Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Με αφορμή περιστατικό σε ΑΤΜ στη Μεσσήνη: Τι προσέχουμε σε αναλήψεις και ανέπαφες συναλλαγές


Έναν 44χρονο Αλβανό συνέλαβαν αστυνομικοί του Τμήματος Μεσσήνης τη Δευτέρα, γιατί εκμεταλλεύτηκε το ότι μια γυναίκα ξέχασε την κάρτα της στο ΑΤΜ κι αυτός την πήρε και έκανε ανάληψη 380 ευρώ.
Ο συλληφθείς καθόταν ακριβώς πίσω από τη γυναίκα περιμένοντας τη σειρά του για να εξυπηρετηθεί από το μηχάνημα ανάληψης έξω από τράπεζα της Μεσσήνης. Όπως φάνηκε από την εξέλιξη των γεγονότων, όσο η παθούσα πληκτρολογούσε τον κωδικό για τη συναλλαγή, αυτός παρακολουθούσε και μόλις αυτή απομακρύνθηκε αφήνοντας πίσω την κάρτα, δεν άφησε την… ευκαιρία να πάει χαμένη. Όμως, εκείνη κατάλαβε γρήγορα τι συνέβη και ειδοποίησε τους αστυνομικούς, οι οποίοι τον συνέλαβαν πριν προλάβει να απομακρυνθεί πολύ, ενώ πάνω του βρήκαν την κάρτα της γυναίκας και τα 380 ευρώ που σήκωσε από τον ξένο λογαριασμό.
ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΤΜ
Με αφορμή τη σύλληψη αυτή, η επικεφαλής του γραφείου Ενημέρωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, υπαστυνόμος Α’ Σοφία Μπιτσώνη, μίλησε στην “Ε” για το τι πρέπει να προσέχουμε πριν και κατά τη διάρκεια της συναλλαγής μας σε ένα ΑΤΜ, ειδικά αυτό το διάστημα που χρειάζεται να κάνουμε αρκετές συναλλαγές από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, λόγω και των συνθηκών της πανδημίας και της πληρωμής διαφόρων επιδομάτων.
Πριν ξεκινήσουμε την συναλλαγή “ελέγχουμε το χώρο προσεχτικά για τυχόν ύποπτες κινήσεις ή άτομα που συμπεριφέρονται περίεργα” συμβουλεύει η υπαστυνόμος, και προσθέτει ότι δεν θα πρέπει να εμπιστευόμαστε αγνώστους οι οποίοι προθυμοποιούνται να μας βοηθήσουν ή ζητούν να τους αποκαλύψουμε τον αριθμό pin της κάρτας.
Επίσης, προσέχουμε “κατά την τοποθέτηση της κάρτας στο μηχάνημα, μήπως υπάρχει κάποιο ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής”. Σε αυτή την περίπτωση “αποφεύγουμε να το χρησιμοποιήσουμε και ενημερώνουμε την τράπεζα”, όπως και στην περίπτωση που το μηχάνημα κρατήσει την κάρτα μας ή προκύψει πρόβλημα στη συναλλαγή.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Επίσης, δεν ξεχνάμε “να προστατεύουμε το πληκτρολόγιο, ώστε να μην μπορεί κάποιος να δει τον τετραψήφιο κωδικό μας ”, ενώ αν χρειαστεί να κάνουμε ανάληψη μετρητών τη νύχτα “προσπαθούμε να μην είμαστε μόνοι και αποφεύγουμε τα ΑΤΜ σε μη πολυσύχναστες περιοχές” λέει η υπαστυνόμος.
Αν το χρηματικό ποσό που θα σηκώσουμε είναι μεγάλο, ανεξάρτητα από το αν είναι ημέρα ή νύχτα, φροντίζουμε “να συνοδευόμαστε από κάποιον”. Όταν δε ένα ΑΤΜ βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο “δεν επιτρέπουμε να εισέλθουν άλλα άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε”.
Ένα ολέθριο, όπως έχει αποδειχτεί για πολλούς, λάθος, που το κάνουμε συχνά, είναι ότι “αφήνουμε αναμμένη τη μηχανή του αυτοκινήτου ή τα κλειδιά πάνω, καθώς και διάφορα αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο, για να… πεταχτούμε στο ΑΤΜ”. Λάθος που δεν μένει ανεκμετάλλευτο από επιτήδειους, όπως επισημαίνει η Σ. Μπιτσώνη, εφιστώντας την προσοχή μας.
ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ
Αν τώρα χρειαστεί να περιμένουμε στην ουρά για να έρθει η σειρά μας στο ΑΤΜ, “δεν ανοίγουμε το πορτοφόλι μας κατά την αναμονή, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή απομακρύνουμε άμεσα τα χρήματα από το μηχάνημα και θυμόμαστε να πάρουμε την κάρτα και τα χρήματα”.
Επίσης, για την καλύτερη δυνατή προστασία του κωδικού pin “δεν χρησιμοποιούμε αναγνωρίσιμους κωδικούς, όπως είναι π.χ. η ημερομηνία γέννησής μας ή ο αριθμός τηλεφώνου μας”. Αλλά και “δεν γράφουμε τον κωδικό μας οπουδήποτε, όπως για παράδειγμα σε χαρτάκια μέσα στο πορτοφόλι. Ούτε δίνουμε το pin σε κανέναν, ακόμα και αν επικαλεστεί ότι καλεί από την τράπεζα και μας το ζητήσει δήθεν για επαλήθευση: Οι τράπεζες δεν χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους”. Αν λοιπόν συμβεί κάτι τέτοιο “κοιτάμε να κρατήσουμε τον αριθμό και ενημερώνουμε την Αστυνομία”.
ΑΝΕΠΑΦΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Ένα ακόμη που πρέπει να προσέχουμε είναι “να μην αφήνουμε ποτέ την απόδειξη συναλλαγής στο μηχάνημα” – και σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας μας, “το αναφέρουμε στην τράπεζα και στην Αστυνομία”.
Κλείνοντας η Σοφία Μπιτσώνη προτρέπει να είμαστε προσεχτικοί και στις ανέπαφες συναλλαγές μας και να ελέγχουμε πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής το ποσό της χρέωσης. Όσο για τις κάρτες που έχουν λήξει, συμβουλεύει να τις κόβουμε ώστε η μαγνητική λωρίδα και το τσιπ να καταστρέφονται.   Ν.Κ.  eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα