Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Γκαμπόν πραξικόπημα: Επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα - Καλούν τον στρατό να αποκαταστήσει στην εξουσία την πολιτική κυβέρνηση


Να αποκαταστήσει το «πολιτικό καθεστώς» της χώρας καλεί η διπλωματία των ΗΠΑ τον στρατό της Γκαμπόν και εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» της για την ανατροπή με πραξικόπημα του προέδρου Αλί Μπονγκό αμέσως μετά τις εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβήτησε η αντιπολίτευση.
«Καλούμε τους υπεύθυνους να αφήσουν ελεύθερα τα μέλη της κυβέρνησης και τις οικογένειές τους, να εγγυηθούν την ασφάλειά τους και να διατηρήσουν το πολιτικό καθεστώς», τόνισε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Αξιωματικοί του στρατού ανακοίνωσαν χθες το πρωί ότι καταλαμβάνουν την εξουσία, μετά την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής της χώρας της Αφρικής πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία.
Ο στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά διορίστηκε «μεταβατικός πρόεδρος»
Ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, της επίλεκτης μονάδας του στρατού της Γκαμπόν, στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά, αναλαμβάνει «μεταβατικός πρόεδρος» της χώρας, με απόφαση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που διαβάστηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Gabon 24.
«Ο στρατηγός Ολγκί Γκεμά Μπρις διορίστηκε ομόφωνα πρόεδρος της Επιτροπής Μετάβασης και Αποκατάστασης των Θεσμών, μεταβατικός πρόεδρος» ανέφερε ένας αξιωματικός, παρουσία δεκάδων ανώτατων στρατιωτικών που εκπροσωπούσαν όλους τους κλάδους του στρατού της Γκαμπόν.
Η διάρκεια αυτής της «μεταβατικής περιόδου» κατά την οποία θα ασκούν την εξουσία οι στρατιωτικοί δεν διευκρινίστηκε.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα συνεχιστεί «μέχρι νεωτέρας».
Εξάλλου, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση, οι πραξικοπηματίες αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία είχαν διακόψει την εκπομπή τους νωρίτερα.
Διεθνής καταδίκη
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «καταδικάζει απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος που είναι σε εξέλιξη» στην Γκαμπόν, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση», να συμμετάσχουν σε έναν περιεκτικό και ουσιαστικό διάλογο και να διασφαλίσουν ότι το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται πλήρως σεβαστά, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες «σημειώνει με μεγάλη ανησυχία την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στο πλαίσιο των πληροφοριών που αφορούν σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών ελευθεριών. Καταδικάζει απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος που είναι σε εξέλιξη ως ένα μέσο επίλυσης της μετεκλογικής κρίσης», καλώντας τον εθνικό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας να «εγγυηθούν τη σωματική ακεραιότητα του προέδρου της Δημοκρατίας και της οικογένειάς του».
Το Βερολίνο καταδίκασε το πραξικόπημα στην Γκαμπόν παρά το γεγονός ότι «υπάρχουν εύλογες επικρίσεις για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των πρόσφατων εκλογών».
Σε επιστολή που στάλθηκε ηλεκτρονικά στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δηλώνει πως «αν και υπάρχουν νόμιμες επικρίσεις για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των πρόσφατων εκλογών, δεν είναι δουλειά των στρατιωτικών να επεμβαίνουν δια της βίας στην πολιτική διαδικασία. Οι Γκαμπονέζες και οι Γκαμπονέζοι πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν ελεύθερα και αυτόνομα για το μέλλον τους», τονίζεται.
Και κυβέρνηση της Βρετανίας καταδικάζει την «αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό» στην Γκαμπόν και καλεί να αποκατασταθεί η «συνταγματική κυβέρνηση» στην εξουσία, τονίζει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη το βράδυ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πάντως ότι το Λονδίνο «αναγνωρίζει» τις «ανησυχίες» για την πρόσφατη εκλογική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα