Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Eurostat: Στο 2,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα – Στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Σημαντική μείωση στο 2,3% παρουσίασε στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Μάιο, από 3,2% τον Απρίλιο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2021.
Στην ευρωζώνη, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ανέβηκε στο 2,6% τον Μάιο, από 2,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat.
Είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο που η Ελλάδα έχει πληθωρισμό χαμηλότερο της ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που εμφάνισε πτώση σε μηνιαίο επίπεδο, με το δείκτη στο -0,3%.


Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός είχε μειωθεί στην Ελλάδα στο 3,2% από 3,4% τον Μάρτιο, ενώ στην Ευρωζώνη έμεινε σταθερός στο 2,4%.
Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).



Μπροστά στην πρώτη μείωση των επιτοκίων η ΕΚΤ έπειτα από δύο χρόνια
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, όπως όλα δείχνουν η ΕΚΤ θα έχει πλήρως το ελεύθερο για να προχωρήσει στις 6 Ιουνίου στην πρώτη μείωση των επιτοκίων  μετά από 2 χρόνια, και 10 συνεχείς αυξήσεις, που έχουν ανεβάσει το βασικό επιτόκιο παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας στο 4,75%. Αναμένεται μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν δεν θα επηρεάσουν την απόφαση της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων στις 6 Ιουνίου.
Η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου 2022, ανεβάζοντας το επιτόκιο από το 0,25% στο 0,75%, ενώ η τελευταία έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, ανεβάζοντας το επιτόκιο από το 4,5% στο 4,75%.
«Οι αγορές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα παραμείνουμε στο περιοριστικό εύρος», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλπ Λέιν σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Ο στόχος των κεντρικών τραπεζών είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο βαρετοί», είπε ο Λέιν ,απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα θα αιφνιδιάσει τις αγορές με μια απροσδόκητη κίνηση.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πιέρο Τσιπολόνε, τονίζει ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στραφεί σε μια πιο χαλαρή πορεία.
Ο Ιταλός τραπεζίτης εκτιμά ότι η απειλή του πληθωρισμού έχει αποτραπεί σε μεγάλο βαθμό: «Εξαιρώντας τυχόν περαιτέρω κλυδωνισμούς, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες πριν φτάσει στο επίπεδο του στόχου μας, το επόμενο έτος », είπε ο Τσιπολόνε . «Τα τελευταία στοιχεία ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χαλαρώσει την περιοριστική νομισματική πολιτική της», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ τόνισε πρόσφατα ότι ένα πρώτο βήμα προς τα κάτω στη νομισματική πολιτική δεν χρειάζεται να ακολουθηθεί από ένα δεύτερο. «Είναι σημαντικό να μην βιαζόμαστε», τόνισε ο Νάγκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα