Οι άνθρωποι που σταθερά αποφεύγουν να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους και των πράξεων τους επιδεικνύουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που τους προδίδουν. Όσοι είναι αρκετά παρατηρητικοί μπορούν να εντοπίσουν αυτά τα σημάδια.
Παρακάτω θα διαβάσετε 8 συμπεριφορές των ανθρώπων που αποφεύγουν τις ευθύνες τους.
8 συμπεριφορές των ανθρώπων που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους
- Δεν αποδέχονται ποτέ τα λάθη τους
- Παίζουν το θύμα
- Ξεφεύγουν μέσω του χιούμορ
- Δείχνουν συνεχώς με το δάχτυλο τους άλλους
- Πάντα να βρίσκουν δικαιολογίες
- Έλλειψη ενσυναίσθησης
- Αγνοούν τις συνέπειες
- Δεν είναι πρόθυμοι να μάθουν και αναπτυχθούν
Το πρώτο σημάδι ότι κάποιος προσπαθεί να αποφεύγει την ευθύνη του είναι ότι αρνείται πεισματικά να αποδεχτεί τα λάθη του. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν γίνει ειδικοί στο πώς να αποφεύγουν τις ευθύνες. Αντί να αναγνωρίζουν τα λάθη τους προτιμούν να κουνούν το δάχτυλο και να ρίχνουν το φταίξιμο στους άλλους.
Πάντα κάποιος άλλος φταίει για τα λάθη τους ποτέ οι ίδιοι. Ακόμη και με μικρά καθημερινά λάθη θα δείτε ότι ποτέ δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι μπερδεύτηκαν ή έκαναν λάθος.
Παίζουν το θύμα
Η δεύτερη κλασική συμπεριφορά που έχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι ότι προσπαθούν πάντα να εμφανιστούν ως το θύμα σε μία κατάσταση. Προσπαθούν πάντα να διαστρεβλώσουν τα δεδομένα προκειμένου να φανούν εκείνοι τα αθώα θύματα.
Δεν αποδέχονται ότι οι ενέργειές τους μπορεί να οδήγησαν σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και προσπαθούν να εμφανιστούν ως μία ατυχή ψυχή που έπεσε θύμα των περιστάσεων ή των πράξεων άλλων ανθρώπων.
Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς είναι απογοητευτικό για όποιον το εισπράττει. Ωστόσο μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τον άνθρωπο που έχετε απέναντι σας και την νοοτροπία του.
Ξεφεύγουν μέσω του χιούμορ
Μια άλλη κοινή συμπεριφορά όσων αποφεύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους είναι ότι χρησιμοποιούν το χιούμορ ως εργαλείο για να ξεφύγουν από μία κατάσταση. Πράγματι το χιούμορ μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να αποσυμπιεστούν τεταμένες καταστάσεις ή να ελαφρύνει την διάθεση.
Ωστόσο όταν κάποιος το χρησιμοποιεί για να στρέψει την προσοχή από τα δικά του ελαττώματα ή λάθη τότε γίνεται μηχανισμός αποφυγής ευθυνών. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτή η συμπεριφορά συχνά έχει τις ρίζες της στον φόβο της αποτυχίας ή της απόρριψης.
Όταν τα άτομα αυτά κάνουν ένα αστείο για τα λάθη ή τις ελλείψεις τους αυτό μπορεί να κάνει τα λάθη να φανούν λιγότερο σημαντικά. Έτσι μπορούν να αποφύγουν τα άβολα συναισθήματα που συνδέονται με την αποτυχία.
Δείχνουν συνεχώς με το δάχτυλο τους άλλους
Όταν κάποιος έχει κάνει συνήθεια την αποφυγή ευθυνών τότε θα παρατηρήσετε ότι δείχνουν τους άλλους ανθρώπους με το δάχτυλο. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν να αναλάβουν την ευθύνη τους συχνά κατηγορούν τους άλλους όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Το βρίσκουν πιο εύκολο να κατηγορήσουν άλλους από το να αποδεχτούν ότι μπορεί να είχαν κάποιο ρόλο στις αρνητικές συνέπειες μίας κατάστασης.
Αντί να αναγνωρίσουν το ρόλο τους και να διδαχθούν από τα λάθη τους, επιλέγουν να προστατεύσουν το εγώ τους και κατηγορούν κάποιον άλλον. Είναι μια κλασική περίπτωση αναζήτησης του αποδιοπομπαίου τράγου. Μπορεί να είναι πολύ καταστροφική τόσο για το άτομο που αποφεύγει την ευθύνη όσο και τους ανθρώπους στο κοντινό περιβάλλον του. .
Πάντα να βρίσκουν δικαιολογίες
Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να βρίσκουν συνεχώς δικαιολογίες. Αντί να παραδεχτούν και να αντιμετωπίσουν τα λάθη τους προσπαθούν πάντα να δικαιολογήσουν τις πράξεις ή τη συμπεριφορά τους.
Είτε χάνουν μια προθεσμία στην δουλειά είτε ξέχασαν μια σημαντική εργασία, έχουν πάντα έναν λόγο για να δικαιολογηθούν. Μερικές φορές αυτές οι δικαιολογίες μπορεί να φαίνονται εύλογες. Ωστόσο αν βλέπετε ότι το άτομο αυτό επιστρατεύει συχνά τις δικαιολογίες τότε είναι απρόθυμο να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του.
Αυτή η συμπεριφορά εμποδίζει την ανάπτυξη και την βελτίωση του ατόμου, αφού δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην συμπεριφορά και τις πράξεις του.
Έλλειψη ενσυναίσθησης
Ένα από τα πιο άσχημα χαρακτηριστικά που εκδηλώνουν οι άνθρωποι αυτοί, είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης. Αυτά τα άτομα συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν ή να μοιραστούν τα συναισθήματα των άλλων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των πράξεων τους στους ανθρώπους γύρω τους.
Όταν απογοητεύουν έναν φίλο ή ενοχλούν έναν συνάδελφοι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να συμπάσχουν με τους άλλους. Έτσι δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες για τις πράξεις τους και ενδεχομένως να ζητήσουν και συγγνώμη.
Αγνοούν τις συνέπειες
Οι άνθρωποι που αποφεύγουν συνεχώς την ευθύνη τους αγνοούν πώς οι πράξεις τους επηρεάζουν τους άλλους. Φαίνονται να ζουν στον δικό τους κόσμο και να αγνοούν τις συνέπειες των πράξεων και της συμπεριφοράς τους.
Γενικά τα άτομα αυτά προτιμούν να αποφεύγουν τις συνέπειες και παραβλέπουν τις επιπτώσεις των δικών τους λαθών στους άλλους. Ωστόσο όταν αγνοούν τις συνέπειες αυτό δεν τις εξαφανίζει. Το μόνο που προκύπτει είναι δυσαρέσκεια και δυσπιστία από τα άτομα στο περιβάλλον τους. Η ανάληψη ευθύνης, από την άλλη, μπορεί να οδηγήσει σε σεβασμό και κατανόηση, ακόμη και όταν κάποιος κάνει λάθη.
Δεν είναι πρόθυμοι να μάθουν και αναπτυχθούν
Η πιο κρίσιμη συμπεριφορά εκείνων που αποφεύγουν με συνέπεια την ευθύνη τους είναι πώς δείχνουν απροθυμία να μάθουν και να αναπτυχθούν. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν τη λογοδοσία συχνά μένουν στάσιμοι στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη τους.
Αρνούνται να δεχτούν την γνώμη των άλλων και να μάθουν από τα λάθη τους. Η συμπεριφορά τους εμποδίζει την ανάπτυξη τους και επηρεάζει αρνητικά τους ανθρώπους γύρω τους.
Η προσωπική ανάπτυξη
Οι πράξεις και οι συμπεριφορές μας αφήνουν βαθύ αντίκτυπο στον εαυτό μας και στους ανθρώπους του κοντινού περιβάλλοντος μας. Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της προσωπικής ανάπτυξης είναι να μάθουμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα αποτελέσματα των πράξεων μας.
Αυτή η ευθύνη θα μας επιτρέψει να μάθουμε από τα λάθη μας, να επανορθώσουμε και να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας. Χρειάζεται να ενισχύσουμε την ενσυναίσθηση, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους γύρω μας. Αναγνωρίζοντας αυτά τα μοτίβα συμπεριφορών, ανοίγουμε το δρόμο για την προσωπική ανάπτυξη μας και την δημιουργία υγιών σχέσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα