Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

«Πλακώθηκαν» στην Βουλή Λοβέρδος – Σταϊκούρας για το 2009: Τολμά να λέει ότι εμείς ρίξαμε την χώρα στα μνημόνια

Προσθήκη λεζάντας
Η κόντρα Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ για τις ευθύνες της οικονομικής κρίσης του 2009 συνεχίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση των διατάξεων του νέου πτωχευτικού κώδικα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε την ενόχληση της Χαριλάου Τρικούπη για την άποψη που ανέπτυξε πριν από λίγες ημέρες ο Χρήστος Σταϊκούρας πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ευθύνεται για την πρόσδεση της χώρας στα μνημόνια.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος: «Συζητάμε σήμερα ένα σχέδιο νόμου που ρυθμίζει τέσσερα θέματα της οικονομίας πάρα πολύ σοβαρά, και όπως πιστεύουμε εμείς, με τρόπο αρνητικό. Ο εισηγητής μας, ο κ. Κατρίνης, άσκησε κριτική. Η αντιπαράθεση που διάλεξε ο κ. υπουργός να κάνει δεν τον τιμά. Έκανε αντιπαράθεση για το παρελθόν με το κόμμα μας και μας πρόσβαλε. Δεν θέτω θέμα προσωπικό. Θέτω θέμα πολιτικό. Θέλω να θυμίσω στον κ. Υπουργό ότι στις εκλογές του 2009, ήταν βουλευτής τότε, η κυβέρνησή του παρόξυνε τα χρέη της χώρας και τις δαπάνες του έτους εκείνου, στην προεκλογική περίοδο, με τρομακτικό ποσό. Θέλω ακόμη να του πω ότι όταν παρέλαβα από την κ. Πετραλιά το υπουργείο Εργασίας, ο νυν δήμαρχος Αμαρουσίου, που τον στήριξε η ΝΔ, ήταν πίσω από την κ. Πετραλιά, και μου έλεγε “αν δεν βρω 2,5 δις ευρώ σε λίγες ώρες δεν έχουμε να πληρώσουμε τις συντάξεις του Δεκεμβρίου και τα δώρα των Χριστουγέννων”. 
Όταν αυτή είναι η κατάσταση, δεν πρέπει να τολμάει να λέει ο κ. Σταϊκούρας που ήταν μέλος εκείνης της πλειοψηφίας, ότι εμείς ρίξαμε τη χώρα στα μνημόνια και ότι εμείς έχουμε πάρει τη θέση που μας αξίζει στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Δεν το κάνει τυχαία. Δεν θέλει να συζητηθεί το παρόν σχέδιο νόμου, γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στις διατάξεις του. Γενικεύει τη συζήτηση, μας μέμφεται με τρόπο απαράδεκτο, αντιδεοντολογικό και αντικοινοβουλευτικό αλλά θα πάρει, σε όλη τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας, τις απαντήσεις που αξίζουν στην τοποθέτησή του. 
Και κάτι τελευταίο: όταν έχεις συμμετάσχει σε μια προσπάθεια να ανορθωθεί η χώρα, και έχεις αισθανθεί ποιοι είναι αυτοί που έχουν βάλει και ποιοι αυτοί που δεν έχουν βάλει πλάτη, όταν ξέρεις ότι συγκρότησες μαζί με τους αγανακτισμένους και τους ψεκασμένους το περίφημο αντιμνημονιακό μέτωπο, πρέπει σήμερα να είσαι πολύ πιο προσεκτικός σε αυτά που λες, όταν απευθύνεσαι στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Αλλαγής».

Παίρνωντας τον λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε λέγοντας: «Πρώτα από όλα εγώ όρους “να μην τολμάω να τοποθετηθώ”, δεν θα τους χρησιμοποιούσε ποτέ», ανέφερε ειδικότερα ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Ανδρέα Λοβέρδο: «Καθένας έχει την ελευθερία να τοποθετείται όπως ο ίδιος εκτιμά. Είμαι υπερήφανος για την παράταξη την οποία υπηρετώ διαχρονικά, διότι, όπως έχουμε πει πολλές φορές μέσα σε αυτή την αίθουσα, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις που όλοι έχουν κάνει στη χώρα αποδεδειγμένα -και κατέθεσα πίνακες- έχει το πιο θετικό πρόσημο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. ‘Αρα, επί συγκεκριμένων πινάκων μίλησα και τα στοιχεία αποδεικνύουν την ορθότητα των επιχειρημάτων μου. Μίλησα για την ουσία του νομοσχεδίου. 
Παρακαλώ δείτε τα πρακτικά και θα διαπιστώσετε ότι τις προηγούμενες ημέρες 2 ώρες και 10 λεπτά αφιέρωσα για να απαντάω και στα κόμματα και στους φορείς και στην κοινωνία. Έγινε ουσιαστικός διάλογος, έγινε διάλογος που οδήγησε σήμερα σε νομοτεχνικές βελτιώσεις, κατέθεσα επιχειρήματα και άρα δεν μπορείτε να λέτε ότι πετάω την μπάλα στην εξέδρα. Όταν κάποιοι νιώθουν άβολα, εκείνοι είναι που πετάνε την μπάλα στην εξέδρα».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός ανέφερε: ««Αντιθέτως, με όσα είπατε κύριε Λοβέρδο, ο εισηγητής σας ο κ. Κατρίνης ήταν αυτός που ξεκίνησε να γυρνάει τη συζήτηση πίσω. Η θέση μας είναι δεδομένη για εκείνη την περίοδο. Ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός, προειδοποίησε εγκαίρως για τις δυσκολίες της οικονομίας, πρότεινε και πήρε περιοριστικά μέτρα, δεν τον ακολούθησε ο τότε αρχηγός της παράταξής σας ο κ. Παπανδρέου, βγήκε στις εκλογές με το γνωστό σύνθημα “λεφτά υπάρχουν”, πήρε τις εκλογές, έχτισε την ιστορία του παγόβουνου, μας οδήγησε στα μνημόνια και στη συνέχεια ξέρουμε ποια ήταν η πορεία της ελληνικής οικονομίας και της ταλαιπωρίας. Από εκεί και πέρα, μετά τη διαδικασία αυτή στην οποία μας οδήγησε ο Γιώργος Παπανδρέου, και είναι χρήσιμο να κάνετε την αυτοκριτική σας, πράγματι η παράταξή μας μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου έσωσαν τη χώρα, τη σήκωσαν πάλι στα πόδια της, για να φτάσουμε στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. 
Είναι σαφές ότι ο κ. Σταϊκούρας απάντησε και τοποθετήθηκε σε όλα τα θέματα, κυρίως όμως του νομοσχεδίου. Εμείς είμαστε υπερήφανοι διότι θεωρούμε ότι το σημερινό νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε στο τέλος της ημέρας είναι η πρώτη ολιστική λύση για το πρόβλημα και των ιδιωτών, και των επιχειρήσεων και συνολικά του ιδιωτικού χρέους. Είμαστε υπερήφανοι για την παράταξή μας, έχουμε βάλει τα θεμέλια για την οικονομία, σε όλη την μεταπολίτευση ως Νέα Δημοκρατία και είμαστε υπερήφανοι για το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα, ακριβώς για να ανορθώσουμε πάλι την εθνική οικονομία». .

Βουλή: Σήμερα η ψήφιση του ν/σ του υπ. Οικονομικών «Ρυθμίσεις Οφειλών και πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας»

Με τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών αναμένεται σήμερα στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν τις «Ρυθμίσεις και το πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας» σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Στην αιχμή της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, έχουν βρεθεί οι διατάξεις που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους «κόκκινους» δανειολήπτες στεγαστικών και ενυπόθηκων τραπεζικών δανείων, το ύψος του ακατάσχετου ποσού για μισθούς, συντάξεις και από εισοδήματα καθώς και για τις διαδικασίες πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει στην Επιτροπή Οικονομικών ότι θα καταθέσεις νομοθετικές βελτιώσεις .

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, αναμένεται να βρεθεί, το άρθρο 268 του νομοσχεδίου που αφορά στις διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τις μονομερείς αναπροσαρμογές ασφαλίστρων που έχουν δικαίωμα να προβαίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στα συμβόλαια Υγείας, μετά και τις παρατηρήσεις που καταγράφονται και στην έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής σημειώνοντας ότι αυτό δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και επισημαίνοντας ότι «είναι πιθανόν να συνεπάγεται σοβαρή περιουσιακή ζημία για τους ασφαλισμένους».
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνης Γεωργιάδης, πάντως, στην Επιτροπή Οικονομικών έχει αναφέρει πως θα καταθέσει νομοθετική βελτίωση όπου θα αποσαφηνίζεται πλήρως ότι η διάταξη αυτή αφορά μόνο τα «ανοικτά» σε αναπροσαρμογές ασφαλιστήρια συμβόλαια Υγείας και όχι τα «παλαιά» και «κλειστά» ασφάλιστρα που δεν παρέχουν αναπροσαρμογές ασφαλίστρων. Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει αναφέρει ότι αυτό που θεσπίζεται είναι προς όφελος των κατόχων «ανοικτών» ασφαλιστηρίων καθώς πλέον οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα μπορούν να ζητούν «ανεξέλικτες» αυξήσεις καθώς μπαίνει ως «ταβάνι» ο δείκτης του ΙΟΒΕ.

Στο νομοσχέδιο μέχρι αυτή την στιγμή έχουν κατατεθεί τέσσερις υπουργικές τροπολογίες που αφορούν την σύσταση και οργάνωση στο Υπουργείο Οικονομικών Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης. 
Τις κατεπείγουσες ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της θαλάσσιας συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης νησιωτικών περιοχών και την ανάκτηση του ακτοπλοϊκού δικτύου. Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών. Και μια τροπολογία του υπουργείου Εργασία με τον μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» – Τροποποίηση της παρ.3 του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 και της παρ.2 του άρθρου 123 του ν.4714/2020 2. Έκτακτα μέτρα στήριξης εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες σε Περιφερειακές Ενότητες που εντάσσονται σε επιδημιολογικό επίπεδο «πολύ υψηλό», «υψηλό», «μέτριο» και «χαμηλό».
thecaller

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα