Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Πρωτόγνωρη κατάσταση για τη Μεσσηνία - Ελλειψη εργαζομένων σε εστίαση και αναψυχή


Το έλλειμμα ειδικευμένου και ανειδίκευτου προσωπικού φέρνει σε απόγνωση πολλές μεσσηνιακές επιχειρήσεις που ψάχνουν απεγνωσμένα εργαζόμενους και δεν βρίσκουν. Ειδικά στους κλάδους της εστίασης, των καφέ, των ξενοδοχείων και της τροφοδοσίας, το έλλειμμα έχει αποκτήσει πρωτόγνωρες διαστάσεις για την αγορά εργασίας της Μεσσηνίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην "Ε" υπάρχουν περισσότερες από 65 αγγελίες επιχειρήσεων για εποχικές και μόνιμες θέσεις εργασίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ζήτηση εργασίας είχε αυξηθεί και πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2020 παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση της ζήτησης προσωπικού στη Μεσσηνία, καθώς άνοιξαν πολλές νέες τουριστικές επιχειρήσεις λόγω του κύματος αισιοδοξίας που είχε προκαλέσει το τουριστικό ρεύμα του 2019.
Το πρώτο lockdown και η επιλογή πολλών ξενοδοχείων να μην ανοίξουν το καλοκαίρι του 2020 έβαλε προσωρινό φρένο στο έλλειμμα εργασίας. Φέτος όμως που άνοιξαν οι περισσότερες επιχειρήσεις το έλλειμμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, επειδή αφενός έχουν φύγει πολλοί αλλοδαποί στο εξωτερικό και αφετέρου γιατί πολλοί χαμηλόμισθοι προτιμούν να παίρνουν τις κορονοενισχύσεις και να μην εργάζονται παρά να δουλεύουν και να έχουν το ίδιο εισόδημα με τους άνεργους.
Σε κάθε περίπτωση οι αμοιβές των 3 και 4 ευρώ την ώρα μάλλον αποτελούν παρελθόν, καθώς οι αλλοδαποί που τις έπαιρναν έφυγαν για άλλες χώρες με υψηλότερα ωρομίσθια. Και πολλοί νέοι Μεσσήνιοι όμως κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης έφυγαν για το εξωτερικό, με συνέπεια να μειωθεί σημαντικά ο ενεργός πληθυσμός του νομού. Την ίδια περίοδο πολλοί εργαζόμενοι επέλεξαν να ανοίξουν δική τους επιχείρηση, καθώς δεν είχαν να χάσουν τίποτα περισσότερο από τον… χαμηλό μισθό τους. Αν στο κάδρο προστεθεί και η αδυναμία προσέλκυσης νέων αλλοδαπών εξαιτίας της απαγόρευσης μετακινήσεων λόγω Covid-19, γίνεται εξηγήσιμο τόσο το μεγάλο έλλειμμα εργασίας στη Μεσσηνία όσο και ο μεσομακροπρόθεσμος ορίζοντας της ανισορροπίας.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι η νέα ισορροπία θα επέλθει σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα, καθώς ο τουρισμός στη Μεσσηνία κινείται ανοδικά και δεν υπάρχουν πολλοί ειδικευμένοι εργαζόμενοι στους κλάδους αυξημένης ζήτησης.  Θ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα