποστεί μεταλλαγή, αλλά είναι υγιές. Ο φορέας έχει αυξημένο κίνδυνο να κάνει παιδί με δρεπανοκυτταρική αναιμία αν και ο σύντροφός του είναι επίσης φορέας.
Μεσογειακή αναιμία
Είναι μια σοβαρής μορφής κληρονομική διαταραχή του αίματος. Αφορά σε αδυναμία παραγωγής αρκετής ποσότητας αιμοσφαιρίνης στο μυελό των οστών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδιού και στη μετέπειτα υγεία του.
Μεγαλοβλαστική αναιμία
Είναι σοβαρής μορφής αναιμία που οφείλεται είτε στην έλλειψη βιταμίνης Β12 είτε στην έλλειψη φυλλικού οξέος είτε συνδυαστικά στην έλλειψη και των δύο. Το φυλλικό οξύ και η Β12 λαμβάνονται μόνο μέσω της διατροφής και δεν τα συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός.
Αναιμία χρονίας νόσου
Εντοπίζεται σε περιστατικά χρόνιων λοιμώξεων και σε φλεγμονώδεις και νεοπλασματικές νόσους. Είναι η αμέσως επόμενη σε συχνότητα μορφή αναιμίας μετά τη σιδηροπενική.
Συμπτώματα και αίτια αναιμίας
Μεταξύ των κύριων συμπτωμάτων αναιμίας συμπεριλαμβάνονται:
Κούραση
Αδυναμία
Λέπτυνση και ωχρότητα δέρματος
Ταχυκαρδία
Ταχύπνοια
Πόνος στο στήθος
Ζαλάδες
Πονοκέφαλος
Κρύα πόδια-χέρια
Τα πρώιμα συμπτώματα της αναιμίας συνήθως περνούν απαρατήρητα. Ωστόσο, επιδεινώνονται καθώς εξελίσσεται η διαταραχή.
Η αναιμία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες. Οι 3 βασικές αιτίες είναι όταν το σώμα δεν παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν κάποια αιμορραγία οδηγεί σε απώλεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι μπορούν να αντικατασταθούν, όταν το ίδιο το σώμα καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Τα διαφορετικά είδη αναιμίας περιλαμβάνουν τα εξής αίτια:
Έλλειψη σιδήρου
Έλλειψη βιταμινών
Αυτοάνοσα νοσήματα
Έκθεση σε τοξικά
Λοιμώξεις
Φάρμακα
Άλλα νοσήματα (Aids, καρκίνος, λευχαιμία, ρευματοειδής αρθρίτιδα, νεφροπάθεια)
Κληρονομικότητα
Στην περίπτωση που έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα ήταν σκόπιμο να απευθυνθείτε στο γιατρό η οποίος μπορεί να σας συστήσει να υποβληθείτε σε εξέταση αίματος, για να διαπιστωθεί αν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα σας κυμαίνονται φυσιολογικά.
1. Μήπως το πρόσωπο σας είναι ωχρό; Η ωχρότητα αποτελεί και αυτή μία ένδειξη πως ίσως να έχετε σιδηροπενική αναιμία.
2. Παρατηρήστε τα μάτια σας. Στην περίπτωση που έχετε αναιμία, πιθανότατα το χρώμα γύρω από τα μάτια σας να είναι κίτρινο.
3. Αν έχετε συχνούς πονοκεφάλους και απώλεια όρεξης μπορεί για αυτά τα δύο να ευθύνεται η αναιμία. Συχνά αποτελούν τα πρώτα σημάδια.
4. Αν κουράζεστε πιο εύκολα από ο,τι στο παρελθόν, αισθάνεστε αδυναμία, ενώ η κόπωση που νιώθετε δεν δικαιολογείται από τις δραστηριότητες σας, ίσως αυτή να αποτελεί ένδειξη της σιδηροπενικής αναιμίας.
5. Στην περίπτωση που έχετε αναιμία μπορεί να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ή να έχετε κακή διάθεση.
6. Ένα ακόμη σύμπτωμα για το οποίο μπορεί να ευθύνεται η αναιμία είναι και η δυσκοιλιότητα που προκαλείται χωρίς να έχετε υιοθετήσει κάποια αλλαγή στις διαιτητικές σας συνήθειες, π.χ. να τρώτε λιγότερες φυτικές ίνες ή να κόψατε τις σάλτες.
7. Η αίσθηση της ψυχρότητας στα άκρα σας που προκαλείται από την κακή κυκλοφορία, αποτέλεσμα της αναιμίας, είναι και αυτή μια ένδειξη που ίσως σας ειδοποιεί ότι υπάρχει πρόβλημα.
Στην περίπτωση που έχετε αναιμία ο γιατρός μπορεί να σας δώσει κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου.
ΠΗΓΗ:doctoranytime
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα