Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Φάρμακα και διαχείριση αδυνατίσματος – Τώρα online


Η Embla με έδρα την Κοπεγχάγη, μια ψηφιακή «κλινική διαχείρισης βάρους», μόλις συγκέντρωσε κεφάλαια €10 εκατομμυρίων για να κατακτήσει τη βρετανική αγορά, σύμφωνα με το sifted.eu.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος – φάρμακα GLP-1 – χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για τη θεραπεία του διαβήτη. Τώρα, το 15% των Αμερικανών έχει χρησιμοποιήσει προσωπικά ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα GLP-1, το Ozempic, για απώλεια βάρους, ενώ το 47% γνωρίζει κάποιον που το έχει κάνει. Έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με διασημότητες όπως ο Ίλον Μασκ και η Έιμι Σούμερ μεταξύ των χρηστών του.
Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές είναι πιο προσεκτικές — αλλά τα φάρμακα για την απώλεια βάρους οδεύουν προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Το Wegovy, το οποίο έχει την ίδια σύνθεση με το Ozempic αλλά παράγεται ειδικά για απώλεια βάρους, έχει ήδη εγκριθεί στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία, ενώ το Saxenda, το οποίο βασίζεται σε άλλο φάρμακο αλλά έχει παρόμοια δράση, είναι ακόμη ευρύτερα διαθέσιμο.
Αλλά οι ιδρυτές της Embla, ο γιατρός Νίκολας Σίλερ και ο επιχειρηματίας Λοστ Βίλστερ Άξελσεν, επιμένουν ότι η εφαρμογή τους είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν πωλητή Ozempic.
Τι κάνει η Embla;
Οι ιδρυτές αποκαλούν την εφαρμογή τους «ιατρική διαχείριση βάρους». Το Embla προσφέρει ψηφιακή πρόσβαση σε γιατρούς και νοσηλευτές και τακτικά check-in με εξατομικευμένους «προπονητές υγείας». Η ιδέα είναι ότι βοηθούν τους χρήστες να ανακαλύψουν τις «ριζικές αιτίες» της ασθένειάς τους – είτε είναι ψυχικά, διατροφικά ή προβλήματα άσκησης – και να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες.
Οι γιατροί της εφαρμογής συνταγογραφούν και παρακολουθούν επίσης τη δοσολογία των φαρμάκων GLP-1 — Ozempic, Saxenda και Wegovy, που παράγονται από τον δανικό φαρμακευτικό κολοσσό Novo Nordisk.
Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση στην εφαρμογή, αλλά μόνο οι κατάλληλοι ασθενείς μπορούν να λάβουν ιατρική περίθαλψη — πρέπει να έχουν ΔΜΣ πάνω από 30, δεν μπορούν να είναι έγκυοι ή εθισμένοι στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά. Κάθε άτομο ελέγχεται διεξοδικά από μια νοσοκόμα και έναν γιατρό πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε θεραπεία, λέει η εταιρεία.
Μια μηνιαία συνδρομή στο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει το φάρμακο, κοστίζει £249. το πρόγραμμα διαχείρισης βάρους χωρίς φάρμακα κοστίζει £34,50.
Η Embla ιδρύθηκε το 2021 και δραστηριοποιείται στη Δανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει περισσότερους από 50 υπαλλήλους και στις δύο χώρες.
Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού – 51%, ή περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι – θα έχουν παχυσαρκία έως το 2035, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Άτλαντα Παχυσαρκίας. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές προσβολές και διαβήτη.
Παρά το γεγονός αυτό, η παχυσαρκία θεωρήθηκε ως συνέπεια μιας επιλογής τρόπου ζωής, παρά ως ασθένεια, για μεγάλο χρονικό διάστημα — και ως αποτέλεσμα, σπάνια αντιμετωπιζόταν με φάρμακα. Πολλοί γιατροί ισχυρίζονται ότι τα φάρμακα GLP-1, σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής, θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι για τη δημόσια υγεία.
Η Embla παίζει σε δύσκολη αγορά
Η πρώτη πρόκληση είναι ρυθμιστική. Οι πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων δεν είναι πολύ γνωστές: ορισμένοι χρήστες παραπονιούνται ήδη για υπερβολικό εμετό. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ιατρικής και ο Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν επίσης αρχίσει να εξετάζουν μια πιθανή σχέση μεταξύ τέτοιων φαρμάκων και αυτοκτονικών σκέψεων.
Ο Άξελσεν λέει ότι η διερεύνηση των παρενεργειών είναι «σημαντική» και ότι η startup «καταγράφει και αναφέρει τις παρενέργειες όπως ρυθμίζεται από τη νομοθεσία».
Η αυξανόμενη δημοτικότητα των φαρμάκων GLP-1 έχει επίσης προκαλέσει ελλείψεις του φαρμάκου, γεγονός που επηρεάζει τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν για τη θεραπεία του διαβήτη. Ως αποτέλεσμα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσαν πρόσφατα οδηγίες σε όλες τις κλινικές απώλειας βάρους να σταματήσουν να εισάγουν νέους ασθενείς προσωρινά.
Η άλλη πρόκληση είναι ο ανταγωνισμός. Υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές γυμναστικής και διατροφής στην Ευρώπη και αλλού — και υπάρχουν όλο και περισσότερες startups, ειδικά στις ΗΠΑ, που προσφέρουν φάρμακα GLP-1. Η Calibrate με έδρα τις ΗΠΑ συγκέντρωσε κεφάλαια 100 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021 από την Tiger Global και τον αμερικανικό γίγαντα τηλευγείας Ro, και προσφέρει ένα παρόμοιο πρόγραμμα καθοδήγησης και φαρμακευτικής αγωγής απώλειας βάρους.  ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα