Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Σαν σήμερα το 1977: 48 βαθμοί στην Αθήνα – Ένα αμφισβητήσιμο ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας


10 Ιουλίου 1977- 48 βαθμοί στην Αθήνα – Ένα αμφισβητήσιμο ρεκόρ θερμοκρασίας.
Σαν σήμερα πριν 46 χρόνια καταγράφηκαν 48 βαθμοί Κελσίου στην Ελευσίνα και στο Τατόι και αυτή η τιμή είναι η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη (και ως τέτοια είναι καταγεγραμμένη στα επίσημα αρχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού).
Σημειώνεται οτι την ίδια μέρα το θερμόμετρο έγραψε 44 °C στη Ν. Φιλαδέλφεια, 42 °C στο κέντρο της Αθήνας και 44 °C στη Λάρισα. Στον έντυπο τύπο της εποχής εκείνης (Ταχυδρόμος 12ης Ιουλίου 1977) γίνεται αναφορά στο γεγονός καταγραφής θερμοκρασίας 48 βαθμών μόνο στην Ελευσίνα , ενώ για την ίδια ημέρα υπάρχει και αναφορά για 67 βαθμούς (!) υπό σκιά στην Αττάλεια της Τουρκίας. Φυσικά η αναφορά των 67 βαθμών αποτελεί μια δημοσιογραφική υπερβολή, όμως η θερμοκρασία των 48 βαθμών αποτελεί μια “επίσημη” μέγιστη τιμή καταγεγραμμένη από τον επίσημο φορέα της πολιτείας την ΕΜΥ.

Σε αναλυτικό άρθρο της εφημερίδας Μακεδονία της 12ης Ιουλίου 1977 γίνεται αναφορά ακόμη και για 49 βαθμούς στον Αλμυρό Βόλου .

Στο κάτω μέρος της σελίδας γίνεται αναφορά στην πυρκαγιά της Αττικής την Κυριακή 10 Ιουλίου , όπου αναφέρεται οτι επηρεάστηκε η περιοχή της Βαρυπόμπης , του Κρυονερίου και του Τατοίου.


Η αναφορά Κολυδά για το αμφισβητήσιμο ρεκόρ ( με πυρκαγιά στο Τατόι το σωστό και όχι στο Θριάσιο )
Γιατί το ρεκόρ αυτό είναι αμφισβητήσιμο
Αρχικά πρέπει να επισημάνω οτι σε περιόδους καύσωνα η μέγιστη θερμοκρασία στου Τατοίου είναι σχεδόν πάντα μικρότερη από την αντίστοιχη της Νέας Φιλαδέλφειας. Αντίθετα η μέγιστη θερμοκρασία της Ελευσίνας μπορεί να είναι ίδια ή λίγο μεγαλύτερη, αλλά όχι με απόκλιση πάνω από 1 βαθμό .
Με αυτά τα δεδομένα η διαφορά των 4 βαθμών που παρατηρήθηκε την 10η Ιουλίου 1977 μεταξύ των σταθμών Τατοΐου και της Ελευσίνας από τη μια μεριά και του σταθμού της Ν Φιλαδέλφειας από την άλλη, φαίνεται πολύ παράξενη και θα έλεγα “εξωπραγματική” . Αν εξετάσουμε και τα στοιχεία της κυκλοφορίας των αερίων μαζών στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας δεν δικαιολογείται οτι μπορεί να προκύπτει τόσο μεγάλη διαφορά .
Τι τελικά συνέβη στις 10 Ιουλίου του 1977; H απάντηση κατά την γνώμη μου συνδέεται με το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα στην Πάρνηθα είχε ξεσπάσει πυρκαγιά που έφτασε πολύ κοντά στο Τατόι. Με βάση τις σχετικές πληροφορίες που έχω συλλέξει και αναφέρω παραπάνω το διήμερο 10 και 11 Ιουλίου η συγκεκριμένη πυρκαγιά έκαψε 5000 στρέμματα δάσους. Ένα μεγάλο μέρος της θέρμανσης του περιβάλλοντος χώρου στο αεροδρόμιο του Τατοΐου είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στη μεταφορά θερμότητας από τον χώρο της πυρκαγιάς η οποία έφτασε πολύ κοντά σε αυτό. Στην περίπτωση της Ελευσίνας η θέρμανση προήλθε πιθανόν κυρίως από τους δυτικούς βoρειοδυτικούς ανέμους που η αρχική τους προέλευση ήταν το Θριάσιο πεδίο . Στα metar του σταθμού η μέγιστη θερμοκρασία ήταν οι 46 βαθμοί Κελσίου και στο κατώτερο οριακό στρώμα η συνιστώσα των ανέμων ήταν βόρεια .
Η ορατότητα από το πρωί και για παράδειγμα όπως θα δείτε παρακάτω στις 0820Ζ ήταν 8000 στο Metar που μάλλον είναι κάπως υπερβολική όταν υπήρχε θερμοκρασία 37 και σημείο δρόσου 19 Ένα ερώτημα που υπάρχει είναι μήπως από το πρωί που είχε πιάσει φωτιά το BR( mist) έπρεπε να είναι FU (καπνός) ; Η Αμερικάνικη βάση έχει περάσει τους 46 βαθμούς σαν μέγιστη στηριζόμενη στα metar του σταθμού (114. 8 F ) Στη Μετεωρολογική Βιβλιογραφία ο καθηγητής Μαριολόπουλος στο βιβλίο του “Το κλίμα της Ελλάδος” επισημαίνει σε ανάλογη περίπτωση η καταγεγραμμένη θερμοκρασία των 46 βαθμών που σημειώθηκε στη Σπάρτη στις 24 Αυγούστου του 1924 είναι εσφαλμένη, καθώς αυτό το μέγιστο οφείλετο σε πυρκαγιά που σημειώθηκε στον Πάρνωνα. Η επισήμανση αυτή για την Ελευσίνα καΙ το Τατόι πρέπει να γνωστοποιηθεί στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.
πηγη https://kolydas.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα