Αυθημερόν ανάληψη της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης από τα ATM της Τράπεζας Πειραιώς θα μπορούν να κάνουν οι αγρότες, με τα ποσά να εμφανίζονται στις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες μέσα στα επόμενα 24ωρα. Οι πληρωμή υπολογίζεται περίπου τα 750 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σημειώνεται πως το ποσό που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση, ήτοι το 70%, φτάνει τα 750 εκατ. από τα οποία κατά το σύνηθες κάποια δεν μπήκαν λόγω δορθώσεων, λαθών, ενεργού αγρότη κτλ, τα οποία μετά τις διορθώσεις θα πστωθούν είτε σε κάποια ενδιάμεση πληρωμή ή στην εξόφληση του Δεκεμβρίου.
Η σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει:
Σήμερα 20/10/2020 ολοκληρώθηκαν από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., με βάση τον προγραμματισμό του και παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας COVID-19, όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την έγκαιρη πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2020.
Η πληρωμή της προκαταβολής ανέρχεται στο 70% της βασικής ενίσχυσης, αφορά 539.609 δικαιούχους σε όλη τη χώρα και το ύψος της πληρωμής ανέρχεται σε 696.596.038,36 ευρώ.
Το αρχείο πληρωμής των δικαιούχων απεστάλη στην τράπεζα και από αύριο το απόγευμα 21/10/2020, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, θα ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης των δικαιούμενων ποσών κάθε παραγωγού, στον τραπεζικό λογαριασμό τους.
Σημειώνουμε ότι :
Με βάση την ισχύουσα ΚΑΠ της περιόδου 2015-2020, οι συνολικές άμεσες ενισχύσεις που θα πληρωθούν στους Έλληνες αγρότες για το 2020 ανέρχονται σε 2.022.400.000 ευρώ. από τα οποία το ποσό των 1.091.170.000 ευρώ αφορά την βασική ενίσχυση ενώ το υπόλοιπο ποσό των 550.385.000 ευρώ το πρασίνισμα, των 344.153.000 ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τέλος το ποσό των 36.692.000 ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών)
Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 υπέβαλλαν 653.283 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 589.192, ενώ το ανωτέρω καταβληθέν ποσό αντιστοιχεί στο 99,22% της συνολικά δικαιούμενης ενίσχυσης με βάση τις αιτήσεις για το έτος 2020.
Στην πληρωμή της προκαταβολής περιλαμβάνονται 30.131 αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων 2020 σε αντίθεση με πέρυσι που πληρώθηκαν κατά την εξόφληση της ενίσχυσης .
Επί πλέον ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. πληροφορεί ότι κατά την διαδικασία των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν για τη χορήγηση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2020, εντοπίστηκαν ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των ορισμένων δικαιούχων. Τα ειδικά αυτά ευρήματα αφορούν κυρίως σε:
Γεωργούς (47.076) με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ. Εφόσον μετά τον υπολογισμό των επόμενων πληρωμών, το συνολικό ποσό τους είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν στην εκκαθάριση όπως προβλέπει ο κανονισμός.
Γεωργούς (113) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού σύμφωνα με το άρθρο 9, του Καν (ΕΕ) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των παραγωγών αυτών χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2019, όσο και τα οικονομικά τους στοιχεία του φορολογικού έτους 2019. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) του Υπουργείου Οικονομικών.
Γεωργούς (691) για τους οποίους εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών.
Γεωργούς (1.870) για τους οποίους εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων (προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών, σύνθετες περιπτώσεις κληρονομιάς κλπ.).
Γεωργούς (461) που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με το τραπεζικό ίδρυμα.
Γεωργούς (1.202) που κρίθηκαν μη δικαιούχοι μετά από ελέγχους που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω μεγάλης απόκλισης μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων.
Γεωργούς (1.722) με μη τεκμηρίωση ιδιοκτησίας για το σύνολο ή μέρος των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 σε σχέση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ.
Για την αντιμετώπιση κατά το δυνατόν αυτών των προβλημάτων μέχρι την προγραμματισμένη καταβολή της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος στους παραγωγούς το Δεκέμβριο του 2020 :
Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, ξεκίνησε άμεσα την επίλυση των εκκρεμοτήτων για τους δικαιούχους των ανωτέρω κατηγοριών 2 & 3 και θα αποσταλεί αρχείο με νεότερη επεξεργασία από το Υπουργείο Οικονομικών.
Οι 1.619 γεωργοί που έχουν δηλώσει ενοικιαζόμενο ιδιωτικό βοσκότοπο, με εκκρεμή τεκμηρίωση ιδιοκτησίας και θα πρέπει να προβούν σε διορθωτικές ενέργειες. Βοσκότοποι με εκκρεμή τεκμηρίωση ιδιοκτησίας θα εξαιρεθούν από την πληρωμή της εξόφλησης και τυχόν καταβληθείσες ενισχύσεις θα επιστραφούν με τις ισχύουσες διαδικασίες. Για όσους από αυτούς του παραγωγούς διεξάγεται προγραμματισμένος επιτόπιος ή ειδικός έλεγχος από την ΚΥ και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ θα τα προσκομίσουν και κατά τον έλεγχο. Στις περιπτώσεις ευρημάτων θα υπάρξουν επιπτώσεις στο δικαιούμενο ποσό της βασικής ενίσχυσης.
Το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 θα είναι διαθέσιμο στο αμέσως επόμενο διάστημα. Τα αιτήματα διοικητικών πράξεων για το έτος 2020 καταχωρούνται μόνο ηλεκτρονικά, είτε μέσω Κ.Υ.Δ. είτε απευθείας στο ΟΠΣΕΑΕ.
Υπενθυμίζεται ότι για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να:
έχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση μέσω της εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη» (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab), κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών που έχουν για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και μέσω της εξειδικευμένης εφαρμογής «Δημοσιοποίηση Πληρωμών» (https://dip.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (taxisnet).ή
να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (2108802000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540) το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 17:00.
Ο Πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Δρ. Γρηγόριος Βάρρας agronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα