Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Μείωση-έκπληξη στο 0,05% το επιτόκιο από την ΕΚΤ

Μείωση-έκπληξη στο 0,05% το επιτόκιο από την ΕΚΤ

 Μαντικίδης Τάσος
Σε μείωση του βασικού επιτοκίου repo στο 0,05%, από 0,15%, το επιτόκιο περιθωριακού δανεισμού στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,20%, προχώρησε η ΕΚΤ κατά την τακτική συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη, ενώ η αγορά αναμένει πρόσθετα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας. 
Στην μάχη κατά του αποπληθωρισμού η ΕΚΤ σχεδόν μηδένισε το βασικό επιτόκιο, διαμορφώνοντάς το στο 0,05%. Ο Μάριο Ντράγκι έδωσε το στίγμα των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και το ενδιαφέρον στρέφεται αναφορικά με το ενδεχόμενο της αγοράς τιτλοποιημένων χρεογράφων, ABS (Asset Backed Securities) και κρατικών ομολόγων, καθώς επίσης στις πράξεις χρηματοδότησης των τραπεζών (TLTRO). Το ενδεχόμενο μιας κατ` αρχήν απόφασης υπέρ των ABS ενισχύεται από το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει επιφορτίσει την αμερικανική χρηματοπιστωτική εταιρεία Blackrock με την εκπόνηση μελέτης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος αγοράς αξιογράφων. Κύρια αποστολή της Blackrock είναι ουσιαστικά η αξιολόγηση των κινδύνων, που εγκυμονεί το εν λόγω εγχείρημα.

Το  Reuters μεταδίδει ότι κατά την τακτική συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE ύψους 500 δισ. ευρώ με αγορές χρεογράφων ABS και καλυμμένων ομολόγων.

Η ΕΚΤ δέχεται ισχυρή πίεση από τις αγορές να αναλάβει περαιτέρω δράση την Πέμπτη ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσει σε αξιοπιστία εάν αποτύχει να υποστηρίξει το μήνυμα που έστειλε ο Μάριο Ντράγκι τον περασμένο μήνα για χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις. Ο Ντράγκι έχει αυξήσει τις προσδοκίες ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη μετά τις δηλώσεις του σε τραπεζίτες στο Jackson Hole των ΗΠΑ στις 22 Αυγούστου. Σε δηλώσεις του εκτός κειμένου τότε ο Draghi ανέφερε ότι οι αγορές βλέπουν «σημαντική μείωση» των πληθωριστικών προσδοκιών τον Αύγουστο.

Το μεγάλο όπλο της ΕΚΤ είναι η ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing-QE) - ουσιαστικά το τύπωμα χρήματος για την αγορά τίτλων. «O πήχης για το QE παραμένει πολύ ψηλά», είπε στο Reuters πηγή στην ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα.Άλλοι αναλυτές είπαν ότι μία από τις επιλογές της ΕΚΤ είναι να ανακοινώσει πρόγραμμα απόκτησης ενυπόθηκων τίτλων, τα λεγόμενα asset-backed securities.Το  πρόγραμμα απόκτησης ABS είναι το λιγότερο (που μπορεί να κάνει), ανέφεραν αναλυτές της αγοράς.

Τον Οκτώβριο οι αγορές ως 500 δισ. ευρώ αξιόγραφων 


Μετά την μείωση του βασικού  παρεμβατικού της  επιτοκίου με στόχο να ενισχύσει το πολύ χαμηλό πληθωρισμό και να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης, η ΕΚΤ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, προχώρησε στην έναρξη ενός προγράμματος ενός προγράμματος εξαγοράς αξιόγραφων από τιτλοποίηση στοιχείων ενεργητικού (ABS) και καλυμμένων ομολόγων.  «To ευρωσύστημα θα αγοράσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο απλών και διαφανών ενυπόθηκων τίτλων με τα βασικά περιουσιακά στοιχεία. να αποτελούνται από εγγυήσεις έναντι του μη χρηματοδοτικού ιδιωτικού τομέα της ευρωζώνης βάσει του προγράμματος ABS», ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Αυτό αντικατοπτρίζει τον ρόλο της αγοράς ABS στην διευκόλυνση διοχέτευσης νέων πιστώσεων στην οικονομία και ακολουθεί την εντατική προεργασία πάνω σε αυτό το ζήτημα. Εάν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε κινδύνους από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, το διοικητικό συμβούλιο διατηρεί την ομόφωνη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει επιπλέον μη συμβατικά μέτρα. Το ευρωσύστημα θα αγοράσει επίσης ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο καλυμμένων ομολογιών που έχουν εκδοθεί σε ευρώ που έχουν εκδοθεί από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρας την ευρωζώνη. Οι παρεμβάσεις μέσω αυτού του προγράμματος θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2014. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα ανακοινωθούν μετά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 2 Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς για τις προθέσεις της ΕΚΤ όσον αφορά ένα ευρύ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο Draghi δεν θέλησε να αποκαλύψει τα χαρτιά του, σημειώνοντας ότι η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να αφορά περιουσιακά στοιχεία του ιδιωτικού τομέα ή του κρατικού τομέα, όπως τα κυβερνητικά ομόλογα. «Τα μέτρα που δρομολογήσαμε σήμερα έχουν κυρίως στόχο την πιστωτική χαλάρωση», ανέφερε.

Παρότι δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος του προγράμματος (τηλεγράφημα του Reuters το τοποθετούσε, νωρίτερα, στα 500 δισ. ευρώ), εντούτοις αποκάλυψε ότι αυτό θα περιλαμβάνει πέραν των τιτλοποιήσεων επιχειρηματικών δανείων και τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων. Όπως είπε, θα αγοραστούν senior tranches των ABS και οι mezzanine, μόνο στην περίπτωση ύπαρξης εγγυήσεων.\

Ανακοίνωση ΔΝΤ


Επικρότησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τονίζοντας ότι θα προστατέψουν την ευρωζώνη από τον χαμηλό πληθωρισμό.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις σημερινές αποφάσεις: «Χαιρετίζουμε θερμά τα μέτρα που λαμβάνονται από την ΕΚΤ, τα οποία θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα