Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Μεσσηνία: “Τοξική βόμβα” ο σκουπιδότοπος στο Αλιμάκι


Η «τοξική βόμβα» της Τριφυλίας, ο σκουπιδότοπος στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας, από το απόγευμα της Παρασκευής φλέγεται με αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή να έχει κατακλυστεί από καπνούς και μυρωδιές, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα και μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους.
Οι πρώτοι καπνοί άρχισαν να βγαίνουν το απόγευμα της Παρασκευής από τους σωρούς σκουπιδιών. Υπήρξε επέμβαση της Πυροσβεστικής και του δήμου με χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες, και η κατάσταση έδειξε να ελέγχεται. Τα ξημερώματα του Σαββάτου όμως σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση και η φωτιά επεκτάθηκε σε όλο τον παράνομο σκουπιδότοπο, που έχει δημιουργηθεί ακριβώς δίπλα από τον αποκατεστημένο παλιό σκουπιδότοπο. Υπήρξε τότε νέα μεγαλύτερη κινητοποίηση, ακόμη και με εναέρια μέσα, σε μια προσπάθεια η φωτιά να μην ξεφύγει από το χώρο του σκουπιδότοπου στη διπλανή δασική έκταση και πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις - κάτι που κατορθώθηκε.

Από εκεί και πέρα όμως, η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι δραματική. Οι όγκοι σκουπιδιών, που τα τελευταία χρόνια από όλο το δήμο συσσωρεύονται στην περιοχή, καίγονται ανεξέλεγκτα και είναι πολύ δύσκολο να σβήσουν. Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι για μέρες πλέον, έστω και σιγανά, η φωτιά θα καίει κάτω από τους σωρούς σκουπιδιών.
Η φωτιά με τους πυκνούς καπνούς, τη δυσοσμία και ό,τι άλλο μεταφέρει η καύση σκουπιδιών έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των κατοίκων των κοντινών χωριών, την αγανάκτηση αλλά και τον αναβρασμό των τοπικών κοινωνιών, όπως μας έλεγαν κάτοικοι των Ραχών που είναι το πλησιέστερο χωριό.
Η αδυναμία της Πολιτείας τόσα χρόνια να λύσει το ζήτημα, αλλά και οι ευθύνες της Περιφέρειας, όπως και του δήμου διαχρονικά μέχρι και σήμερα, είναι πλέον οφθαλμοφανείς. Σε ό,τι αφορά το Δήμο Τριφυλίας, το μόνο που έχει πράξει τα τελευταία χρόνια μέχρι και σήμερα είναι όλα τα σκουπίδια να συσσωρεύονται σε ένα χώρο, χωρίς καμία επεξεργασία, και απλώς να στοιβάζονται και να σπρώχνονται ώστε να πέφτουν κι αλλά κι άλλα - περιμένοντας βέβαια την κεντρική διαχείριση σε επίπεδο Περιφέρειας, που οι κάτοικοι όλο την ακούν αλλά ακόμη δεν την έχουν δει.
Κ.Μπ.eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα