Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Ευρωεκλογές: Τι ονειρεύονται και τι απεύχονται οι πολιτικοί αρχηγοί - Εφιάλτης η αποχή

Η ολοκλήρωση του προεκλογικού αγώνα χθες τα μεσάνυχτα, φέρνει πια το πολιτικό σύστημα- όπως και την κοινή γνώμη- μια ανάσα από τις αυριανές ευρωεκλογές και τα αποτελέσματα που θα γίνουν γνωστά αύριο μετά τις 8μμ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα περιμένουν στα γραφεία τους, πριν κάνουν δημόσιες δηλώσεις, τα αποτελέσματα τα οποία θα δείξουν αν ο καθένας κι η καθεμιά από τους επικεφαλής των κομμάτων πέτυχαν ή όχι τους στόχους τους, αν δηλαδή άγγιξαν το όνειρο ή αν πρέπει να αντιμετωπίσουν τον εκλογικό τους εφιάλτη.
Πριν δούμε αναλυτικά τα όνειρα και τους εφιάλτες κάθε πολιτικού αρχηγού, είναι ανάγκη να τονιστεί ότι η αυξημένη αποχή αποτελεί - ή πρέπει να αποτελεί…- εφιάλτη για όλους. Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις πολλών δημοσκόπων για αποχή που θα φτάσει το 60%, τότε κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει, ανεξαρτήτων ποσοστού. Θα πρόκειται για μια ακόμα, την εντονότερη και την πιο καυστική αποδοκιμασία των πολιτών συνολικά για το πολιτικό σκηνικό, για τον τρόπο που ασκείται η πολιτική, για την αδυναμία της να παράσχει πραγματική διέξοδο στα προβλήματα της κοινωνίας. Με συμμετοχή περί το 40% (ή και χαμηλότερη) δημιουργούνται συνθήκες γενικευμένης απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος και του προσωπικού που το στελεχώνει, με άγνωστες συνέπειες.
Πυροτεχνήματα ή αμφισβήτηση
Πέραν αυτού, υπάρχουν και τα ατομικά όνειρα και εφιάλτες για κάθε πολιτικό αρχηγό: Για τον πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό, το όνειρο είναι να ξεπεράσει κατά 1 ή 2 ποσοστιαίες μονάδες την εκλογική επίδοση του κόμματος το 2019. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορεί πειστικά να πει στους πολίτες ότι η κοινή γνώμη επαναβεβαίωσε την εντολή του 2023 για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αφού ξεπεράστηκε το ποσοστό των τελευταίων ευρωεκλογών μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Ο εφιάλτης του κ. Μητσοτάκη, από την άλλη, θα είναι το κόμμα του να γράψει «2» στο πρώτο ψηφίο του ποσοστού του αύριο το βράδυ, δηλαδή επίδοση κάτω του 30%, οπότε θα υπάρξει γενικευμένη επίθεση στην κυβερνητική πολιτική και αμφισβήτηση κάθε νέου μέτρου που η κυβέρνηση θα φέρνει στη Βουλή. Δεν αποκλείεται να αρχίσει και μέσα στη ΝΔ μια συζήτηση για το «κλείσιμο του κύκλου» του πρωθυπουργού.
Για τον Στέφανο Κασσελάκη το όνειρο της αυριανής μέρας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις εκλογικές επιδόσεις του 2023, που όμως οδήγησαν τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση. Η Κουμουνδούρου θα επικαλεστεί τη δημοσκοπική βουτιά του κόμματος, τις αλλεπάλληλες διασπάσεις και θα αποδώσει ένα ποσοστό άνω του 16% στο πρόσωπο και την πολιτική Κασσελάκη, δίνοντάς του ταυτόχρονα το πράσινο φως για πρωτοβουλίες αναδιοργάνωσης της Κεντροαριστεράς από τη Δευτέρα. Αντίθετα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ της πολύ χαμηλής συσπείρωσης, κινηθεί σε ποσοστά κάτω του 15% ή -πολύ περισσότερο- αν χάσει στην κάλπη τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ- τότε ο κ. Κασσελάκης θα βρεθεί υπό γενικευμένη αμφισβήτηση, ακόμα και με πρωτοβουλίες αλλαγής ηγεσίας, παρά τα όσα «συμφωνήθηκαν» στο επεισοδιακό Συνέδριο της άνοιξης.
Το όνειρο του Νίκου Ανδρουλάκη είναι το ΠΑΣΟΚ να καταφέρει να βγει από τις κάλπες δεύτερο κόμμα, έστω και με μια ψήφο περισσότερη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει σχεδόν έτοιμο έναν οδικό χάρτη («Χάρτα» την ονομάζει) για τη δική του εκδοχή ανασύνθεσης κι ενοποίησης της Κεντροαριστεράς. Αντίθετα, ο εφιάλτης του κ. Ανδρουλάκη αύριο θα είναι το ΠΑΣΟΚ να δει τον ΣΥΡΙΖΑ στα ποσοστά που είχε το 2023 και το ΠΑΣΟΚ σταθεροποιημένο στο 11-12% ή και παρακάτω. Τότε θα αντιμετωπίσει κι εκείνος ισχυρό ρεύμα αμφισβήτησης μέσα στο κόμμα του, το οποίο θα προσπαθήσει να ακυρώσει εξαγγέλοντας κομματικό συνέδριο το φθινόπωρο.
Το ψυχολογικό όριο
Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ και Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης θα είναι ενθουσιασμένοι αν τα κόμματά τους φτάσουν κοντά ή ξεπεράσουν) το ψυχολογικό όριο του 10%, ενώ για κάθε επίδοση κάτω του 7% θα βλέπουν εφιάλτες.
Τέλος, η εκπροσώπησή τους στο Ευρωκοινοβούλιο έστω και με έναν βουλευτή θα είναι όνειρο για τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς (Δημήτρη Νατσιό, Αλέξη Χαρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αφροδίτη Λατινοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιάνη Βαρουφάκη, Φίλιππο Καμπούρη κλπ) ενώ αντίστοιχα η αποτυχία να εκπροσωπηθούν θα κάνει πολλούς να βλέπουν εφιάλτες -ή θα παρατείνει αυτούς που ήδη βλέπουν. Ες αύριον τα σπουδαία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα