Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Αγώνας δρόμου για την αποφυγή του lockdown: Τι προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι, τι θέλει η κυβέρνηση

Το «worst case scenario» (σ.σ. το χειρότερο σενάριο) του γενικού lockdown στην Αττική, όπου ο κορωνοϊός συνεχίζει να καλπάζει, πασχίζει να αποφύγει η κυβέρνηση, ενώ το σύστημα υγείας «αναστενάζει» πίσω από τις κλειστές πόρτες των ΜΕΘ.
Θέλοντας να αποφύγει ένα δεύτερο lockdown και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην οικονομία, η επιστημονική επιτροπή της κυβέρνησης επιδίδεται καθημερινά σε ασκήσεις επί χάρτου για να προτείνει… αντι-lockdown μέτρα που θα ανακόψουν το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που απειλεί να «γονατίσει» τα νοσοκομεία αναφοράς και ειδικά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Στην αυστηροποίηση των μέτρων με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού επέμεινε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της αρμόδιας επιτροπής, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας την Πέμπτη το πρωί στον

ΣΚΑΪ.
Όπως σημείωσε στην Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν έχει τεθεί ως θέμα συζήτησης το lockdown, αλλά ούτε και το κλείσιμο των σχολείων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται για το μέλλον, αν δεν αποδώσουν τα ισχύοντα μέτρα.
«Το lockdown είναι οικονομικά επώδυνο. Αυτό που απαιτείται είναι η αυστηροποίηση των μέτρων με υποχρεωτική χρήση της μάσκας μέσα κι έξω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς επισημαίνοντας ότι είναι ανέξοδο μέτρο και προφυλάσσει.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αυξάνοντας τη συχνότητα των δρομολογίων και αν δεν υπάρχουν τόσα πολλά μέσα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην ενοικίαση πούλμαν.
Σε ό,τι αφορά στους εργασιακούς χώρους, ο λοιμωξιολόγος πρότεινε την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, υπογραμμίζοντας βέβαια την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας ώστε να μην απολυθούν εργαζόμενοι λόγω του μέτρου.
Στοίχημα οι «ΜΕΘ»
Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας εμφανίστηκε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Μιλώντας στην τηλεόραση του Αντ1, ο υφυπουργός έκρινε πως «τα μέτρα αποδίδουν και θα αποδώσουν» ενώ σημείωσε ότι, «η αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε να είναι υψηλότερη».
Βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι η αποφυγή του «εμφράγματος» στις ΜΕΘ γι΄αυτό και είναι έτοιμη να εφαρμόσει όποιο μέτρο κριθεί απαραίτητο, με τις λιγότερες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει αυτό στην οικονομία.
«Από τις 107 κλίνες το 60% είναι καλυμμένες, υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω, αν υπάρξει ανάγκη», είπε σχετικά ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σημείωσε πάντως, πως «είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά το πιο σημαντικό είναι να πειστεί ο κόσμος να τηρήσει τα μέτρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες το μοντέλο της Μαδρίτης είναι πιο κοντά στο πλάνο της κυβέρνησης.
Ένα άλλο μέτρο είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως το πρωί ώστε να «διαγραφεί» από το πλάνο η εικόνα των δεκάδων εκατοντάδων νέων στις πλατείες μετά τις 12 το βράδυ- ώρα που κλείνουν τα καταστήματα εστίασης.
Έλεγχοι παντού, συστάσεις αλλά και επιβολή προστίμων: πρόκειται για ακόμη τρία μέτρα που με την εφαρμογή τους επιχειρεί η κυβέρνηση να φρενάρει την διασπορά των κρουσμάτων. Δεν αποκλείεται επίσης να ανακοινωθούν οδηγίες προς τους ηλικιωμένους για να αποφεύγουν στο κρίσιμο διάστημα του φθινοπώρου αρχικά τις άσκοπες μετακινήσεις.
Έμφαση δίνεται και σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των εστιών διασποράς των κρουσμάτων ανάμεσα σε μετανάστες που διαμένουν 10 και πλέον σε σπίτια της Αττικής αλλά και στο οικογενειακό περιβάλλον από την επιστροφή των εργαζόμενων στις οικείες τους, όπου ζουν και μεγαλύτεροι στην ηλικία.
Έξι νεκροί μέσα σε λίγες ώρες
Αυξάνεται ο συνολικός αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες ώρες κατέληξαν άλλοι έξι άνθρωποι σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας ανεβάζοντας τον δραματικό απολογισμό σε 363.
Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, άφησε την τελευταία του πνοή ένας άντρας 67 ετών, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.
Παράλληλα, στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, υπέκυψε ένας 84χρονος άντρας, με υποκείμενα νοσήματα.
Στο νοσοκομείο της Καβάλας έφυγε από τη ζωή, ένας 76χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ενώ μια γυναίκα 86 ετών πέθανε στο νοσοκομείο Σωτηρία.
Την ίδια ώρα, εξέπνευσε μια γυναίκα 74 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Το πρωί της Πέμπτης κατέληξε στο νοσοκομείο Λάρισας και ένας άνδρας 63 ετών, ο οποίος είχε υποκείμενα νοσήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα