Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Απαξίωση της Νοσηλευτική Μονάδας Κυπαρισσίας

Σε ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας προέβησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του εκεί Συλλόγου Εργαζομένων «Υγεία».
Όπως σημειώνουν: «Αξιότιμοι συμπολίτες και αγαπητοί συνάδελφοι, μετά την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων της Ν.Μ. Κυπαρισσίας και αφού συγκεντρωθήκαμε και συζητήσαμε τα τρέχοντα προβλήματα που προκύπτουν και εμποδίζουν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία της Ν.Μ. Κυπαρισσίας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη σύνταξη του παρόντος δελτίου Τύπου, για να σας ενημερώσουμε και να ζητήσουμε τη βοήθειά σας, για να βρεθούν λύσεις, έτσι ώστε το νοσοκομείο μας να έχει τη δυνατότητα να παρέχει όσο δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες υγείας και να αντιστρέψουμε την προσπάθεια υποβάθμισής του.
Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να αναφέρουμε πως η διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας και

ιδιαίτερα ο διοικητής, στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη Ν.Μ. Καλαμάτας, είτε στελεχώνοντας νέα τμήματα είτε ενισχύοντας τα υπάρχοντα, μετακινεί γιατρούς από την ήδη υποστελεχωμένη Ν.Μ. Κυπαρισσίας προς το Ν.Μ. Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα: Μετακινεί τους δύο μοναδικούς παιδιάτρους της Ν.Μ. Κυπαρισσίας για την κάλυψη 12 ενεργών εφημεριών του μήνα στη Ν.Μ. Καλαμάτας. Εάν υπολογίσουμε τα ρεπό τα οποία δικαιούνται κατόπιν των εφημεριών αυτών, καθώς και το πλαφόν των εφημεριών, δεν απομένουν εφημερίες για το νοσοκομείο μας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η Παιδιατρική Κλινική να μη νοσηλεύει πλέον παιδιά και να λειτουργεί ως τακτικό εξωτερικό ιατρείο. Έχοντας καλή πίστη και θέλοντας να βοηθήσουμε τη Ν.Μ. Καλαμάτας, αρχικά αποδεχτήκαμε την κατάσταση. Όμως, η διοίκηση “βολεύτηκε” και αντί να προβεί σε ενέργειες για την κάλυψη των κενών θέσεων της συγκεκριμένης ειδικότητας για της ανάγκες της Ν.Μ. Καλαμάτας, εξακολουθεί να μετακινεί τους παιδιάτρους της Κυπαρισσίας, με έξοδα μετακίνησης του νοσοκομείου μας, τα οποία χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύπτοντας τις ανάγκες του.
Βάσει νόμου, οι υπάρχοντες παθολόγοι δεν επαρκούν αριθμητικά για να καλύψουν όλες τις εφημερίες της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου μας, με αποτέλεσμα, ενώ νοσηλεύονται ασθενείς καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, να μην καλύπτονται όλες οι ημέρες του μήνα από ειδικευμένο ιατρό παθολόγο και οι ασθενείς να είναι αναγκαστικά υπό την επίβλεψη ειδικευόμενου ιατρού Παθολογίας. Επίσης τις ημέρες που δεν εφημερεύει ειδικευμένος ιατρός παθολόγος, τα παθολογικά περιστατικά που εξετάζονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και χρήζουν εισαγωγής και νοσηλείας, διακομίζονται για παροχή φροντίδας στη Ν.Μ. Καλαμάτας. Αυτό έχει ως συνέπεια την απασχόληση του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά τους, καθώς και οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τους ασθενείς και τους οικείους τους, καθώς και για την τοπική οικονομία.
Η Χειρουργική Κλινική, μετά τη μετακίνηση του μοναδικού μόνιμου ειδικευμένου χειρουργού (και δη διευθυντή) στη Ν.Μ. Καλαμάτας, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπολειτουργούσε. Για να δοθεί λύση, έγινε πρόσληψη ενός επικουρικού χειρούργου καθώς και μετακίνηση δύο επικουρικών χειρουργών από το Ν.Μ. Καλαμάτας, οι οποίοι όμως, επειδή είναι Β’ επιμελητές, δεν επιτρέπεται να χειρουργήσουν χωρίς την παρουσία και επίβλεψη Α’ επιμελητή ή διευθυντή ή συντονιστή διευθυντή χειρουργού. Το πρόβλημα λύθηκε προσωρινά, με τη μετακίνηση διευθυντή χειρουργού ιατρού πραγματοποιώντας τακτικά χειρουργεία κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, χωρίς όμως να υπάρχει δυνατότητα διενέργειας εκτάκτων επειγόντων χειρουργείων τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας.
Το τελευταίο έτος εγκρίθηκε η μετάθεση του μοναδικού μόνιμου αναισθησιολόγου, με αποτέλεσμα να μείνει η θέση κενή. Το νοσοκομείο μας την τρέχουσα περίοδο καλύπτεται μόνο από έναν επικουρικό αναισθησιολόγο, ο οποίος το Μάρτιο νόσησε και χρειάστηκε να παραμείνει κατ’ οίκον για δύο εβδομάδες για να αναρρώσει. Το διάστημα αυτό η διοίκηση, αντί να καλύψει τις ανάγκες μας μετακινώντας έναν από τους έξι (6) αναισθησιολόγους της Ν.Μ. Καλαμάτας, επέτρεψε να αναβληθούν όλα τα χειρουργεία όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων του νοσοκομείου μας.
Να σημειώσουμε πως τις τελευταίες μέρες ενημερωθήκαμε πως ζητήθηκε από τον αναισθησιολόγο από τη διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας η κάλυψη εφημεριών όλων των Παρασκευών τουλάχιστον για το μήνα Οκτώβριο στη Ν.Μ. Καλαμάτας.
Η μοναδική μόνιμη νεφρολόγος έχει μετακινηθεί στη Ν.Μ. Καλαμάτας. Οι αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς εξυπηρετούνται τρεις ημέρες την εβδομάδα, υπό την επίβλεψη νεφρολόγων, οι οποίοι μετακινούνται εκ περιτροπής από τη Ν.Μ. Καλαμάτας. Κατά τη θερινή περίοδο και παρόλο που υπήρχαν κενές θέσεις για φιλοξενία ασθενών, δεν έγινε καμία αίτηση ασθενών για φιλοξενία δεκτή, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Κυπαρισσίας.
Συνοψίζοντας τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, προκύπτει πως ναι μεν η Ν.Μ. Καλαμάτας καλύπτει την Κυπαρισσία με δύο επικουρικούς χειρούργους, ένα διευθυντή χειρουργό δύο φορές την εβδομάδα τους τελευταίους μήνες, με έναν εκ περιτροπής νεφρολόγο δύο φορές την εβδομάδα (διότι τη μία ημέρα έρχεται η δική μας νεφρολόγος) και έναν ακτινοδιαγνώστη. Αλλά και από τη Ν.Μ. Κυπαρισσίας έχουν μετακινηθεί προς Καλαμάτα: ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής, η διευθύντρια νεφρολόγος, ο μοναδικός επικουρικός οφθαλμίατρος, ένας επικουρικός καρδιολόγος, μία επικουρική φαρμακοποιός, καθώς και οι δύο μοναδικοί παιδίατροι.
Η βοήθεια που προσφέρεται από τη Ν.Μ. Κυπαρισσίας φαίνεται δεν είναι αρκετή για τη διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, που έχει βλέψεις επιπλέον μετακίνησης και του αναισθησιολόγου, καθώς και την επιστροφή του ακτινοδιαγνώστη που καλύπτει τις ανάγκες μας μέχρι τώρα.
Κλείνοντας αντιλαμβανόμαστε, δυστυχώς, πως η διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας, πέραν της υποβάθμισης στην οποία μας έχει συστηματικά και μεθοδευμένα οδηγήσει, προκαλεί την απαξίωση της Ν.Μ. Κυπαρισσίας ακυρώνοντας την κάθε προσπάθεια που καταβάλλουμε συλλογικά, μα και ο καθένας μας προσωπικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες με ασφάλεια και υψηλή ποιότητα στους συμπολίτες μας.
Σκοπός μας είναι εκθέτοντας τα προβλήματα μας, να σας κρατήσουμε ενήμερους για την κατάστασή μας και να σας ευαισθητοποιήσουμε για τα τεκταινόμενα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα