Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Απολογισμό έργων και δράσεων για το 2020 έκανε ο Στ. Αναστασόπουλος – Προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιασθούν για τον κορωνοϊό


Τα έργα και τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα στη Μεσσηνία, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο τοπικός αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος.
Δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των έργων στη Μεσσηνία, ιδιαίτερα δε, όπως είπε, από τον προγραμματισμό που έχει γίνει για έργα υποδομών, τα οποία έχει ανάγκη η περιοχή.
Κάνοντας ειδική αναφορά στην πανδημία, σημείωσε πως η Μεσσηνία μέχρι στιγμής βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το υγειονομικό προσωπικό. Επίσης, τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού και προέτρεψε τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.
Πανδημία και μεγάλα έργα
Πρόσθεσε επίσης, ότι η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή της πανδημίας στήριξε όλες τις υγειονομικές δομές της περιοχής μας, με προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, ISOBOX και με υγειονομικό υλικό προστασίας. Επιπλέον, προμηθεύτηκε rabit test, τα οποία διατέθηκαν στα Κέντρα Υγείας (2.000 τεστ για εργάτες γης και 700 για αθλητικά σωματεία). Το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί έως σήμερα στη Μεσσηνία ανέρχεται σε 300.000 ευρώ.
Σχετικά με την πρόοδο των έργων στη Μεσσηνία, ξεκίνησε την αναφορά του από τα μεγάλα, τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα Υπουργείων, η Περιφέρεια όμως τα διεκδικεί.
Αυτά, όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, είναι:
Ο δρόμος «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη» για το οποίο προωθείται η υλοποίησή του μέσω ΣΔΙΤ, ο δρόμος «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα», η επέκταση – βελτίωση του αεροδρομίου και στα πλαίσια του έργου «Αντιπλημμυρικά Καλαμάτας» με προϋπολογισμό 80 εκ. ευρώ, η αντιπλημμυρική προστασία του τμήματος από Ασπρόχωμα έως Τσουκαλέικα, με 25 εκ. ευρώ.
Έργα ΕΣΠΑ
Στο πρόγραμμα ΠΕΠ της Περιφέρειας υλοποιούνται τα εξής έργα, προϋπολογισμού 71,5 εκ ευρώ:
Βελτίωση εθνικής οδού «Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη», τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι/ οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων των δρόμων Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι – Ρωμανός», προϋπολογισμού 29.899.900 ευρώ. Το έργο βρίσκεται στη φάση ανάδειξης αναδόχου και ολοκλήρωσης της διαδικασίας απαλλοτριώσεων.
Βελτίωση 7ης επαρχιακής οδού (Μεσσήνη -Εύα – Λάμπαινα), προϋπολογισμού 8.670.000 ευρώ. Το έργο βρίσκεται στη φάση ανάδειξης αναδόχου και ολοκλήρωσης της διαδικασίας απαλλοτριώσεων.
Έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας της παραλίας Αίπειας, προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ. Τα έργα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.
Αναδιαρρύθμιση- αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ. Βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.
Ανάπτυξη αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης, προϋπολογισμού 5.388.580 ευρώ. Πρόσφατα υπογράφηκε η εργολαβική σύμβαση και το έργο βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης.
Επαρχιακή οδός Ριζόμυλος – Κορώνη, τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι, προϋπολογισμού 23.500.000 ευρώ. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 12,5 εκ. ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, το πολύπαθο αυτό έργο έχει μπει πλέον σε ρυθμό ολοκλήρωσης.
Στην αμέσως επόμενη περίοδο θα κατατεθούν προτάσεις ένταξης για τα εξής έργα:
Βελτίωση στο τμήμα Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη, προϋπολογισμού 19.000.000 ευρώ, για να ολοκληρωθεί η βελτίωση του δρόμου από Μεσσήνη έως Αρχαία Μεσσήνη.
Παράκαμψη της Γιάλοβας, προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ, το οποίο μαζί με το έργο Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, που ήδη δημοπρατήθηκε, ολοκληρώνεται ο δυτικός άξονας της Μεσσηνίας από Ελαία, Καλό Νερό, Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνοι, Ρωμανός, Πύλος.
Παράκαμψη Κάμπου και Σταυροπηγίου, προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ. Ολοκληρώνονται οι αδειοδοτήσεις.
Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο
Ακολούθως, ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στα έργα που εκτελούνται στο εθνικό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας, συνολικού προϋπολογισμού 11,3 εκ. ευρώ και τα οποία είναι: Στην 82η Ε.Ο. Καλαμάτα – Σπάρτη και Καλαμάτα – Πύλος. Στο δρόμο Καλαμάτα – Τσακώνα – Καλό Νερό και στην 9η Ε.Ο. όρια Νομού – Κυπαρισσία –– Χώρα – Γαργαλιάνοι – Ρωμανός – Πύλος – Μεθώνη.
Στο επαρχιακό δίκτυο υλοποιούνται έργα βελτίωσης του οδοστρώματος, κατασκευής επενδεδυμένων τάφρων, βελτίωσης των τεχνικών έργων απορροής των ομβρίων και των γεφυρών, έργα οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης και διαγράμμισης, συνολικού προϋπολογισμού 16,5 εκ. ευρώ.
Επεμβάσεις γίνονται στους εξής δρόμους: Μεσσήνη – Αριστομένη – Ραυτόπουλο – Κυπαρισσία, Θουρία – Αριστομένη – Χώρα, Ριζόμυλος – Κορώνη – Φοινικούντα – Μεθώνη, Κυπαρισσία – Χριστιάνοι, Φιλιατρά – Μαραθόπολη, Καλογερόραχη – Ελληνοεκκλησιά – Τρίκορφο – Παλαιόκαστρο, Ζευγολατειό – Κάτω Μέλπεια – Στάσιμο – όριο Νομού και νέα γέφυρα Μαυροζούμενας στη Βαλύρα, Άγιος Ανδρέας – Λογγά – Πύλος, Καλαμάτα – Καρδαμύλη – Άγιος Νίκωνας, Θουρία – Πολιανή και
Κάμπος – Κέντρο – Τσέρια.
Στη συνέχεια ανέφερε τα έργα επισκευής του προσήνεμου μόλου της Κυπαρισσίας, σημειώνοντας πως προγραμματίζεται η επισκευή του κρηπιδώματος του παλαιού προσήνεμου μόλου του λιμανιού της Κυπαρισσίας, συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκ. ευρώ.
Επίσης, ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης του αλιευτικού καταφυγίου Κιτριών, με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ.
Στα πλαίσια της αντιδιαβρωτικής προστασίας, άμεσα θα κατατεθεί φάκελος για τη χρηματοδότηση του έργου, «Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Μαντίνειες – Κιτριές, 7.000.000 ευρώ, από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Έχει ήδη ξεκινήσει η επικαιροποίηση των μελετών, ώστε μετά την ένταξή του, να ακολουθήσει άμεσα η δημοπράτησή του.
Με τα μηχανήματα της ΠΕ Μεσσηνίας έγιναν παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νομού, για καθαρισμό βλάστησης και πρανών, οχετών και γεφυρών, επούλωση λάκκων, καθαρισμό ρεμάτων κ.ά.
Αντιπλημμυρικά έργα
Στα πλαίσια των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, υλοποιούνται τα εξής έργα, προϋπολογισμού 3,4 εκ. ευρώ:
ΓΟΕΒ Παμίσου (καθαρισμοί – συντηρήσεις- αναβάθμιση των υποδομών – αντλιοστασίων κ.λπ.).
Έργα επισκευής γεωτρήσεων και παρεμβάσεις σε ρέματα και χείμαρρους.
«Μελετάμε και διεκδικούμε την υλοποίηση έργων για την αναβάθμιση του κλειστού δικτύου του ΓΟΕΒ Παμίσου, με 5 εκ. ευρώ, τη συντήρηση – αναβάθμιση έργων της κάτω ζώνης του ΓΟΕΒ, με 2,5 εκ. ευρώ, την ολοκλήρωση των αναδασμών σε Δώριο, Ψάρι, Άγιο Γεώργιο και Δήμο Οιχαλίας και σε παραποτάμιες λιμνοδεξαμενές και αρδευτικά δίκτυα», πρόσθεσε ο κ. Αναστασόπουλος.
Ακόμα, ενεργοποιήθηκαν οι δημοπρασίες των μελετών της 1ης επαρχιακής οδού Καλαμάτα – Καρδαμύλη – Αρεόπολη, ποσού 2,4 εκ. ευρώ και της 9ης επαρχιακής οδού Ριζόμυλος – Κορώνη, ποσού 765 χιλ. ευρώ, ενώ παράλληλα εντάχθηκαν δύο νέες μελέτες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού ποσού 1,56 εκ. ευρώ, που αφορούν τη νέα χάραξη Αρφαρά – Λάμπαινα, τη νέα γέφυρα του Πάμισου για τη διασύνδεση των δήμων Καλαμάτας – Μεσσήνης και βελτίωση του δρόμου Μελιγαλά – Ζευγολατιό.
Πολιτισμός – Αθλητισμός
Σε ό,τι αφορά στον τομέα του Πολιτισμού, από το ΕΣΠΑ υλοποιούνται έργα προϋπολογισμού 2,765 εκ. ευρώ:
Αποκατάσταση και ανάδειξη κάστρου Μίλα, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ.
Συντήρηση κεντρικού κτηρίου του Ανακτόρου του Νέστορος, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.
Αποκατάσταση βορειοδυτικού πύργου Κάστρου Ανδρούσας, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
Αποκατάσταση του καθολικού Παναγιάς Γριβιτσιανής, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού 1.565.712 ευρώ.
Προγραμματίζεται η ένταξη των εξής ώριμων έργων:
Αναβάθμιση αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας, προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ.
Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Ταξιαρχών Κάστρου Πολίχνης και του οχυρωματικού του περιβόλου, 800.000 ευρώ.
-Αποκατάσταση Ιερού Ναού Παναγίτσας στην Αίπεια, 185.000 ευρώ.
– Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Πηδήματος και συντήρηση τοιχογραφιών, 240.000 ευρώ.
Στο πρόγραμμα της Μεσσηνίας έχουν ενταχθεί και τα εξής έργα πολιτισμού:
Αποπεράτωση και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου της Ιεράς Μονής Αγίου Νικήτα στου Σελλά Τριφυλίας, 245.000 ευρώ.
Ανάπλαση προαύλειου χώρου στον Ι.Ν. Αγίου Σωτήρος Χριστιάνων Τριφυλίας, 625.000 ευρώ.
Αναπλάσεις πλατείας και κοινόχρηστων χώρων Σκάλας Δήμου Οιχαλίας, 245.000 ευρώ.
Αναπαλαίωση Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Άνω Δωρίου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, 50.000 ευρώ.
Ωρίμανση μελετών για την αποκατάσταση του Πύργου Κουμουνδούρου στη θέση «Γαρμπελιά», στον Κάμπο Αβίας, 55.000 ευρώ.
Στον αθλητικό τομέα, σε συνεργασία με τους Δήμους υλοποιούνται τα εξής αθλητικά έργα:
Προμήθεια τεχνητού χλοοτάπητα ΕΠΣ Μεσσηνίας, 350.000 ευρώ.
Προμήθεια και τοποθέτηση λυόμενης κερκίδας στο δημοτικό γήπεδο Βαλύρας και στο δημοτικό γήπεδο Αγ. Νικολάου Μπούκας, 60.000 ευρώ.
Προμήθεια και τοποθέτηση κερκίδων, αποδυτήριων και ηλεκτρολογικού υλικού στο δημοτικό γήπεδο Ανδρούσας, 74.200 ευρώ.
Αθλητικό Κέντρο Κυπαρισσίας, 200.000 ευρώ.
Επισκευή στέγης στο γήπεδο Γαργαλιάνων, 60.000 ευρώ.
Προμήθεια και τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδόσφαιρου Καλού Νερού – Ελαία, 200.000 ευρώ.
Αναβάθμιση γηπέδου Μεσσηνιακού, 300.000 ευρώ.
Επιχειρηματικότητα
Τέλος, ο κ. Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε και στα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που υλοποιούνται αυτή την περίοδο, όπως η ενίσχυση με κεφάλαιο κίνησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19, η ενίσχυση ίδρυσης και εκσυγχρονισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και η ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, καθώς και συστημάτων αυτοματισμού.
Σε ό,τι δε αφορά στο πρόγραμμα Leader, ο κ. Αναστασόπουλος είπε, ότι έχουν ενταχθεί 46 ιδιωτικά έργα με προϋπολογισμό 6.757.057 ευρώ και δημόσια έργα, προϋπολογισμού 2.749.640 ευρώ.
Για το επισιτιστικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι το 2020 έγιναν τρεις διανομές βασικών διατροφικών προϊόντων, με κόστος 2 εκ. ευρώ και ωφελούμενα 11.000 άτομα.
Βίκυ Βετουλάκη tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα