Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Σε όλη τη Μεσσηνία το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα

Σε όλη τη Μεσσηνία το ελαιόλαδο ΠΟΠ ΚαλαμάταΓράφτηκε από την  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

Μέσα στον Οκτώβριο θα εγκριθεί η επέκταση του ΠΟΠ ελαιόλαδου σε όλη τη Μεσσηνία, αλλά με αυστηρότερες προϋποθέσεις. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του agrenda.gr, στο οποίο τονίζεται ότι "μειώνεται ο βαθμός οξύτητας από 0,8 που είναι σήμερα σε 0,5 βαθμούς, ενώ παράλληλα περιορίζεται ο χρόνος έκθλιψης ελαιόκαρπου από 3 ημέρες που ήταν σε ένα 24ωρο". Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, γίνεται μάχη στο υπουργείο για το θέμα επέκτασης του ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας, και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με προσχήματα καθυστερεί την έγκριση του φακέλου.
Αναλυτικά στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνονται τα εξής:
"Αγριο παζάρι για την επέκταση του σήματος "ΠΟΠ Επιτραπέζια Ελιά Καλαμάτας" εκτυλίσσεται τον τελευταίο χρόνο στους διαδρόμους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι μεταποιητές του συγκεκριμένου προϊόντος, που δεν είναι άλλο από τη γνωστή μας ελιά Καλαμών, επιδιώκουν την κατάργηση του σήματος ΠΟΠ, γιατί υποστηρίζουν ότι τους περιορίζει, δημιουργώντας πρόσθετο κόστος, δεδομένου ότι δεν μπορούν να πάρουν προϊόν από άλλες περιοχές.

Εξάλλου, παλιότερα είχαν υποστηρίξει την επέκταση του ΠΟΠ για την ελιά Καλαμών σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Φέτας.
Από την άλλη μεριά, το γεγονός ότι μόνο 3.000-3.500 τόνοι αναγνωρισμένου ΠΟΠ προϊόντος φεύγουν για το εξωτερικό, στερεί από τους καλλιεργητές την προστιθέμενη αξία και από την ελιά Καλαμάτας την προστασία της έναντι των ανταγωνιστριών χωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστερεί προς το παρόν την έγκριση του φακέλου και την αποστολή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με το πρόσχημα ότι απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία από την ΕΑΣ Μεσσηνίας, η οποία έχει υποβάλει το φάκελο από πέρυσι, ουσιαστικά το υπουργείο δίνει πίστωση χρόνου σε όσους θέλουν να σφετερίζονται το όνομα "Kalamata Olives" με προϊόν από τις υπόλοιπες περιοχές.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τελικώς θεωρείται σχεδόν βέβαιη η θετική απάντηση του υπουργείου στην πρόταση της ΕΑΣ Μεσσηνίας, αφού είναι επαρκώς τεκμηριωμένη.
Εφόσον υπάρξει θετική γνωμοδότηση σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, θα επεκταθεί το σήμα στους Νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας (μέχρι και τη Ζαχάρω), καλύπτοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των εκτάσεων με επιτραπέζια ελιά. Εξάλλου, όπως καταγράφεται και στον φάκελο, οι περιοχές αυτές έχουν παρόμοιες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσσηνία, αλλά με πολλαπλάσια παραγωγή, η οποία μέχρι τώρα εξαγόταν χωρίς το ΠΟΠ στο εξωτερικό (Ε.Ε. και τρίτες χώρες).
Για το συγκεκριμένο θέμα, υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) έχει κάνει ένσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με το σκεπτικό ότι θα έχει υψηλότερο κόστος για τη συνολική διαχείριση του προϊόντος.

Προχωρά το ελαιόλαδο

Kαι με τη βούλα πια, καθώς απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται από μέρα σε μέρα η επέκταση του ΠΟΠ ελαιόλαδου Καλαμάτας σε όλο το Νομό Μεσσηνίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, το όλο θέμα που εκκρεμούσε για περισσότερο από ένα χρόνο θα κλείσει μέσα στον Οκτώβριο.
Εξέλιξη που επιβεβαιώθηκε πρότινος και από τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποίησε και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Ενωσης Μεσσηνίας, Κώστας Πέτροβας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων (ΣΥΜΕΠΟΠ) Θανάσης Μαυρούλης.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν πηγές η επέκταση αυτή θα συνοδεύεται και με αυστηροποίηση των ποιοτικών κριτηρίων που πρέπει να εφαρμόζουν οι παραγωγοί του ΠΟΠ ελαιόλαδου. Συγκεκριμένα μειώνεται ο βαθμός οξύτητας από 0,8 που είναι σήμερα σε 0,5 βαθμούς. Παράλληλα περιορίζεται ο χρόνος έκθλιψης ελαιόκαρπου από 3 ημέρες που ήταν σε ένα 24ωρο".Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/29814-messinia-elaiolado-pop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα