Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Κατέρρευσε τμήμα του Κάστρου της Κυπαρισσίας (φωτογραφίες)

Κατέρρευσε τμήμα της κεντρικής ντάπιας στο Κάστρο της Κυπαρισσίας Φόβοι για νέες και επικίνδυνες καταρρεύσεις εάν δε γίνουν παρεμβάσεις στήριξης και προστασίας
Ένας δυνατός θόρυβος στο Κάστρο και το σύννεφο σκόνης που σηκώθηκε κάτω από την κεντρική ντάπια προκάλεσε την ανησυχία κατοίκων στην Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας ότι κάτι έχει συμβεί στο Κάστρο. Ήταν 7:15 περίπου το πρωί και ο Άγγελος (Λάκης) Χριστόπουλος (Τζέκος) ααπό το μπαλκόνι του άκουσε το δυνατό θόρυβο και είδε τη σκόνη. Αμέσως έτρεξε στην πλατεία και είπε σε κατοίκους που ήταν στο παντοπωλείο του Μπάμπη Μπακολιά ότι κάτι συνέβη στο Κάστρο, κάτι έπεσε. Πήγε προσεκτικά και εκεί τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη: Τμήμα της κεντρικής ντάπιας του Κάστρου είχε αποκολληθεί και καταρρεύσει. Κομμάτια αυτής ήταν διασκορπισμένα – εκσφενδονισμένα στο χώρο από την πρόσκρουση του τμήματος σε βράχια.
Ένα κομμάτι σταμάτησε σε έναν κορμό ελαιόδεντρου στην είσοδο του Κάστρου από τα σκαλάκια και ένα άλλο, μεγαλύτερο, σε έναν βράχο. Ευτυχώς που η πτώση δεν είχε μεγάλη ένταση και δεν εκσφενδονίστηκαν τα κομμάτια πολύ μακριά, να πέσουν επάνω σε σπίτια που βρίσκονται κάτω από τα πρανή του Κάστρου. Ευτυχώς, επίσης, που το τμήμα που αποκολλήθηκε και κατέρρευσε δεν συμπαρέσυρε και άλλα τμήματα της ντάπια διότι σε μια τέτοια περίπτωση η καταστροφή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ο κ. Χριστόπουλος αμέσως ειδοποίησε την Αρχαιολογία και τις υπηρεσίες του δήμου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, όπως και τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσίγγανο, ο οποίος έσπευσε στο Κάστρο και είχε αλλεπάλληλες επικοινωνίες με την 26η ΕΒΑ. Λίγο αργότερα, στο σημείο μετέβη η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Σταματία Αλεξοπούλου καθώς και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ενώ από την 26η ΕΒΑ κατέφθασε κλιμάκιο, κάνοντας αυτοψία για να υποβάλλει έκθεση στην υπηρεσία. Η πτώση του τμήματος αυτού αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν όλες οι μελετητικές εργασίας αλλά και διαδικασίες για χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων προστασίας, ενίσχυσης και ανάδειξης του Κάστρου. Σε ό,τι δε αφορά την αποκατάσταση των πρανών, όπως είπε ο τ. περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος που μετέβη στο Κάστρο και είχε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, η μελέτη είναι εγκεκριμένη και θα ενταχθεί για χρηματοδότηση. Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, μεταξύ άλλων τόνισε πως, «ξημερώματα, συνεπεία των καιρικών φαινομένων, τα οποία υπήρξαν στην περιοχή και βέβαια δεν ήταν και τίποτα το ιδιαίτερο, είχαμε κατάρρευση ενός μικρού τμήματος του Κάστρου και είναι κάτι που μας στεναχωρεί πολύ. Καλέσαμε και το κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, να γίνει η εκτίμηση των ζημιών οι οποίες έγιναν και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, σαν δήμος, για την άμεση προστασία του υπόλοιπου Κάστρου, αλλά και να ανοίξουμε πάλι το θέμα από την αρχή για την προστασία και την ολοκλήρωση του Κάστρου μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ».

Του Ηλία Γιαννόπουλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα