Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Στους Γαργαλιάνους το σκουπιδοεργοστάσιο, αλλά μπορεί και Φιλιατρά;

Κατά πλειοψηφία απόφαση – μόνο με θετικές ψήφους από τη συμπολίτευση – έλαβε προχθές λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για τη χωροθέτηση της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στους Γαργαλιάνους, σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα.
Ιδιαίτερα ενθουσιώδεις και χαρούμενοι, μάλιστα, για αυτή την εξέλιξη και προοπτική οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης από τη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων, ενώ μόλις ο κ. Κατσίβελας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του και κάλεσε το Σώμα να ψηφίσει θετικά, οι δημοτικοί του σύμβουλοι, αλλά και τοπικοί σύμβουλοι και κάποιοι πολίτες – ψηφοφόροι του συνδυασμού του από το ακροατήριο, τον χειροκρότησαν! Αντιρρήσεις, παρατηρήσεις, ερωτήματα, διαφωνίες για την εισαγωγή του θέματος στο συμβούλιο, καθώς και το γεγονός ότι δεν υπήρχε προς το Σώμα, από την Περιφέρεια αλλά και τη Δημοτική Αρχή, καμία επιστημονική προσέγγιση και τεκμηρίωση της πρότασης που έκανε ο υπάλληλος του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπαηλιού, σε έγγραφό του, μέσα σε τέσσερις σειρές, να επιλέξουν μεταξύ των λατομικών ζωνών Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, εκφράστηκαν από σύσσωμη την αντιπολίτευση, με τους δημοτικούς συμβούλους του κ. Ανδρινόπουλου και του κ. Βουδούρη να απέχουν από την ψηφοφορία, αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημα για αναβολή στη λήψη απόφασης, και τον κ. Κουκούμη να καταψηφίζει.Πάντως, ο ενθουσιασμός των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης από τη Δ.Ε. Γαργαλιάνων, που το σκουπιδοεργαστάσιο, προτάθηκε να κατασκευαστεί στους Γαργαλιάνους, προκάλεσε απορία και ποικίλες εντυπώσεις. Σε συνδυασμό με μια αναφορά του αντιδημάρχου Γιάννη Αδρακτά, από τους Γαργαλιάνους, ότι «εάν δε μας το επιτρέπει η Περιβαλλοντική Μελέτη, θα πάμε κάπου αλλού…», δημιούργησε την αίσθηση ότι ναι μεν μπορεί να προτάθηκε και να ελήφθη απόφαση για τους Γαργαλιάνους, αλλά αυτό δεν είναι και κάτι σίγουρο και δεδομένο, αφού άλλωστε άλλη Αρχή και άλλος Φορέας έχει την απόλυτη αρμοδιότητα της χωροθέτησης, της έγκρισης της ΜΠΕ και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Δηλαδή, η αίσθηση που σε πολλούς δημιουργήθηκε, είναι ότι μπορεί να ελήφθη απόφαση για τους Γαργαλιάνους στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν αποκλείεται υπερκείμενα Όργανα και Αρχές να «στείλουν» το εργοστάσιο των σκουπιδιών, αλλού (και πού αλλού, αφού άλλος ένας μόνο χώρος είχε προταθεί;), στα Φιλιατρά!
Ο δήμαρχος Τριφυλίας μίλησε για ατολμία των προηγούμενων ετών και προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, για ενοχικό περιβάλλον και για παραπομπή της λύσης του προβλήματος στις καλένδες, επειδή κανείς δεν ήθελε να αναλάβει το κόστος της χωροθέτησης, και έκανε λόγο για εραστές των χωματερών.
«Πρέπει ν’ αποφασίσουμε. Είναι μονόδρομος. Ούτε πισωγύρισμα ούτε κρύψιμο πίσω από το δάχτυλο. Είναι η ώρα της ευθύνης. Ή προχωράμε μπροστά ή γυρνάμε προς τα πίσω. Τόλμησα να θίξω ένα θέμα το οποίο κανείς μέχρι τώρα δεν είχε θίξει», σημείωσε αναφέροντας πως ο Δήμος έχει ήδη αποφασίσει για ολοκληρωμένη διαχείριση.
Και επισήμανε: «Δε θα δεχτώ κριτική και δε θα τη λάβω και υπόψη μου από τους οπαδούς και τους εραστές των χωματερών, από τους ανθρώπους που έχουνε ασελγήσει στο περιβάλλον και μπορεί να με κατηγορήσουνε και να λένε ό,τι θέλουνε, αλλά ειλικρινά αδιαφορώ πλήρως! Σέβομαι την άποψη και την κριτική του οποιουδήποτε πολίτη και την ενστερνίζομαι, αλλά – επαναλαμβάνω – από τους εραστές των χωματερών δε δέχομαι κριτική!». Δήλωση που ερμηνεύτηκε ως σαφέστατος υπαινιγμός για πρώην και νυν αυτοδιοικητικούς των Φιλιατρών, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες συσκέπτονταν και έκαναν και δηλώσεις!
Επίσης, αναφέρθηκε στο κόστος λειτουργίας του εργοστασίου των σκουπιδιών, το οποίο εκτιμάται περίπου στο 1,2 εκ. ευρώ το χρόνο, χωρίς σε αυτό βέβαια να υπολογίζεται το κόστος – συνολικά – της αποκομιδής. Ζητάμε, είπε, να φτιάξουμε τη δική μας Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων, να φτιάξουμε ΧΥΤΥ και να έχουμε οι ίδιοι τη διαχείριση του σκουπιδοεργοστασίου με ένα φορέα ανώνυμης εταιρείας, εάν η κυβέρνηση επιτρέψει κάτι τέτοιο. Είπε, δε, ότι η περιοχή που θα εγκατασταθεί θα έχει οφέλη: το προσωπικό θα είναι από τη συγκεκριμένη Δ.Ε., τα τέλη σ’ αυτή τη Δ.Ε. θα είναι τα μισά, το κομπόστ θα δίδεται στους αγρότες και μία πολύ σημαντική υπηρεσία του Δήμου θα πάει σε εκείνη τη Δ.Ε. Πρότεινε, μάλιστα, το σκουπιδοεργοστάσιο να εγκατασταθεί στο παλιό λατομείο Αλέρτα στους Γαργαλιάνους.
Στη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής, όπως λέγεται, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, αναλύοντας συνοπτικά τη λειτουργία της.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της αντιδημάρχου Μαρίας Πανουσιοπούλου, η οποία τόνισε: «Εάν είμαστε με τριφυλιακή συνείδηση, τα σκουπίδια, ναι, να πάνε στα Φιλιατρά. Είναι το κέντρο...», δηλώνοντας ωστόσο πως συμφωνεί με την πρόταση του δημάρχου για τους Γαργαλιάνους!
Ποιες είναι οι λατομικές ζώνες, που αναφέρει το έγγραφο της Περιφέρειας, ζήτησε να διευκρινιστεί ο Δημήτρης Κουτσούλης, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει κάποια επιστημονική μελέτη, ενώ ο κ. Τάμπασης ρώτησε για τον ΧΥΤΥ.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, έκανε λόγο για καθυστέρηση πέντε μηνών από τότε που ελήφθη η απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, επισήμανε πως λατομική ζώνη στους Γαργαλιάνους, που αναφέρεται και στη Στρατηγική Μελέτη του επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ, δεν είναι η θέση στου Αλέρτα, στο Άμμο – Κουτσουβέρι Γαργαλιάνων, αλλά στη θέση Τσούκα, που είναι το λατομείο, τόνισε ότι από το Δήμο δεν έγινε καμία αξιολόγηση των θέσεων, ενώ έχει υπηρεσία που μπορούσε επιστημονικά να βοηθήσει, όπως δεν έγινε και δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά πώς ο κ. Παπαηλιού σε τέσσερις γραμμές προτείνει μία εκ των δύο λατομικών ζωνών, χωρίς περιβαλλοντική μελέτη και κανένα στοιχείο.
Σημείωσε, δε, πως προχθές ακούστηκε για πρώτη φορά ο ΧΥΤΥ. «Εδώ, δεν παίζουμε. Θα κριθούμε όλοι…», τόνισε ο κ. Ανδρινόπουλος και συμπλήρωσε πως αναζήτησε αλλά δε βρήκε καμία εισήγηση για το θέμα και «πώς μπορούν έτσι να αποφασίσουν, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και αξιολόγηση με κριτήρια;».
«Η συμπολίτευση έχει το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις και η αντιπολίτευση να κρύβεται», απάντησε ο κ. Κατσίβελας, με τον κ. Ανδρινόπουλο να ανταπαντά πως «η αντιπολίτευση δεν έχει τη δυνατότητα να κρύβεται. Στηρίζει τις ορθά και επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις. Αν είναι τέτοια η εισήγησή σας, τότε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αλλά εγώ είδα μόνο το χαρτί του Παπαηλιού με τέσσερις σειρές μόνο!».
Ο Νώντας Βουδούρης επισήμανε ότι το μείζον δεν είναι η χωροθέτηση, αλλά η ίδια η διαχείριση των σκουπιδιών και η μεθοδολογία της, σημειώνοντας πως δεν είναι έτοιμο το συμβούλιο. Ο συνδυασμός του, είπε, με ειδικούς ετοίμασε ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, το οποίο και κατέθεσε στο προεδρείο, σημειώνοντας πως δε χρειάζεται βιασύνη για τη λήψη απόφασης, αλλά διάλογος και γνώση. Και ρώτησε: «Ο Παπαηλιού, ως πολιτικός μηχανικός, θα μας πει ποιος είναι ο ενδεδειγμένος χώρος; Δεν είναι απάντηση αυτή που έστειλε στο έγγραφο, είναι κοροϊδία!» και πρότεινε την αναβολή, για να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης με ειδικούς, να αποφασιστεί ο τρόπος και μετά ο χώρος.
«Μην παίρνετε μια απόφαση ελαφρά τη καρδία», είπε ο κ. Βουδούρης.
Ο Σαράντος Κουκούμης έβαλλε κατά των κυβερνήσεων και των πολιτικών της Ε.Ε. που οδήγησαν την κατάσταση με τα σκουπίδια να δίδονται στους ιδιώτες και το κόστος να το πληρώνει ο λαός. Αφού επισήμανε πως «πάτε σε μια επιλογή πολύ ακριβή για το λαό, με αμφίβολα αποτελέσματα», έστρεψε τα βέλη του και στην Περιφέρεια και την ΤΕΡΝΑ, σημειώνοντας ότι για τη διαχείριση χρειάζεται κρατικός φορέας.
Σε περίπτωση που διαλυθεί ο Καλλικράτης και ο Δήμος, ποιος θα έχει το εργοστάσιο, ρώτησε, μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Μπουγάς, από τους Γαργαλιάνους, με το δήμαρχο να λέει ότι θα είναι περιουσιακό στοιχείο της Δημοτική Ενότητας Γαργαλιάνων σε μια τέτοια περίπτωση!
Ο Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος, από τους Γαργαλιάνους, επισήμανε πως ότι το παλιό λατομείο Αλέρτα είναι σε ελαιοπαραγωγική περιοχή και «ποιος θα πει ότι δε θα καταστραφούν τα ελαιοπερίβολα, η ελαιοπαραγωγή και οι συμπολίτες μας;».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα