Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Ας ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μαρινόπουλου και άλλοι Έλληνες επιχειρηματίες και να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Όπως γράφει το fpress.gr ο όμιλος Μαρινόπουλου που αφού εξαγόρασε τους Γάλλους της Carrefour και έκανε ελληνικό και πάλι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα λιανικής στη χώρα βάζει τώρα περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ από ίδια κεφάλαια, στην αλυσίδα και παράλληλα αναδιαρθρώνει τον τραπεζικό δανεισμό της. Το μεγαλύτερο κομμάτι των χρημάτων αυτών θα πέσει βέβαια στην αγορά και τους προμηθευτές βελτιώνοντας σημαντικά τους χρόνους αποπληρωμής την ώρα που ολόκληρη η αγορά βιώνει το αντίθετο.
Αυτή είναι μία πραγματικά σοβαρή εξέλιξη και θα πρέπει να παραδειγματίσει όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν απολάβει δυσθεώρητα κέρδη την εποχή των «χρυσών αγελάδων» αλλά μετά «εξαφανίστηκαν» ρίχνοντας τα όλα στην κρίση, οδηγώντας τεχνηέντως τις εταιρείες τους σε μαρασμό. Αντί να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να επανεπενδύσουν ένα ποσοστό από τα κέρδη του παρελθόντος για να στηρίξουν την εθνική οικονομία και τις θέσεις εργασίας.

ADVERTISEMENT
Να θυμίσουμε πως η Μαρινόπουλος Α.Ε. ιδρύθηκε το 1962 και αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα. Από το 2012, η Μαρινόπουλος Α.Ε. κατέστη αποκλειστική δικαιοδόχος των σημάτων Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Πρόκειται δηλαδή πλέον για μια 100% ελληνική εταιρεία, η οποία έχει ως βασικό πυλώνα της στρατηγικής της να στηρίζει στην πράξη, καθημερινά, την εθνική οικονομία, την εγχώρια αγορά και τους καταναλωτές της.
Μέσω ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου δικτύου περί των 900 καταστημάτων απασχολεί πάνω από 15.000 εργαζόμενους ενώ διατηρεί και πολυετείς συνεργασίες με περισσότερους από 2.000 Έλληνες προμηθευτές και παραγωγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς το 60% σχεδόν των νέων κεφαλαίων που θα βάλει για μια ακόμη φορά η οικογένεια Μαρινόπουλου θα κατευθυνθούν σε προμηθευτές και παραγωγούς ενώ σε κάθε περίπτωση η επιχείρηση αποκτά κεφαλαιακή άνεση την ώρα που ο ανταγωνισμός ματαιώνει συμφωνίες εξαιτίας της αδυναμίας των τραπεζών να στηρίξουν τις κινήσεις του.
Βαρόμετρο για τους ξένους
Η οικογένεια Μαρινόπουλου διαθέτει τεράστιο οικονομικό εκτόπισμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Να θυμίσουμε λοιπόν πως ιδιοκτησία της οικογενείας είναι η φαρμακευτική βιομηχανία ΦΑΜΑΡ της οποίας η δραστηριότητα στην Ευρώπη είναι αξιομνημόνευτη.
Τέσσερα εργοστάσια στην Γαλλία, ένα στην Ισπανία, πέντε στην Ελλάδα, ένα στην Ιταλία και άλλο ένα στο Βέλγιο απαρτίζουν το γκρουπ αυτό στην υγεία που πουλάει περισσότερα από 1800 προϊόντα σε 120 χώρες. Όμως το συγκρότημα έχει και άλλες μικρότερες εταιρείες: μεταξύ αυτών στην Ελλάδα ελέγχει τα Starbucks, τα Marks & Spencer, τα GAP και τα Sephora. Το ότι αποφάσισε τώρα όχι μόνο να στηρίξει οικονομικά αλλά και να ενισχύσει τα σουπερ μάρκετ Μαρινόπουλος αποτελεί σημειολογικά μια κίνηση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία που έρχεται σε μια περίοδο που την χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Γιατί οι ξένοι επενδυτές και επιχειρηματίες, όπως ορθότατα αναφέρει το forests.gr περιμένουν να δουν πρώτα τους έλληνες ομολόγους τους -που γνωρίζουν πρώτο χέρι την κατάσταση στη χώρα τους όπως είναι φυσικό- να κινούνται για να επενδύσουν και αυτοί με τη σειρά τους στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα