Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Κορονοϊός νέα μέτρα: Σενάρια για lockdown στην Αττική

Κορονοϊός νέα μέτρα: Κυβερνητικά στελέχη, επιμένουν πως ένα δεύτερο lockdown στην Αττική θα είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ευπαθών ομάδων.
«Βαρόμετρο» χαρακτηρίζουν οι λοιμωξιολόγοι το επόμενο δεκαήμερο για την εφαρμογή ή όχι τοπικού lockdown στην Αττική
Στο «κόκκινο» έχει εκτοξευτεί η ανησυχία σε κυβέρνηση, υπουργείο Υγείας και επιστήμονες για την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στο λεκανοπέδιο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάζεται εκ νέου την πιθανότητα ενός καθολικού, πλην όμως σε δόσεις, lockdown στην Αττική. «Βαρόμετρο» χαρακτηρίζουν οι λοιμωξιολόγοι το επόμενο δεκαήμερο, αναμένοντας τα αποτελέσματα των νέων

περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από τα μισά κρούσματα του φονικού ιού, σχεδόν τα 2/3, καταγράφονται στην Αττική, κάτι που ανοίγει «παράθυρο» για επιβολή περιορισμένου lockdown στο λεκανοπέδιο, εφόσον δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα που ελήφθησαν τις προηγούμενες μέρες.
ύμφωνα με πληροφορίες, βάσει της σημερινής εικόνας δεν επείγει ένα καθολικό lockdown στην Αττική, ο ρυθμός, ωστόσο, αύξησης των κρουσμάτων, καθώς και οι σχετικές προβολές των επιστημόνων θέτουν εκ των πραγμάτων επί τάπητος ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η κατάσταση αναμένεται να επαναξιολογηθεί στα τέλη του μήνα ή και νωρίτερα στην απευκταία περίπτωση, που διαπιστωθεί απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.
Κυβερνητικά στελέχη, επιμένουν πως ένα δεύτερο lockdown στην Αττική θα είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ευπαθών ομάδων. Για το λόγο αυτό, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επαναφορά του μοντέλου των sms 13033 και ο περιορισμός ή και η επιβολή ωραρίου στις μετακινήσεις των γηραιότερων (άνω των 65) συμπολιτών μας. Σε δεύτερο στάδιο και εφόσον δεν υποχωρήσει η εξάπλωση της πανδημίας εξετάζεται ο περιορισμός της λειτουργίας διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων.
Ως ενδιάμεσο, πάντως, στάδιο, έως ότου «κλειδώσει» η απόφαση για ένα νέο lockdown στην Αττική θα μπορούσε να προκριθεί η αυστηροποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά. Το περιθώριο αυτό υπάρχει, καθώς όπως επιμένουν οι πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε τελικώς να ενεργοποιήσει μία ηπιότερη εκδοχή σε σχέση με την αρχική εισήγηση των επιδημιολόγων.
Πέτσας: Θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί
«Το φαινόμενο είναι δυναμικό. Θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί» επιβεβαίωσε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους πολίτες να «συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό, να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών, προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να μην χρειαστούν νέα μέτρα». Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε ζυγαριά επισημαίνοντας ότι πολλές περιοχές της χώρας είναι ήδη σε πορτοκαλί επίπεδο συμπεριλαμβανομένου και της Αττικής και «πρέπει να κινηθούμε πριν ανάψει κόκκινο», προϊδεάζοντας για τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων.
Σύψας: Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα θα πάμε αναμφίβολα σε lockdown
Ο γνωστός λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, τόνισε το πρωί της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου 2020 στον ΑΝΤ1: «Έχω ακούσει ότι δεν θα γίνει ποτέ lockdown. Η απάντηση είναι ότι αν χρειαστεί, θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της ανησυχίας». Με την Αττική να χτυπάει για άλλη μια φορά «κόκκινο», ο Νίκος Σύψας ξεκαθάρισε ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα έχουμε lockdown, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».
Το κρίσιμο διάστημα είναι οι επόμενες 10 μέρες. Τότε θα κριθεί αν θα επιστρέψουν στη ζωή μας τα sms και ο περιορισμός κυκλοφορίας. «Θα δώσουμε στα μέτρα μια εβδομάδα, 10 μέρες ή δυο εβδομάδες το πολύ για να αποδώσουν. Αν δεν αποδώσουν, το επόμενο βήμα ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών», είπε ο Νίκος Σύψας, σημειώνοντας πως το νέο lockdown θα είναι διάρκειας τουλάχιστον μιας εβδομάδας. Η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και «αν αφήσουμε την κατάσταση χωρίς δραστικά μέτρα ενδεχομένως θα πιεστούμε στο σύστημα υγείας», συμπλήρωσε ο Νίκος Σύψας.
Γώγος: Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα, τα μέτρα θα επεκταθούν
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος για τα νέα μέτρα που πάρθηκαν λόγω αύξησης των κρουσμάτων, τη χρήση μάσκας και το ενδεχόμενο επιπρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξευτεί.
Εκτίμησε πως ο αριθμό των κρουσμάτων δε θα γίνει τετραψήφιος, ωστόσο αν τα κρούσματα δεν αρχίσουν να πέφτουν, τα μέτρα θα επεκτείνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα