Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ικανοποίηση Κόλλια που δεν χρεοκόπησε ο δήμος

Ικανοποίηση Κόλλια που δεν χρεοκόπησε ο δήμοςΓράφτηκε από τον  Kώστας Μπούρας

«Αισθάνομαι ικανοποιημένος ότι δεν παραδίδω δήμο χρεοκοπημένο, όπως τον παραλάβαμε εμείς» σημείωσε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του  ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας κάνοντας μια σύντομη αναφορά στην θητεία του κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη το βράδυ.
Παραδέχτηκε πως υπάρχουν εκκρεμότητες και προβλήματα, αλλά ο δήμος δεν είναι στο μηδέν. Ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες της Τριφυλίας, καθώς δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν όσα είχαν βάλει στο πρόγραμμά τους, αλλά εξήγησε ότι οι συνθήκες και η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη και όχι όπως την περίμεναν.
Με εγκώμια για το δήμαρχο μίλησαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης που πήραν το λόγο, αφού αναγνώρισαν τις προσπάθειες που κατέβαλε, άσχετα από το αποτέλεσμα λόγω των δυσκολιών που υπήρχαν από την γενικότερη κρίση και κυρίως του αναγνώρισαν ότι κατάφερε το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει ένα πολιτικό πολιτισμό και δημοκρατική λειτουργία, όπως και ο δήμος. Του ευχήθηκαν τα καλύτερα για την συνέχεια, ενώ εξέφρασαν την ελπίδα τα πράγματα να πάνε ακόμη καλύτερα με τη νέα δημοτική αρχή. Ο ίδιος ο δήμαρχος, παρουσία και του νέου δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα,
ευχαρίστησε όλους για την συνεργασία που είχαν, όπως και το προσωπικό του δήμου, σημειώνοντας ότι πολλές φορές κατασυκοφαντήθηκε και αυτό είναι άδικο, καθώς με πενιχρά μέσα και με σοβαρές ελλείψεις σε δυναμικό προσπάθησε και έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε στήνοντας στην ουσία ένα δήμο από την αρχή, καθώς όταν ξεκίνησε αυτή η δημοτική αρχή, Δήμος Τριφυλίας δεν υπήρχε. Δήμαρχος να τους υποδεχθεί δεν υπήρχε, παρά μόνο πέντε πρώην καποδιστριακοί δήμοι, μια κοινότητα και ένα μάτσο από άρθρα ενός νόμου. Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και πίσω του υπήρχαν οι μαύρες σημαίες που δεν ήθελαν αυτό το δήμο. Οπως είπε, «κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να φτιάξουμε ένα ενιαίο δήμο που μπορεί ακόμη να μην είναι ομογενοποιημένος, αναπτύσσοντας το μοντέλο της αποκεντρωμένης διοίκησης, κρατώντας όλα τα Δημαρχεία ανοιχτά όπως είχαμε υποσχεθεί. Αν αυτό το μοντέλο πέτυχε, θα κριθεί στην συνέχεια. Ομως δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά».
Εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι έφτιαξαν ένα δήμο, χωρίς να υποστηρίζει κανείς ότι δεν έχει ατέλειες και προβλήματα, μέσα σε ένα τοπίο όμως με πολλά προβλήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου οι πόροι έχουν μειωθεί και οι αρμοδιότητες συνεχώς αυξάνονται. Η κριτική που γίνεται ότι "τα λέγαμε στο δήμαρχο αλλά δεν μας άκουγε", είναι μια κριτική που αδικεί αυτούς που τα λέγανε, καθώς όποιος αναλαμβάνει τις ευθύνες του, οφείλει να τις βγάλει εις πέρας για να συμβάλει και στην συλλογική λειτουργία του δήμου. Ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του δημοτικούς συμβούλους, και ειδικά την αντιπολίτευση που είχε, όπως ανέφερε, εξόχως δημιουργική στάση. Ευχαρίστησε ακόμη τους υπαλλήλους για την προσπάθειά τους, αν και ο δήμος λειτουργεί με μείον 55 άτομα προσωπικό, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν τα κουτσομπολιά για τους υπαλλήλους αλλά και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να πηγαίνει και να τους πιέζει για το τι θα κάνουν. 
Αναφορά έκανε στα οικονομικά λέγοντας ότι παρέλαβαν φανερά και μη χρέη κοντά στα 13 εκ. ευρώ και κατάφεραν σήμερα να είναι 3,3 εκ. χωρίς να βομβαρδίσουν τους πολίτες με αυξήσεις, αλλά με λιτή πολιτική. Επίσης για τα έργα τόνισε ότι στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν έργα 7 και πλέον εκ. ευρώ, με ολοκληρωμένες μελέτες και υπό ένταξη είναι έργα 5 εκ. ευρώ. Οι δαπάνες για ωριμάνσεις έργων έφτασαν τα 14,7 εκ. ευρώ. Από ίδιους πόρους έγιναν έργα 1,3 εκ. ευρώ. Για συντηρήσεις δόθηκαν 1 εκ., όπως και για προμήθειες. Ο δήμος για μελέτες πλήρωσε σε εξωτερικούς συνεργάτες μόλις 75 χιλ. ευρώ, καθώς οι υπόλοιπες έγιναν από τους κατασυκοφαντημένους υπαλλήλους του δήμου. Κλείνοντας είπε πως δεν αισθάνεται ικανοποιημένος σε σχέση με τα οράματα και τα σχέδια που είχε όταν ξεκινούσε και ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες της Τριφυλίας που δεν κατάφερε να υλοποιήσει αυτά που είχε βάλει στο φυλλάδιό του.
Πριν από το δήμαρχο είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μπασδάνη, ο οποίος ευχαρίστησε το δήμαρχο για την συνεργασία που είχαν σημειώνοντας πως θεωρεί τον Κώστα Κόλλια δάσκαλό του και τυχερό που θήτευσε μαζί του.
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Σωτήρης Μπακούρος τόνισε πως την κριτική για το έργο θα την κάνουν οι πολίτες. Μίλησε για τον άνθρωπο Κώστα Κόλλια με τον οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο κατάφερε να αποκτήσει αδερφικές σχέσεις, πέρα από τις όποιες πολιτικές διαφορές υπάρχουν. Τον χαρακτήρισε δημοκρατικό και άφησε αιχμές στη νέα δημοτική αρχή για το γεγονός ότι στην τελετή ορκωμοσίας δεν δόθηκε λόγος στις αντιπολιτεύσεις. Αναγνώρισε ότι η παρούσα δημοτική αρχή ανέλαβε στα χέρια της μια δύσκολη κατάσταση, ενώ ευχαρίστησε το δήμαρχο για το πολιτικό επίπεδο που κατακτήθηκε στο δήμο. 
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης τόνισε πως αναγνωρίζει στο δήμαρχο πως πέρα από τις ιδεολογικές τους αντιθέσεις κατακτήθηκε ένα δημοκρατικό επίπεδο στην λειτουργία του δήμου. Μίλησε για τον "Καλλικράτη" τον οποίο χαρακτήρισε το μακρύ χέρι του κράτους, χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις από το δήμο.
Με ευχαριστίες για το δήμαρχο αλλά και τους συναδέλφους τους μίλησαν οι απερχόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι Παρασκευή Παντελάκη, Παναγιώτης Σουρέτης, Γιάννης Κατσαργύρης. Για την συνεργασία που και την εμπιστοσύνη που είχαν τον ευχαρίστησε ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος ο οποίος πλέον θα είναι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.
 Κ.Μπ.
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/43880-kollias-trifylia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα