Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τριφυλία: Προσδοκίες έχουν οι κάτοικοι από το Μεσσήνιο πρωθυπουργό

       
ImageΠροσδοκίες από το Μεσσήνιο πρωθυπουργό της χώρας έχουν στην Τριφυλία, εκφράζοντας ικανοποίηση για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά παραμένοντας, παράλληλα, επιφυλακτικοί! Εμείς μιλήσαμε για τη νέα κυβέρνηση των τριών κομμάτων, της οποίας ηγείται ο Αντώνης Σαμαράς, με το δήμαρχο Τριφυλίας, προέδρους Εμπορικών Συλλόγων, την πρόεδρο των Ξενοδόχων, τον πρόεδρο των Πολυτέκνων και εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων.
Ρωτήσαμε πώς βλέπουν την τρικομματική αυτή κυβέρνηση και τι έχει να περιμένει η Μεσσηνία και η Τριφυλία, καθώς και ο κλάδος που εκπροσωπούν:
Κώστας Κόλλιας, δήμαρχος Τριφυλίας: «Οφείλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για δύο συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, όπως είχα πει και πριν από τις εκλογές, το διακύβευμα ήταν να σταματήσει η ακυβερνησία. Αισθάνομαι, λοιπόν, ικανοποίηση, γιατί αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε και, μάλιστα, σε τρικομματική βάση.
Έτσι, θα μπορεί να εκφράσει πλατύτερες προσδοκίες του λαού και το αίτημά του, της επαναδιαπραγμάτευσης και απαγκίστρωσης, έστω σε βάθος χρόνου, από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου, ώστε και η δανειακή σύμβαση να στηριχτεί, άνευ της οποίας δεν μπορεί να σταθεί όρθια η πατρίδα, αλλά και ο λαός να ανακουφιστεί από τα οξυμμένα οικονομικά προβλήματα.
Δεύτερος λόγος, και δεν είναι τοπικιστικό, είναι ότι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης είναι Μεσσήνιος. Η Μεσσηνία επί χρόνια ολόκληρα εθεωρείτο ο Νότος του Νότου. Ακόμα και σήμερα έχει πολλά προβλήματα και η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι μέγα ζητούμενο. Βάσιμα, λοιπόν, κανείς μπορεί να προσβλέπει ότι ο πρωθυπουργός, όχι μόνο εκ καταγωγής, αλλά και ως βουλευτής Μεσσηνίας, θα έχει κάποια καλύτερη (όχι ευνοϊκότερη μεταχείριση) ματιά, προσεγγίζοντας ρεαλιστικά τα προβλήματα της Μεσσηνίας, τα οποία και ο ίδιος έχει βιώσει.
Η σύνθεση της κυβέρνησης φέρνει κάτι νέο. Η αξιολόγηση των στελεχών της Ν.Δ., στο βαθμό που γνωρίζω τα πρόσωπα, είναι πολύ θετική και ελπιδοφόρα, μπαίνουν με κέφι και δυναμική στην προσπάθεια. Βέβαια, δε γνωρίζω τα άλλα μη πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο από την απήχηση που έχω διαπιστώσει ότι έχουν, δεν τους λείπει ούτε η σοβαρότητα ούτε η τεχνοκρατική γνώση και εμπειρία.
Η σταθερή γραμμή του Αντώνη Σαμαρά και η επιδίωξή του είναι η ανάπτυξη! Για τη Μεσσηνία και την Τριφυλία η ανάπτυξη είναι το μέγα ζητούμενο, όπως προείπα. Είναι τεράστια τα ανοιχτά ζητήματα, των οδικών αξόνων, του εσωτερικού δικτύου, του πρωτογενούς τομέα, για τον οποίο θα επαναφέρουμε το αίτημα για δημοπρατήριο, του τουρισμού και, βεβαίως, γενικότερα της ελάφρυνσης των οικονομικών βαρών των πολιτών».

Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας: «Η συγκρότηση, επιτέλους, κυβέρνησης στη χώρα είναι απ’ όλες τις απόψεις θετική. Ελπίζω και για την αγορά από εδώ και πέρα τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά. Ελπίζω να υπάρξει σταθερότητα, γιατί η αγορά είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχολογία. Να ηρεμήσει κόσμος, γιατί θα κυβερνηθεί το καράβι που λέγεται Ελλάς. Ευελπιστούμε στα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης και στο ότι στηρίζεται από τρία κόμματα, να δώσουν μιαν άλλη πνοή και δυναμική και να ξεφύγουμε από τον παλαιοκομματισμό. Πιστεύω ότι η σύνθεσή της είναι ό,τι καλύτερο για την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Η Μεσσηνία έχει να περιμένει πολλά από αυτή την κυβέρνηση, γιατί είναι ο πρωθυπουργός Μεσσήνιος. Θα τον παρακαλέσουμε, ως φορείς, να κοιτάξει λίγο- πολύ τα προβλήματα της Μεσσηνίας, που είναι παραμελημένη. Ο εμπορικός κόσμος περιμένει, τουλάχιστον, μιαν ανάσα οικονομική, μιαν ελάφρυνση από τα βίαια μέτρα που έχουν επιβληθεί».

Νίκος Φάμπας, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών: «Αυτή η τριανδρία που έφτιαξε την κυβέρνηση πρέπει να δείξει λίγο πατριωτισμό. Γιατί, όμως, δεν έκαναν αυτό που έκαναν τώρα, πριν από δύο, τρεις, έξι μήνες, για να μην μπλέξουμε σε περιπέτειες και δύο εκλογές; Άρα, είναι τα πράγματα λίγο “φτιαχτά”. Θέλω να ελπίζω ότι θα δουν τα πράγματα διαφορετικά τώρα και θα σταματήσουν (που δεν το βλέπω στον ορίζοντα) να πλήττουν τον κόσμο με νέους φόρους. Όμως, έχουν βρει το τρικ, δε βάζουν νέους φόρους, αλλά πολλαπλασιάζουν τους παλιούς, που είναι δυσβάσταχτοι. Παράδειγμα, η κόρη μου. Είναι 29 ετών, άνεργη και της βγήκε να πληρώσει δύο χιλιάδες ευρώ, γιατί έχει στην κατοχή της ένα αυτοκίνητο 10ετίας και το σπίτι που μένουμε. Αυτό θεωρήθηκε τεκμήριο!
Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είναι από αυτούς τους ανθρώπους που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση. Στο στενό μου το μυαλό, δεν μπορώ να κατανοήσω πώς αυτοί οι άνθρωποι, τώρα, θα μας σώσουν με σοβαρές λύσεις και θα έχουμε μια “ευημερία”! Τουλάχιστον, αποκτήσαμε κυβέρνηση. Τελείωσαν οι πόνοι τοκετού, ήρθαν τα γεννητούρια, να δούμε με τα γενέθλια τι θα γίνει!
Για την αγορά, εκείνο που πρέπει να γίνει είναι άμεσα μείωση φόρων και εισφορών στον ΟΑΕΕ, καθώς δεινοπαθεί ο εμπορικός κόσμος και είναι υπερβολικοί, όπως και ελάφρυνση των φόρων του κόσμου…».

Φώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων: «Με συγκρατημένη αισιοδοξία ευελπιστούμε πως η νέα κυβέρνηση θα αφουγκραστεί, επιτέλους, τα προβλήματα της αγοράς και θα πράξει τα δέοντα για την αναζωογόνηση του εμπορίου. Οι επιχειρήσεις ήταν οι άμεσοι αποδέκτες της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, διότι η υψηλή φορολογία, η μείωση των μισθών και των συντάξεων, καθώς και η κάμψη των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, είχαν ως συνέπεια την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και, κατ’ επέκταση, τις απολύσεις προσωπικού, την αδυναμία ανταπόκρισης στις οικονομικές υποχρεώσεις και, τελικά, το κλείσιμο πολλών εμπορικών επιχειρήσεων.
Πρέπει να δοθεί έμφαση στους εξής τομείς: άμεση μείωση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για την εστίαση στο 9%, μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από 19% σε 9% και του χαμηλού από το 6,5% σε 5%, αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον “Τειρεσία” για όσους γράφτηκαν την τελευταία τριετία και παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Γεωργία Χριστοδούλου, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας: «Η λαϊκή βούληση ήταν εκείνη που οδήγησε στο σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που ανέδειξε νέα πρόσωπα, που δείχνουν να έχουν σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και όρεξη για δουλειά. Αρχίζουμε να ελπίζουμε ξανά και ευχόμαστε να επιτύχουν στο έργο τους. Ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα κλίμα σταθερότητας, ομαλότητας και ασφάλειας, που έχει αντίκτυπο στον Τουρισμό, και αυτό το διαπιστώνουμε από την ξαφνική και μαζική κινητοποίηση των Ελλήνων και ξένων για εύρεση τόπου καλοκαιρινών διακοπών.
Ένα από τα θετικότερα σημεία της σημερινής πια κυβέρνησης είναι η επανίδρυση του υπουργείου Τουρισμού. Τα τρία κόμματα συνεργασίας αναγνώρισαν τη σημασία της ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου για την περαιτέρω τόνωση της εθνικής οικονομίας. Η θέση δε της κας Όλγας Κεφαλογιάννη, ως υπουργού Τουρισμού, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, η επανέναρξη της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, η καθιέρωση σταθερού και ελκυστικού φορολογικού πλαισίου, η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, η πάταξη της γραφειοκρατίας, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που περιμένουμε να επιληφθεί άμεσα το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Η Μεσσηνία βέβαια δεν μπορεί να είναι έξω από τις διεκδικήσεις, αντιθέτως, μάλιστα, αναμένει τα περισσότερα, λόγω σαφώς της μεσσηνιακής καταγωγής του πρωθυπουργού. Ευχόμαστε να πετύχει αυτή η κυβέρνηση. Δε γίνεται εξάλλου διαφορετικά...».

Κώστας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας: «Το θέμα δεν είναι τι θέλει ο καθ’ ένας, αλλά ποια είναι η πραγματικότητα. Το να ελπίζει, όμως, κανείς μέσα στην απελπισία είναι ό,τι καλύτερο. Έτσι, αυτός που τα έχει χάσει όλα, δεν έχει να χάσει και τίποτε άλλο. Αυτό που περιμένω είναι η τήρηση των υποσχέσεων (έλεγχος πόθεν και πώς έσχες, διαπλοκή, μίζες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Προϋπόθεση δε, είναι η εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος, όχι κατά το δοκούν, ώστε ο πολίτης να έχει την αίσθηση της δικαιοσύνης.
Για τη σύνθεση της κυβέρνησης δεν μπορώ να πω πως είμαι αισιόδοξος, το παρελθόν δεν έχει δείξει κάτι τέτοιο. Είναι συνδεδεμένο με αυτά που είπα πριν: την εφαρμογή και την τήρηση των νόμων.
Ο μαρασμός της επαρχίας είναι πλέον καιρός να σταματήσει. Το αθηνοκεντρικό κράτος ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Οι μέχρι σήμερα ασκούμενες πολιτικές οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Φοβάμαι την επιδείνωση της κατάστασης στην Αθήνα. Η ανάπτυξη θα έρθει από τις ξεχασμένες γωνιές της Ελλάδας και η Μεσσηνία είναι μία από αυτές.
Τα τελευταία χρόνια οι πολύτεκνες οικογένειες είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος» και κατά κάποιους, η ρίζα όλων των κακών. Σήμερα, έχουμε καταντήσει, γιατί περί κατάντιας πρόκειται, το μέλλον του τόπου, που είναι τα παιδιά, να υποθηκεύεται και να υπονομεύεται. Σήμερα τα παιδιά αποτελούν στην κυριολεξία τεκμήριο. Η Πολιτεία επιβραβεύει αυτόν-ην που δεν έχει οικογένεια. Σήμερα, καλείται η πολύτεκνη οικογένεια να πληρώσει φόρο από 500 έως και 5000 ευρώ. Ελπίδα αισιοδοξίας μόνο η δήλωση-δέσμευση του σημερινού πρωθυπουργού κ. Σαμαρά στα στελέχη της Ν.Δ., στην Εκτελεστική Γραμματεία, στις 11 Οκτωβρίου 2011, ότι: “Εγώ μόνο για συνταξιούχους και πολύτεκνους έχω δεσμευτεί”. Αυτό μας δίνει μια αχτίδα αισιοδοξίας».

Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών: «Είναι καινούργιο για τα ελληνικά δεδομένα ότι κατάφεραν να συμφωνήσουν και να σχηματίσουν κυβέρνηση τρία κόμματα. Με τις πρώτες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός προτρέπει την κυβέρνηση για δουλειά, αλλά τα αποτελέσματα θα το δείξουν. Συνεχίζουμε να είμαστε επιφυλακτικοί και καχύποπτοι με τις εξαγγελίες, γιατί έχουμε ακούσει παχιά λόγια, μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση από τους κυβερνώντες, αλλά δεν έχουμε δει απτά αποτελέσματα. Όλοι ευαγγελίζονται πολλά, αλλά εμείς εδώ και αρκετά χρόνια βλέπουμε ότι το εισόδημα του αγρότη μειώνεται, το κόστος καλλιέργειας αυξάνει, η κατάσταση δυσκολεύει. Περιμένουμε κι εμείς, όπως και όλοι, να ’ρθουν καλύτερες μέρες. Θα τις δούμε; Δεν ξέρω. Με Μεσσήνιο πρωθυπουργό είναι η μόνη φορά που μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα για τη Μεσσηνία, και για τις υποδομές και για τον αγροτικό κόσμο. Είμαστε μια δυναμική αγροτική περιοχή, που δεν έχει στηριχτεί ποτέ και από κανέναν. Παράγουμε ποιοτικά προϊόντα, αλλά δεν απολαμβάνουμε τις τιμές για τον κόπο μας, όπως και ο καταναλωτής. Κλείσιμο της ψαλίδας, μείωση του κόστους παραγωγής, είναι αυτά που χρόνια ζητάμε. Ελπίζουμε να έχουμε καλύτερη επαφή κι αντιμετώπιση από το συμπατριώτη μας πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό».

Ηλίας Μπουντουβάς, γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων: «Είναι μία κυβέρνηση που αποτελείται από τρία κόμματα, η οποία όμως δεν ξέρουμε κατά πόσο θα τραβήξει και θα μπορέσει να λειτουργήσει, κι επειδή βλέπω ότι δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., σκέφτομαι ότι αυτό είναι ένας τρόπος, ώστε, σε τυχόν αποτυχία, να μη χρεωθούν πολιτικά αυτά τα δύο κόμματα. Άρα, από αυτό, βλέπω μία αδυναμία. Νομίζω ότι τα ίδια που έκανε και πριν ο Σαμαράς, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά και στην ΠΟΛ.ΑΝ. Τα ίδια θα κάνει και τώρα, δεν περιμένω κάτι παραπάνω τώρα. Εμείς είχαμε ζητήσει επανειλημμένα να δούμε τον κ. Σαμαρά πριν από δύο χρόνια που εκλέχτηκε πρόεδρος στη Ν.Δ., για να του εξηγήσουμε τα προβλήματά μας. Ο κ. Σαμαράς προτίμησε να δει τον Κοκκινούλη στη Λάρισα- γνωστό ποιος είναι και τι κάνει και έχει συνδυάσει το όνομά του με άσχημες καταστάσεις για εμάς τους αγρότες νεότερης γενιάς. Βάζοντας, τώρα, και υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από τη Λάρισα, αυτό με κάνει να βλέπω ότι δεν αλλάζει κάτι.
Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα επαναδιαπραγμάτευσης ή και ακύρωσης ορισμένων σημείων του Μνημονίου. Εκεί είναι το πρόβλημα της κοινωνίας σήμερα, και έχει γίνει κατανοητό από την Ευρώπη. Θεωρώ ότι πρέπει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί πολύ σκληρά και έντονα, γιατί έχουν δημιουργηθεί ευνοϊκές συνθήκες, και να αξιοποιήσει τη δυναμική που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πετύχει περισσότερα πράγματα, γιατί θέλουμε πράγματα στην καθημερινή μας ζωή! Δεν αντέχουμε άλλο».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα