Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Νέα μέτρα: Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - Ποιους αφορά

Ένα από τα νέα μέτρα για την Αττική που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο αφορά στην τηλεργασία.
Με διάταξη σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα προβλεφθεί ότι το 40% των εργαζομένων μιας εταιρείας, με έδρα την Αττική θα τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. Οι ανακοινώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ του Dikaiologitika News, που είχε απο το πρωί ενημερώσει για το ακριβές ποσοστό που προωθεί η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, πλέον η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική σε ποσοστό 40% για τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όσον αφορά τις δουλειές γραφείου και την εργασία που μπορεί να εκτελεστεί εξ

αποστάσεως. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε επίσης σαρωτικούς ελέγχους σε χώρους εργασίας αλλά και rapid test.
Τηλεργασία με 31 Δεκεμβρίου
Να σημειωθεί ότι η τηλεργασία παρατείνεται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020. Έτσι παρατείνεται η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο, από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11-03-2020 Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του», ως κυρώθηκε και ισχύει.
Ο εργοδότης δύναται με απόφασή του να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.
Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δύνανται να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματος τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου. Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.
Οι εργοδότες που, έως τις 31/12/2020, καθορίσουν, με απόφασή τους ότι, η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον, προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, υποχρεούνται να υποβάλλουν, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα από την εφαρμογή του μέτρου αυτού, το «ΕΝΤΥΠΟ 4.1 ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 ΠΑΡ. 2 ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (Α΄ 55/11.03.20)» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα