Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Στο μικροσκόπιο της Αρχής Διαφάνειας για βαριές οικονομικές ατασθαλίες η Διοίκηση του Νοσοκομείου Μεταξά – Τι δείχνουν πορίσματα


Για βαριές οικονομικές ατασθαλίες ελέγχεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos το αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά και η Διοίκηση του. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα νοσοκομεία για ογκολογικές παθήσεις στη χώρα μας, στο οποίο έχει «μπει» η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εδώ και μήνες για να εξετάσει συμβάσεις, αγορές αλλά και προμήθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Αλλεπάλληλα πορίσματα που έχει στη διάθεση του το ethnos.gr δείχνουν ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αλλά και ειδικοί ελεγκτές του νοσοκομείου, διαπίστωσαν πως στο Νοσοκομείο γίνονται τα τελευταία χρόνια απευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ κατά παράβαση του νόμου, υπερβάσεις σε αγορές και προμήθειες.
Παρά τα όσα προβλέπονται από τον νόμο, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Μεταξά φαίνεται ότι συνέχιζε απροκάλυπτα να κάνει απευθείας αναθέσεις και παραγγελίες υλικών χιλιάδων ευρώ ακόμη και…τηλεφωνικά και χωρίς να ακολουθείται καμία διαδικασία. Παρά τις καταγγελίες των Εργαζομένων αλλά και άλλων στελεχών του Νοσοκομείου σε κυβερνητικούς φορείς και τα αλλεπάλληλα πορίσματα των ελέγχων, η Διοίκηση του Νοσοκομείου παραμένει στη θέση της. Μάλιστα προσφάτως έγινε και μία μικρή παράταση στη θητεία του Διοικητή έως ότου έρθει ο νέος νόμος για την αλλαγή του τρόπου επιλογής των Διοικήσεων στα Νοσοκομεία.
Και το αξιοσημείωτο είναι ότι το θέμα είναι σε γνώση της κεντρικής κυβέρνησης (Μέγαρο Μαξίμου) εδώ και καιρό όπως και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αλλά ο Διοικητής, ο οποίος ελέγχεται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας παραμένει στη θέση του. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά το θέμα που άλλωστε είναι κοινό μυστικό στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Αξιοσημείωτο είναι ότι και ο νέος υπουργός υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ενημερωθεί σχετικά δεν έχει προβεί όμως σε οποιαδήποτε κίνηση.
Παρότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ethnos.gr το νοσοκομείο είναι στο στόχαστρο της ελεγκτικής αρχής εδώ και αρκετούς μήνες, μετά από καταγγελίες που είχαν γίνει για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, έγινε προσπάθεια η υπόθεση να μην δει το φως της δημοσιότητας λόγω του ρευστού πολιτικού κλίματος αλλά και των εκλογών που διεξήχθησαν.
Χαρακτηριστικό είναι - όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr - ότι η τέως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε γνώση του θέματος και μάλιστα επιχείρησε να αποπέμψει τη Διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά λόγω των εκλογών δόθηκε παράταση στη θητεία ώστε να μη δημιουργηθεί επικοινωνιακό σκάνδαλο. Παρασκηνιακά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπήρξε και εμπλοκή γαλάζιων στελεχών οι οποίοι έσπευσαν να υπερασπιστούν τη Διοίκηση του Μεταξά ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα η τέως ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μην κατορθώσει τελικά να την αποπέμψει. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα προωθεί το αφήγημα ότι επιλέγει στελέχη με αξιοκρατικά κριτήρια και χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει, πάντως, στην περίπτωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Μεταξά.
Στο στόχαστρο και τα τεστ για τον κορονοϊό
Όπως σημειώνουν πληροφορίες του ethnos.gr, η Αρχή Διαφάνειας εκτός από τις συμβάσεις, εξέτασε λεπτομερώς και το θέμα της αγοράς των τεστ για τον κορονοϊό τα οποία προμηθεύτηκε το νοσοκομείο εν μέσω πανδημίας. Όπως προκύπτει από το πόρισμα που παρουσιάζει το ethnos.gr, είχαν γίνει απ’ ευθείας αγορές χιλιάδων ευρώ σε PCR test, παρά τις αντίθετες οδηγίες που δόθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, αφού δεν είχε κριθεί η ανάγκη για τόσο άμεση αγορά υλικών που να δικαιολογεί μία τέτοια ενέργεια.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα: «Το νοσοκομείο, κατά το έτος 2021 φαίνεται ότι προέβη στη διενέργεια της εξέτασης μοριακής ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 χωρίς να έχει τη σχετική έγκριση εξαίρεσης από τη Διοίκηση της 2ης Υ.Πε. και διενήργησε στη ΜΜΙ 30.466 εξετάσεις, συνολικού ποσού 734.633,76 ευρώ πλέον ΦΠΑ, σε νοσηλευόμενους, εξωτερικούς ασθενείς και συνοδούς αυτών καθώς και σε προσωπικό. Για την προμήθεια των σχετικών αντιδραστηρίων και αναλωσίμων, το νοσοκομείο κατόπιν σχετικών αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, επικαλούμενο την ανάγκη κάλυψης έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας, προσέφυγε:
α) σε απευθείας ανάθεση μέσω τεσσάρων (4) διακριτών διαδικασιών, συνολικού ποσού 67.707,76 ευρώ πλέον ΦΠΑ
β) σε διαπραγμάτευση μέσω δύο (2) διακριτών διαδικασιών, συνολικού ποσού 249.727,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ
γ) σε εισαγωγή αντιδραστηρίων και αναλωσίμων στο νοσοκομείο, χωρίς την προσφυγή σε κάποιο είδος διαδικασίας, συνολικού ποσού 417.199,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ
Το νοσοκομείο ως αναθέτουσα αρχή, για την προμήθεια των σχετικών ειδών φέρεται να έχει επιλέξει, μεταξύ άλλων, διαδικασίες, οι οποίες δεν ακολουθούσαν βασικές αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης, τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες… […]»





Μάλιστα όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, οι ελεγκτές έκαναν ακόμη και σύγκριση με άλλα αντίστοιχα νοσοκομεία τα οποία είχαν κάνει αγορές για τεστ covid και διαπιστώθηκε ότι το κόστος ήταν δυσανάλογα υψηλό στο Νοσοκομείο Μεταξά.
Όμως και άλλο πόρισμα του Εσωτερικού Ελέγχου καταδεικνύει τις παραβάσεις που είναι σε εξέλιξη στο νοσοκομείο Μεταξά, χωρίς κανένας κυβερνητικός αρμόδιος να έχει παρέμβει για την απομάκρυνση της Διοίκησης τα τελευταία χρόνια παρότι το ζήτημα είχε συζητηθεί πολλάκις και στο υπουργείο Υγείας.
Όπως αναφέρει και πόρισμα του Εσωτερικού Ελέγχου που έχει στη διάθεση του το ethnos.gr: "Ειδικότερα, κατά το Έτος 2021 έχουν υπογραφεί συνολικά 2.250 Συμβάσεις Μικροπρομηθειών συνολικής αξίας 6.141.581,36 €, εκ των οποίων 708 Συμβάσεις συνολικού ύψους 5.007.504,38 € υπερβαίνουν σε αξία τις 2.500,00 € και θα έπρεπε κανονικά να έχουν ακολουθήσει την διαδικασία του Ν. 4782/2021 και οι σχετικές προσκλήσεις να έχουν αναρτηθεί στο ΚΗΜΔΗΣ, εντούτοις καμία εκ των κατωτέρω προμηθειών δεν αναρτήθηκε στην συγκεκριμένη πλατφόρμα κατά την διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά 640 εξ’ αυτών δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα cosmo- one συχνά για διάστημα μικρότερο του εκ του Νόμου Προβλεπόμενου».
Και νέοι έκτακτοι έλεγχοι
Οι καταγγελίες αλλά και τα πορίσματα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κινητοποίησαν και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο με εμπιστευτικό του έγγραφο με ημερομηνία 3.8.2023 συστήνει νέα ομάδα ελέγχου «για τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στο φορέα με την επωνυμία Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά ΜΕΤΑΞΑ» όπως αναφέρεται.
Μετά τους ελέγχους αναμένεται να εκδοθεί και σχετικό πόρισμα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο θα κοινοποιηθεί στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου με τη σειρά της να πράξει τα δέοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα