Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος υγείας


 Και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας διαμαρτύρεται για τα σοβαρά ζητήματα της υγείας και τις σημαντικές ελλείψεις γιατρών στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
Ζητεί με ομόφωνο ψήφισμά του “να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν όλες οι μονάδες υγείας της Τριφυλίας (Κέντρα Υγείας Γαργαλιάνων - Φιλιατρών - Κοπανακίου και Νοσοκομείου Κυπαρισσίας) με το απαραίτητο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή, για να μπορούν να καλύψουν τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού της Τριφυλίας”.
Ωστόσο, το Συμβούλιο αναφέρεται κι επικεντρώνεται στη “διασύνδεση του Νοσοκομείου - Κ.Υ. Κυπαρισσίας με το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας (Καλαμάτας) που είχε ως συνέπεια, τα τελευταία χρόνια, τη σταδιακή υποβάθμισή του, αφού όχι μόνο δεν προσλήφθηκαν μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί για να καλύψουν τις κενές οργανικές θέσεις, αλλά με τις συχνές μετακινήσεις-αποσπάσεις ειδικευμένων γιατρών (διευθύντρια Νεφρολογικής, διευθυντής Χειρουργικής κ.ά.), αλλά και τις μετακινήσεις των παιδιάτρων για να καλύψουν εφημερίες του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αφήνουν ακάλυπτο το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, με συνέπεια καμία πλέον κλινική του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας να μην μπορεί να λειτουργήσει, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του εναπομείναντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού”.
Γι’ αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ζητεί “να αποσυνδεθεί το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, να αποκτήσει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και να λειτουργήσει ως αυτόνομη μονάδα δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας”.
Το Συμβούλιο της Τριφυλίας βλέπει ένα τμήμα και όχι το σύνολο της υγείας σε επίπεδο νομού. Ορθά και δίκαια ζητεί την κάλυψη των αναγκών μιας μεγάλης περιοχής και το δικαίωμα των πολιτών της σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας.
Δεν είναι θέμα, όμως, αδικίας και άνισης αντιμετώπισης της Τριφυλίας, στον τομέα της υγείας. Είναι ζήτημα σοβαρό δημόσιας υγείας που νοσεί πανελλαδικά, που είναι προβληματικό κι επικίνδυνο και στην Περιφέρεια και στη Μεσσηνία. Το έχουμε επισημάνει και θα το τονίσουμε μια ακόμα φορά πως απαιτείται ανασυγκρότηση κι επανασχεδιασμός του δημόσιου συστήματος υγείας πανελλαδικά, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στη Μεσσηνία.
Η Πολιτεία, το υπουργείο Υγείας οφείλει να δει από την αρχή, να θέσει σε νέες βάσεις τον υγειονομικό χάρτη της Περιφέρειας και της Μεσσηνίας. Να ξεκαθαρίσει ο ρόλος και η αποστολή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που είναι νομαρχιακού επιπέδου με τη μεγαλύτερη κίνηση νοσηλευτικής μονάδας σε επίπεδο Περιφέρειας. Να επανεξεταστεί η λειτουργία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, που μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε μια μεγάλη περιοχή και να αποσυμφορήσει και το νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Χρειάζεται υπευθυνότητα, προγραμματισμός και οργάνωση και πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ στην πατρίδα μας και στην περιοχή μας. Η πανδημία έδειξε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας αξίζει φροντίδα και προτεραιότητα, για να επιτελέσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο και να ανταποκριθεί στην κορυφαία αποστολή του, την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τα χειροκροτήματα είναι συμβολικά, γενναίες αποφάσεις χρειάζονται, πολύ περισσότερο τώρα με τον κορονοϊό. eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα