Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                       ΝΟΜΟΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                  Κυπαρισσία 19-6-2012
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ                                                        Αριθ. Πρωτ.  16758
Ταχ. Δ/νση: Δημαρχείου 2                                      
Κυπαρισσία  Τ.Κ.:  245 00
Πληρ.: Γιάννα Κωνσταντέλου
Τηλέφωνο: 2761360720
Fax: 2761 0 62116                                       
                               

ΠΡΟΣ
                                                                                    Τον κ. Πέτρο Τατούλη
                                                                                    Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Κύριε Περιφερειάρχα,

καταρχήν οφείλω να σημειώσω ότι ταυτίζομαι απόλυτα με την εκπεφρασμένη αγωνία σας να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη περιφέρειά μας.  Συμπίπτουμε επίσης στην εκτίμηση ότι έχουν υπάρξει  αδικαιολόγητες ολιγωρίες της κεντρικής διοίκησης αλλά και των προκατόχων σας.

Είναι όμως προφανές πως ότι δεν έγινε επί τόσα χρόνια πριν, δεν μπορεί να επιτευχθεί σε λίγους μήνες, όταν μάλιστα η χώρα μας συνολικά αλλά και η αυτοδιοίκηση και μάλιστα οι «Καλλικρατικοί» Δήμοι αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα και όταν το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει προαπαιτούμενο την ανάπτυξη κοινωνικού διαλόγου και κοινωνικής συμφωνίας ή ανοχής, προκειμένου ν’ αποφεύγονται δικαστικές και όχι μόνο εμπλοκές.


Σας είναι επίσης γνωστό ότι ύστερα από πολύ μεγάλη καθυστέρηση επίκειται επιτέλους η συγκρότηση του περιφερειακού ΦΟΣΔΑ που έχει ουσιαστική αρμοδιότητα και ρόλο στις επιδιωκόμενες λύσεις.

Όσον αφορά το Δήμο μας σας είναι γνωστά τα εξής:

1)    Οι πρώην (προ του Καλλικράτη) Δήμοι που σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ αποτελούσαν ενιαίο διαχειριστικό σύνολο δεν είχαν οριστικοποιήσει τη χωροθέτηση για την εγκατάσταση του μπαλοποιητή, που ήταν τότε η βασική επιλογή της προσωρινής διαχείρισης, αλλά και η κρατική τότε περιφερειακή Διοίκηση δεν είχε αξιοποιήσει τις όποιες προτάσεις – αποφάσεις που είχαν διατυπωθεί από τα τότε Δημοτικά Συμβούλια.

2)    Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας με δύο ομόφωνες αποφάσεις του έχει επιλέξει το σύστημα προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων που στοιχίζεται στα τρία βήματα:  ΚΔΑΥ – ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΜΠΑΛΟΠΟΙΗΤΗΣ (βλέπετε συνημμένες τις σχετικές αποφάσεις).

3)    Στα πλαίσια των αποφάσεων αυτών ο Δήμος μας έχει προχωρήσει σε αναζήτηση  κατάλληλου χώρου για τη χωροθέτηση του συστήματος (βλέπετε συνημμένη τη σχετική διακήρυξη),  που όμως ακόμη δεν έχει αποδώσει, κάτι που οφείλεται πέραν των άλλων λόγων και στα γεωγραφικά, περιβαλλοντικά, οικιστικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά του Δήμου μας, τα οποία προκαλούν δυσκολίες στο εγχείρημα.  Εν πάση όμως περιπτώσει η προσπάθεια συνεχίζεται και μέσα από το διάλογο που έχουμε αναπτύξει με κοινωνικούς φορείς του Δήμου μας (αγροτικούς Συλλόγους κλπ) και τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων.

4)    Ήδη έχουν  κλείσει δύο χωματερές του Δήμου μας, ενώ οι εναπομένουσες, λόγω των πληθυσμιακών και χωροταξικών δεδομένων του Δήμου με δυσκολία εξυπηρετούν τους συμπολίτες μας.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στο Δήμο μας βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος, που όμως είναι αδύνατον να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012.

Η παράταση της προθεσμίας αυτής είναι απόλυτα αναγκαία.  Επικαλούμαστε και το σχετικό αίτημα που σας έχει υποβάλλει η ΠΕΔ με τη συνημμένη ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

                                                           

                                                                  Με εκτίμηση,

                                                 Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

                                                                    ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ


Κοινοποίηση: 

κ. Παν. Νίκα – Πρόεδρο ΠΕΔ

Συνημμένα: 4 έγγραφα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα