Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Παναγιώτης Κατσίβελας, ο δήμαρχος Τριφυλίας απαντά στο "Θ", αποκαλύπτει και παίρνει θέση για όλους και για όλα!

«Πολλές συνήθειες του παρελθόντος θα αλλάξουν!», τονίζει, αναφερόμενος στην οικονομική διαχείριση, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ απαντώντας στα ερωτήματα του «Θ», σημειώνει ότι οι αναθέσεις θα γίνονται έπειτα από κατάθεση κλειστών προσφορών.
Επίσης, αποκαλύπτει ότι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι να ιδιωτικοποιήσει μέρος της καθαριότητας, απαντά για την κατάσταση που βρήκε στο Δήμο, τα προβλήματα, τις άμεσες προτεραιότητες και τους στόχους, αναφέρεται στις διαφορές με την απελθούσα Δημοτική Αρχή και παίρνει θέση για την «επένδυση Παππά».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
 
-Τρεις εβδομάδες στην ηγεσία του Δήμου Τριφυλίας. Πώς ήταν αυτές οι πρώτες μέρες; Σε τι κατάσταση βρήκατε το Δήμο; Οικονομικά, οργανωτικά, λειτουργικά. Είναι όπως αναμένατε, είναι καλύτερα ή χειρότερα; Είστε ικανοποιημένος;
Ξέρουμε όλοι μας ότι ο Δήμος Τριφυλίας είχε και έχει πάρα πολλά προβλήματα σε όλες τις εκδοχές του. Περνούν πολλές ημέρες για να μάθω ένα ευχάριστο νέο μέσα στα αλλεπάλληλα προβλήματα που καθημερινά παρουσιάζονται, και δε σας κρύβω ότι πολύ σπάνια παρουσιάζεται θέμα ή αντικείμενο δράσης που να έχει λυθεί οριστικά ή να έχει δρομολογηθεί συγκεκριμένη τελική λύση.Επίσης, θέλω να πω ότι υπάρχουν θέματα που θα έπρεπε και μπορούσαν να έχουν λυθεί πολύ εύκολα, όπως επίσης πολύ περισσότερο πολύπλοκα για τα οποία θα έπρεπε να έχει επιδειχθεί τόλμη για να αντιμετωπιστούν.
Τόσο στα οικονομικά όσο και στα οργανωτικά και λειτουργικά υπάρχουν πολλά προβλήματα γνωστά σε όλους μας, όχι βέβαια στην πραγματική τους διάσταση, που μπορώ να πω ότι είναι τραγική, αλλά και μεγάλες ανισορροπίες που πρέπει να διορθωθούν.
Η πιο ευχάριστη έκπληξη και πρέπει να το πω, είναι ότι ο Δήμος έχει ποιοτικά, όχι αριθμητικά, σπουδαίους σε ικανότητες υπαλλήλους, που θα είναι πολύ σημαντικό όπλο στην προσπάθειά μας. Υποχρέωσή μας είναι να τους αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο. Όπως πρέπει όλοι μας, κι ο καθένας από τη δική του ιδιότητα οφείλει να υπηρετεί την κοινωνία μας.
 
-Ποια είναι τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου και πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε και επιλύσετε;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Δήμο είναι το οικονομικό και ειδικότερα ο τομέας των εσόδων. Είναι, αν όχι τραγικός, τουλάχιστον πολύ προβληματικός και είναι η απαρχή, αν θέλουμε να μιλάμε για Δήμο και δραστηριότητές του. Επιπροσθέτως, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα κόστη δράσεων από τα αναλογούντα και υπάρχει μεγάλη δυνατότητα περικοπής άσκοπης σπατάλης που γίνεται. Πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε έτοιμες πρωτοβουλίες που θα μπουν σε εφαρμογή.
Μεγάλο, επίσης, θέμα είναι η παντελής έλλειψη ειδικοτήτων στο προσωπικό, που είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη λειτουργία του Δήμου, και δεν υπάρχει δυνατότητα μέσα στην κρίση να καλυφτούν αυτά τα κενά.
 
-Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες και ποιοι οι στόχοι σας για το προσεχές διάστημα; Σκέπτεστε αλλαγές – τροποποιήσεις στον ΟΕΥ και τη στελέχωση διευθύνσεων και γραφείων των υπηρεσιών του Δήμου;
Άμεση προτεραιότητα είναι η εξυγίανση των οικονομικών με την αύξηση των εσόδων του Δήμου, την άμεση περιστολή της σπατάλης που υπάρχει, όπου και αν υπάρχει, και την αξιοποίηση με τον καλύτερο και ανταποδοτικότερο τρόπο των εσόδων. Η εξυγίανση των διαδικασιών που αφορούν στις προμήθειες και τα έργα είναι περισσότερο αναγκαία όσο ποτέ. Έτσι θα αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων του Δήμου και συμπεριφορές και αντιλήψεις του παρελθόντος θα πρέπει να θεωρηθούν ως λήξασες!
Βεβαίως, ο Οργανισμός του Δήμου πρέπει να υποστεί αλλαγές και είναι προφανείς αυτές που απαιτούνται προς την κατεύθυνση της ενοποίησης και της ομογενοποίησης των λειτουργιών του, αλλά πρωθύστερα πρέπει να γίνει κάτι πολύ πιο δύσκολο. Να δημιουργήσεις ελπίδα, εμπιστοσύνη και το κατάλληλο κλίμα στο Δήμο, ώστε οι εργαζόμενοι να πιστέψουν την αναγκαιότητα των αλλαγών που έρχονται και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην προσπάθεια, αλλά και υποχρέωσή μας να υπηρετήσουμε την κοινωνία μας.
Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι υπάρχουν ικανότητες και δεξιότητες που δεν έχουν αναδυθεί.
 
-Ο απελθών δήμαρχος, Κώστας Κόλλιας, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης δημοτικής περιόδου τόνισε ότι «στον Προκρούστη της αδήριτης ανάγκης κολοβώθηκαν και ιδανικά μας και οράματά μας!». Αναφέρθηκε στη φοβερή, όπως είπε, πραγματικότητα που είχαν να διαχειριστούν.

Με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση στο Δήμο καθώς και στη χώρα, εξακολουθείτε να κρατάτε ζωντανό το όνειρό σας για την Τριφυλία – Ριβιέρα; Πώς μπορεί αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα μέσα στον «εφιάλτη» που σκιάζει τη χώρα, το Δήμο και τους πολίτες;
Ο φίλος κ. Κόλλιας έχει δίκιο σε μία διάσταση του γεγονότος και έτσι είναι, με μια μικρή ένσταση, ότι δε διαλέγεις τις εποχές σου, περισσότερο σε διαλέγουν αυτές! Αναμφίβολα, η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τις προτεραιότητές μας και έχει τροποποιήσει συμπεριφορές και δυνατότητες. Αυτό δεν αναιρεί τη μεγάλη μας υποχρέωση να οδηγήσουμε το καράβι μακριά από τη θύελλα και να πιάσουμε ασφαλές λιμάνι! Λιμάνι μιας νέας ζωής, με άλλες αρχές, με άλλες αξίες, αλλά κυρίως με άλλες συμπεριφορές! Ο παλιός κόσμος έχει πεθάνει προ πολλού και μαζί του όλες οι αμαρτίες και τα λάθη μας και κάθε προσπάθεια αναβίωσής του, δε θα είναι παρά τραγωδία. Αποχαιρέτα όχι την Αλεξάνδρεια, λοιπόν, αλλά τη Βαβέλ που χάσαμε! Κατά τον ίδιο τρόπο και ο Δήμος μας, με μεγαλύτερες ακόμα πληγές, πρέπει να περάσει στη νέα εποχή που έρχεται, να προσφέρει υπηρεσίες της καθημερινότητάς μας, στο μέγιστο για τις δυνατότητές μας βαθμό, αλλά παράλληλα να οργανώσουμε το μέλλον μας. Δεν είπε κανείς ότι η εποχή δεν είναι έως τραγική, αλλά αυτό δεν αναιρεί και δεν εμποδίζει την αναγκαιότητα να κάνουμε τα χρεία! Και βεβαίως, η ίδια η ζωή, κατά συνέπεια και ο άνθρωπος, αλλά και ο επικεφαλής ενός συνόλου, οφείλει και έχει την ανάγκη, να έχει και να υπηρετεί ένα μεγάλο όραμα, μια μεγάλη ελπίδα! Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτή η περιοχή και οι πολίτες της δεν έχουν τη δυνατότητα για το μεγάλο άλμα προς τα μπρος; Πάντως, κανείς δε φτάνει στην Ιθάκη, αν δεν κινήσει γι’ αυτήν!
 
-Πολλές φορές έχετε αναφερθεί σε «Άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά»! Η δημοτική σας παράταξη είναι σχεδόν η ίδια με την παράταξη του προηγούμενου δημάρχου. Οι πολίτες αναρωτιούνται, μπορεί να γίνει αυτό το άλμα με τα ίδια στελέχη; Γιατί δεν το έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια που διοικούσαν; Τι τους εμπόδιζε; Τελικά, ο μόνος που «έφταιγε» για όλα όσα δεν έγιναν ήταν ο απελθών δήμαρχος;
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τιμώ και αγαπώ τον κ. Κόλλια, όπως αναγνωρίζω ότι κόπιασε για το Δήμο μας. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει κάνει λάθη, όπως βεβαίως λάθη θα κάνω κι εγώ. Αλλά μιλάμε για δύο διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές αντιλήψεις, με διαφορετικές συμπεριφορές, με διαφορετικούς τρόπους, με διαφορετικές επιλογές. Μιλάμε για κάτι διαφορετικό! Είναι άστοχο αυτό που λέτε ότι η δημοτική παράταξη είναι η ίδια. Μάλλον θα σας διέφυγε ότι μόνο δύο από τους αντιδημάρχους μας και τους εντεταλμένους συμβούλους μας είχαν θέση ευθύνης στην προηγουμένη περίοδο και ότι σε αυτούς τους εκλεγμένους συμβούλους εδόθησαν κορυφαίες ευθύνες, που είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούν. Όπως είμαι βέβαιος ότι η δημοτική ομάδα μας που θα αξιοποιηθεί περισσότερο στη δεύτερη περίοδο των υποχρεώσεών μας, είναι θαυμάσιοι άνθρωποι, με ικανότητες, το ίδιο σπουδαίοι όλοι. Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιες ιδιαίτερες και ξεχωριστές ικανότητες και αυτές είναι ακριβώς που οφείλουμε να μην ακυρώσουμε στο Προκρούστη των σκοπιμοτήτων! Αυτό αποτελεί διαφορά!
 
-Δημοτικοί σύμβουλοι, που και σήμερα είναι στην παράταξή σας, προ δύο ετών είχαν ζητήσει τη διάλυση του Δήμου Τριφυλίας. Δημοτικοί σας σύμβουλοι, επίσης, ως πολίτες, σήκωναν μαύρες σημαίες κατά της δημιουργίας του Δήμου Τριφυλίας. Η ενιαιοποίηση αλλά και ομογενοποίηση του Δήμου, ο επιτελικός σχεδιασμός και ο κεντρικός συντονισμός της οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου, πώς θεωρείτε ότι μπορούν να επιτευχθούν, για να φέρουν βελτίωση της καθημερινότητας και αναπτυξιακά αποτελέσματα, όταν άνθρωποι που διοικούν το Δήμο – τον κάθε Δήμο γενικότερα - εμφορούνταν ή ίσως εμφορούνται ακόμη από αντικαλλικράτειο μένος και μίσος;
Θέλω να κάνω σαφές και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η δική μας δημοτική πλειοψηφία εμφορείται από τη βαθιά πίστη ότι μπορούμε όλοι μαζί και να ζήσουμε και να δουλέψουμε και να προοδεύσουμε! Μπορεί ο γάμος του «Καλλικράτη» να μην προέκυψε από έρωτα, αλλά θα λειτουργήσουμε σε μια συμβιωτική σχέση αγαθή, ήρεμη, γαλήνια, δίκαιη, αξιόπιστη, σεβαστική και, πρωτίστως, παραγωγική. Το ουδέν κακόν αμιγές καλού έχει πλήρη εφαρμογή του. Μάλλον θα διέλαθε της παρατήρησής σας ότι οι βασικοί αναστολείς της ενιαιοποίησης και της ομογενοποίησης του Δήμου μας δεν είναι στη δημοτική μας ομάδα και ότι αυτοί που κατά τεκμήριο εμπόδισαν τον απερχόμενο δήμαρχο να κάνει το αυτονόητο, δεν είναι μαζί μας σήμερα, με αποτέλεσμα να έχουμε φέουδα μέσα στη Δημοκρατία του Δήμου! Να είστε βέβαιος ότι ο Δήμος θα λειτουργήσει ως σύνολο και με ενιαία μορφή, αρχίζοντας από τα αυτονόητα, την κεντρική διαχείριση στόλου και εργαζομένων!
 
-Τοπικά Συμβούλια Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι Τ.Κ. θα ασκήσουν τις αρμοδιότητες που ο νόμος τούς δίνει και θα τους μεταβιβάσετε και νέες, μαζί με πόρους – πάγια προκαταβολή που προβλέπεται – για τα αναγκαία της καθημερινότητας; Γιατί την προηγούμενη δημοτική περίοδο διαμαρτύρονταν για απαξίωση και εγκατάλειψη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το υπόλοιπο της χρονιάς θα λειτουργήσουμε, σε γενικές γραμμές, οικονομικά με τις δεσμεύσεις και τον προγραμματισμό της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Δε σας κρύβω, αυτό δε μας είναι και ευχάριστο! Είναι δεδηλωμένη πρόθεσή μας και να αναβαθμίσουμε, αλλά κυρίως να δώσουμε δυνατότητες στους εκπροσώπους των κοινοτήτων, και δεν είναι o νόμος που το υπαγορεύει, είναι η ίδια η εμπειρία της προηγούμενης περιόδου που το επιβάλλει! Η μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση στη νέα και προγραμματισμένη, θα γίνει σταδιακά και υπό έλεγχο, για να μην καταρρεύσει το εγχείρημα αλλά και τα οικονομικά του Δήμου. Είναι, δε, υποχρέωσή μας να εκπαιδεύσουμε όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους για τον τρόπο διαχείρισης των παγίων εντολών.
 
-Έρευνες αλλά και επίσημα στοιχεία του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης φέρνουν τους ΟΤΑ στην πρώτη θέση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Πολύς λόγος γίνεται για «αμαρτωλές» αναθέσεις έργων και προμηθειών. Πώς, εσείς, θα διασφαλίσετε τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση στο Δήμο Τριφυλίας; Για παράδειγμα, θα εφαρμόσετε σύστημα προσφορών και για τις απευθείας αναθέσεις;
Αυτό είναι η μεγάλη αλήθεια και η πραγματικότητα! Ο χώρος της Υγείας από τον οποίο προέρχομαι έχει πολύ γρηγορότερα αντιδράσει και σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό  έχει εξυγιανθεί. Μη νομίσετε ότι υστερούσε σε διαφθορά από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι μια εμπειρία πολύ ωφέλιμη σε μένα. Αρχικά, οφείλουμε και πρέπει να καταστήσουμε το Δήμο φερέγγυο στην αγορά και αξιόπιστο οικονομικά. Μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος είναι και πρέπει να θεωρείται η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην περιοχή μας, μετά την Costa Navarino, πρακτικά η μεγαλύτερη επιχείρηση! Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση. Έτσι ο Δήμος δεν μπορεί να σύρεται ούτε να διασύρεται! Σε όλες τις προβλέψιμες προμήθειες υλικών και υπηρεσιών θα προχωρήσουμε σε διαγωνιστικές διαδικασίες συμβάσεων όπως ορίζονται εκ του νόμου. Σε όποιες αναθέσεις υπάρξουν, θα ακολουθηθεί η κοινοποίηση δια της ιστοσελίδας του Δήμου, η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η κατάθεση κλειστών προσφορών, σύμφωνα με τις ενημερώσεις και τις οδηγίες που θα δίνονται! Ειρήσθω εν παρόδω, είναι τραγική ανεπάρκειά μας η μη ύπαρξη κεντρικής ιστοσελίδας, θέμα που πρέπει να λυθεί άμεσα και είναι περιττό να αναφέρω τις συνέπειες. Θα συστηματοποιηθούν οι έλεγχοι και θα γίνει οργάνωση αποθήκης υλικών του Δήμου με καταγραφή εισερχομένων και εξερχομένων, πλήρη καταγραφή στα κέντρα κόστους. Θα αποκτηθεί εργαλείο ελέγχου κινήσεως και καυσίμων των αυτοκινήτων, για εξοικονόμηση πόρων, αλλά κυρίως για τον καλύτερο σχεδιασμό και προγραμματισμό. Θα ακολουθήσουν κι άλλες διαδικασίες που θα παρουσιάσουμε καθοδόν. Το βέβαιον είναι ότι πολλές συνήθειες του παρελθόντος θα αλλάξουν!
 
-Με αφορμή προ ημερών απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για έγκριση πρακτικών διαγωνισμού μίσθωσης δύο απορριμματοφόρων και αναφορά αντιδημάρχου σχετικά με ενδεχόμενο παραχώρησης της αποκομιδής απορριμμάτων και της καθαριότητας σε ιδιώτες, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα και είναι ως ενδεχόμενο στις σκέψεις σας;
Να γίνει σαφές ότι η επιλογή ενοικίασης απορριμματοφόρων αφορά στην προηγουμένη Δημοτική Αρχή και σε αυτή τη φάση δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Όμως, το θέμα της καθαριότητας, που είναι και το πρωτεύον πρόβλημα του Δήμου μας, πρέπει να αντιμετωπισθεί καθολικά, αποφασιστικά, αλλά κυρίως αποδοτικά. Αποτελεί βεβαιότητα ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί το πρόβλημα αν δεν είμαστε τολμηροί, αποφασιστικοί, ευφυείς, αλλά και λογικοί. Βεβαίως, είναι στις προθέσεις να ιδιωτικοποιήσουμε μέρος της καθαριότητας, αλλά με σχεδιασμό, με το μικρότερο κόστος και το καλύτερο αποτέλεσμα! Το θέμα της καθαριότητας, μαζί με τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι περίπλοκο και, αν δεν το λύσουμε συνολικά, θα μας πνίξει!
Η οριστική διαχείριση, όπως αυτό καθορίζεται από την Περιφέρεια, πρέπει να μας βρει έτοιμους χωρίς καθυστέρηση. Στρατηγική στο Δήμο μας δεν υπάρχει και οι επερχόμενες προκλήσεις είναι πολλές. Γι’ αυτό και αποκλειστικό σχεδόν θεματικό αντικείμενο αντιδημαρχίας είναι η καθαριότητα. Βέβαιον είναι ότι θα χρειαστούμε τη βοήθεια των ΜΜΕ για την ενημέρωση των πολιτών για τις επερχόμενες μεταβολές, όπως είναι βέβαιον ότι πρέπει να συνταχθεί, αλλά, κυρίως, να τηρηθεί κανονισμός καθαριότητας του Δήμου.
 
-«Επένδυση Παππά» στην Ελαία. Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με σχεδόν ομόφωνη απόφασή του, στις 2 Μαΐου 2013, είπε ότι «αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως φέρεται προς υλοποίηση από το φάκελο που έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Τριφυλίας, δεν είναι σύμφωνη και δε συνάδει με το πνεύμα της προστασίας του περιβάλλοντος και με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής».
Ποια είναι η θέση σας: Να γίνει, όπως πάει να γίνει, ή να μη γίνει;

Ανοίγετε ένα πολύ μεγάλο θέμα που δεν μπορεί να εξαντληθεί στο πλαίσιο μιας συνέντευξης. Όμως, οφείλω να επισημάνω ότι, μεταξύ της απόφασης του Δ.Σ., όπως ακριβώς το θέσατε, και μέχρι σήμερα, έχουν μεσολαβήσει γεγονότα τα οποία δεν πρέπει να διαλάθουν της προσοχής μας. Είναι υπό έκδοση το Π.Δ. που καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους υπό τους οποίους προστατεύεται το περιβάλλον, όσο και τους όρους δόμησης της εν λόγω περιοχής. Ακολούθησε Δημοτικό Συμβούλιο που γνωμοδότησε επί του Π.Δ. στην περίοδο της διαβούλευσης, το οποίο το απεδέχθη και, μάλιστα, έκανε και συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωσή του. Μεσολάβησαν εκλογές, με σαφέστατη  και καθαρή θέση του συνδυασμού μας την επέκταση της τουριστικής ανάπτυξης που υπάρχει στη νότια Τριφυλία και στην υπόλοιπη,  και την οποία επέλεξαν οι πολίτες της Τριφυλίας! Έκανα σαφές και μίλησα με ζήλο για το ανθρωπιστικό πρόβλημα που υπάρχει στην Τριφυλία και ότι είναι αδήριτη ανάγκη να αποφύγουμε αγκυλώσεις και ιδεοληψίες και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ανάπτυξης της περιοχής μας. Είναι απολύτως βέβαιον ότι υπάρχουν νόμοι του κράτους που καθορίζουν τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο. Υπό αυτούς τους όρους, βεβαίως και δεν είμαι αντίθετος σε καμία επένδυση και σε κανέναν επενδυτή, ανεξάρτητα με το πώς λέγεται!

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα