Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Άδεια οδήγησης: Ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών για αντικατάσταση


Ξεκινά πιλοτικά η ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών για αντικατάσταση άδειας οδήγησης
Ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας gov.gr θα κατατίθεται η αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγησης. Η ηλεκτρονική υποβολή για την αντικατάσταση της άδειας οδήγησης ξεκινά πιλοτικά από την Κρήτη, όπως ανακοίνωσαν από κοινού τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών.
Σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία, οι πολίτες μπορούν, μέσα από μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, να προβούν ψηφιακά σε:
Αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου
Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω φθοράς
Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω κλοπής ή απώλειας.
Προκειμένου να προβεί σε αυτές τις ενέργειες, ο πολίτης πρέπει να μπει στην ειδική πλατφόρμα πλατφόρμα ΕΔΩ, με τους κωδικούς του Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. H διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά, με την επισύναψη φωτογραφίας και δείγματος της υπογραφής του πολίτη και την έκδοση και πληρωμή του κατάλληλου παράβολου. Κατόπιν ο πολίτης ενημερώνεται από την Περιφέρεια σχετικά με την περαίωση της διαδικασίας ούτως ώστε να παραλάβει το νέο έντυπο αυτοπροσώπως ή διά τρίτου προσώπου, απαραιτήτως με εξουσιοδότηση.
Σύμφωνα με τη διαπιστωτική πράξη που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, οι ενδιαφερόμενοι για αντικατάσταση ή αντίγραφο άδειας που υπάγονται στην περιοχή αρμοδιότητας των ανωτέρω Διευθύνσεων μπορούν να υποβάλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένων της φωτογραφίας και της υπογραφής τους, σε ψηφιακή μορφή. Το σύστημα φιλοξενείται στο G-Cloud της ΓΓΠΣΔΔ, ενώ η συνολική διαχείριση των απαραίτητων για τη διαδικασία παράβολων υλοποιείται μέσω του πληροφοριακού συστήματος «e-παράβολο» της ΓΓΠΣΔΔ.
Οι Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Π.Ε. της Περιφέρειας Κρήτης, για τις διαδικασίες «Αντικατάσταση εντύπου άδειας οδήγησης» και «Χορήγηση αντιγράφου εντύπου άδειας οδήγησης λόγω απώλειας ή κλοπής ή φθοράς ή αλλοίωσης», εφόσον έχουν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά η αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε ψηφιακή μορφή, αποστέλλουν προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας όλα τα εκτυπώσιμα στις άδειες οδήγησης στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της φωτογραφίας και της υπογραφής, ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται η αποστολή φυσικού φακέλου, μέσω της αναπτυχθείσας ειδικής Μηχανογραφικής Εφαρμογής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Να σημειωθεί ότι για την αντικατάσταση της άδειας οδήγησης, ο πολίτης είναι απαραίτητο να γνωρίζει τον αριθμό. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσει με την υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιοχής του ώστε να τον ανακτήσει. Η ενημέρωση του πολίτη σχετικά με την περαίωση της διαδικασίας προκειμένου ο δικαιούχος να παραλάβει το νέο έντυπο αυτοπροσώπως ή μέσω τρίτου προσώπου με εξουσιοδότηση, πραγματοποιείται από την Περιφέρεια.
Οσον αφορά την πληρωμή του απαραίτητου παραβόλου, το σύστημα ελέγχει αν έχει εκδοθεί (μέσω του ΑΦΜ) το κατάλληλο παράβολο. Εάν δεν έχει εκδοθεί, προβάλλεται η φόρμα έκδοσης του παράβολου, με προσυμπληρωμένα τα περισσότερα προσωπικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου. Η πλατφόρμα απαιτεί τη συμπλήρωση του λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προαιρετικά του IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει επιστροφή του ποσού του παράβολου. Ως προς την παραλαβή της άδειας, αυτή μπορεί να γίνει είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία ή με εξουσιοδότηση σε άλλο πρόσωπο ή να ζητηθεί να γίνει με κούριερ. Εάν ο πολίτης επιλέξει να παραλάβει την άδεια αυτοπροσώπως, συμπληρώνει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το τηλέφωνο του ώστε να ενημερωθεί όταν θα είναι έτοιμη. .
Εάν επιλεγεί να την παραλάβει κάποιο εξουσιοδοτημένο άτομο, θα πρέπει να συμπληρωθεί επιπλέον και το δικό του ονοματεπώνυμο. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται ως αποτέλεσμα της προγραμματικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών. Τη σχετική συμφωνία είχαν υπογράψει τον Ιανουάριο του 2020 ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών Γιώργος Γεωργαντάς και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα