Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Σε διαβούλευση η μελέτη για τον Κυπαρισσιακό

Σε διαβούλευση η μελέτη για τον ΚυπαρισσιακόΓράφτηκε από τον Kώστας Μπούρας

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χθες από το ΥΠΕΚΑ η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και το συνημμένο σε αυτήν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών «GR2330005: Θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος», «GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο-Κυπαρισσία» και «GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία)».
Από τους φορείς της περιοχής θεωρείται καταρχάς θετική αυτή η εξέλιξη αφού η θέσπισή του ήταν ζητούμενο από όλους άσχετα αν υπάρχουν διαφωνίες για το τι θα πρέπει να ισχύσει και τι να απαγορευτεί. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τα επιμέρους ζητήματα που αναφέρει σχετικά με το τι θα ισχύει στην περιοχή και το πώς καθορίζονται οι διάφορες ζώνες, όλοι τονίζουν ότι χρειάζεται σε βάθος μελέτη ώστε με σαφήνεια να διατυπωθούν συγκεκριμένες απόψεις. Αλλωστε αυτό προβλέπεται να γίνει και μέσα από την διαβούλευση όπου οι διάφοροι φορείς θα πρέπει να εκφράσουν γνώμη.  

Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας επισήμανε: «Καταρχήν είναι θετικό ότι επιτέλους με ένα θεσμικό πλαίσιο αποσαφηνίζονται με λεπτομέρειες οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες και προϋποθέσεις. Από την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος φαίνονται να επιβεβαιώνονται οι ενδείξεις που είχαν προκύψει κατά τις συσκέψεις στο δήμο και το ΥΠΕΚΑ, που δεν είχαν οριζόντιους αποκλεισμούς. Διαμορφώνουν ένα ανεκτό και ήπιο πλαίσιο για την αναγκαιότητα προστασίας του οικοσυστήματος και των φιλικών προς αυτό δραστηριοτήτων του ανθρώπου. Προφανώς και χρειάζεται περισσότερο εξειδικευμένη ανάγνωση και ανάλυση όχι μόνο το σχέδιο ΠΔ αλλά και η ΕΠΜ και των παραρτημάτων που την συνοδεύουν με συντεταγμένες και χάρτες, κάτι που θα γίνει σύντομα και μάλιστα στα όρια της διαβούλευσης που προβλέπεται για να καταθέσουμε την γνώμη μας. Επίσης θεωρώ θετικό ότι στο Φορέα Διαχείρισης που συστήνεται θα συμμετέχει ο δήμος αλλά και ότι η έδρα του θα βρίσκεται στο Δ.Δ. Ελαίας του δήμου μας, στο κτήριο Βουδούρη».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Τριφυλίας Νίκος Αναστασόπουλος μας είπε: «Είναι θετικό το γεγονός ότι θα θεσμοθετηθεί ένα ΠΔ γα την προστασία της περιοχής το οποίο έχει αργήσει 14 χρόνια αν και είμαστε υποχρεωμένοι σαν χώρα να το έχουμε από την στιγμή που συμπεριλαμβάνει περιοχή "Natura". Αν δει κάποιος από ψηλά την περιοχή από το Κατάκολο μέχρι την Κυπαρισσία μπορεί να φανταστεί πώς ήταν η περιοχή πιο παλιά και ποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει. Ωστόσο έχουν μείνει κάποια κομμάτια φυσικού κάλλους που πρέπει να προστατευτούν. Η ανθρωπογενής παρέμβαση έχει γίνει κυρίως από την πλευρά της Ηλείας, ενώ η πλευρά της Μεσσηνίας είναι σε καλύτερο επίπεδο. Από εκεί και πέρα χρειάζεται με ειδικότερη επεξεργασία της ΕΠΜ και του σχεδίου ΠΔ σε επιστημονικό επίπεδο για να δούμε επιμέρους ζητήματα. Ωστόσο είναι ερωτηματικό πώς στην περιοχή από τη Νέδα μέχρι το Καλό Νερό μεταξύ δύο ζωνών πλήρους προστασίας περιβάλλοντος παρεμβάλλεται μια περιοχή οικοανάπτυξης».
Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καλού Νερού Σπύρος Παπαηλίου μας τόνισε πως ακόμη δεν έχουν δει την μελέτη με όλες τις λεπτομέρειές της, ενώ θα μπορέσουν να τοποθετηθούν αφού ενημερωθούν πλήρως. «Ευελπιστούμε να μην έχει ακραία μέτρα για την περιοχή» επισήμανε. 
Ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαιωτών και νεοεκλεγείς πρόεδρος Ελαίας Αρης Σκλάβος σχολίασε «ότι περιμέναμε πως θα δοθεί σε διαβούλευση αυτές τις ημέρες, όμως για να τοποθετηθούμε θα πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη, γι' αυτό και θα καλέσουμε ειδικούς επιστήμονες να μας ενημερώσουν πάνω σε αυτά που προτείνονται».
Η υπεύθυνη του Συλλόγου "Αρχέλων" για την Πελοπόννησο Παναγιώτα Θεοδώρου τόνισε: «Πρέπει να μελετηθεί, να δούμε τι προβλέπει, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Αφού τα δούμε όλα αυτά θα καταθέσουμε στη συνέχεια γραπτά τις θέσεις μας στα πλαίσια της διαβούλευσης».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας Παύλος Γκρέκης σημείωσε: «Επιχειρείται πράγματι η προστασία σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Δίνεται μεγάλη εξουσία στον Φορέα Διαχείρισης που θα συσταθεί, θα αποφασίζει ακόμη και για μικρά βήματα που θα γίνονται. Εμείς έχουμε ξεκινήσει και με ειδικούς να μελετάμε το ΠΔ ειδικά για το κομμάτι από τη Νέδα μέχρι το Μπραζέρι και θα καταθέσουμε εξειδικευμένες προτάσεις που θα μιλάνε για την προστασία και την χρήση της περιοχής. Βλέπουμε ότι το κομμάτι όλο από το Κατάκολο μέχρι την Κυπαρισσία με την παρούσα μελέτη αντιμετωπίζεται συνολικά, έχει εκπονήσει θέσεις για επιτρεπόμενες δράσεις τόσο στη χερσαία ζώνη όσο και μέσα στη θάλασσα. Ζητήματα άκρως περιβαλλοντικά, που εμάς μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους».
Κ.Μπ.
ιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/42777-meleti-kyparissiakos-diavouleysi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα