Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Τράπεζες: Το Δημόσιο χάνει τον έλεγχο γίνεται μικρομέτοχος

Παίρνει μόνο25%μετοχές και75%CoCos για τα κεφάλαια που θα εισφέρει το ΤΧΣ στις ΑΜΚ.Ευνοϊκοί όροι για ιδιώτες επενδυτές Τράπεζες: Το Δημόσιο χάνει τον έλεγχο γίνεται μικρομέτοχοςΠροσπαθώντας να εξασφαλίσει επιτυχή ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων και υπό την πίεση των δανειστών, η κυβέρνηση αποδέχεται όρους που οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση του ποσοστού κρατικής συμμετοχής στις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι το ΤΧΣ θα εισφέρει νέα κεφάλαια 8-9 δισ, ευρώ.  Για τα κεφάλαια αυτά το Δημόσιο/ΤΧΣ θα πάρει μόνον 25% μετοχές και 75% μετατρέψιμες ομολογίες (Cocos), έτσι ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα καλύψουν συνολικά μόνον το 1/3 του απαιτούμενου ποσού.

Με τη ρύθμιση αυτή και σε συνδυασμό  με την αναμενόμενη συμμετοχή ιδιωτών στις ΑΜΚ, το ποσοστό κρατικής συμμετοχής στην Alpha Bank υπολογίζεται ότι  θα μειωθεί από περίπου 60% σε μόλις 14%, στη Eurobank από 34% σε λιγότερο από 11%, ενώ στην Εθνική και στην Πειραιώς θα πέσει κάτω από 30% ( από τα επίπεδα του 60% που ήταν μέχρι τώρα).
Παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων υπουργών και σε αντίθεση με τις διακηρυγμένες θέσεις της
κυβέρνησης, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής  (ΚΥΣΟΙΠ) αποδέχθηκε σχετικές προτάσεις- υποδείξεις - απαιτήσεις συμβούλων, τραπεζιτών και του ΤΧΣ.
Η αναλογία μετοχών-CoCos καθορίστηκε με βάση το χρηματοικονομικό κόστος που θέλουν (και μπορούν) να επωμισθούν οι τράπεζες, πληρώνοντας τόκους για τις μετατρέψιμες ομολογίες που θα δώσουν στο ΤΧΣ. Υπολογίζεται ότι το Ταμείο θα χρειασθεί να εισφέρει στις ανακεφαλαιοποιήσεις 8-9 δισ, ευρώ. Για τα 3/4 αυτού του ποσού (6-6,7 δισ.) θα πάρει μετατρέψιμες ομολογίες με υψηλό επιτόκιο.
Απομένει τώρα η έγκριση των Θεσμών για να μετουσιωθεί αυτή η απόφαση σε Πράξη υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να τεθεί από τη Δευτέρα σε ισχύ και να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία ανακεφαλαιοποιήσεων.
Από πλευράς δανειστών δεν υπάρχει πάντως διαφωνία – άλλωστε εκείνοι επέμεναν στη λογική αυτής της ρύθμισης – και απόψε ή νωρίς το πρωί θα έχει δοθεί το πράσινο φώς. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ διαμήνυσε ήδη ότι συμφωνεί.
Σε συνεννόηση με την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και την Τράπεζα της Ελλάδος θα καταρτισθεί το τελικό κείμενο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, που θα ορίζει:
- Τα ποσά των αυξήσεων κεφαλαίου  σε κάθε τράπεζα.
- Την αναλογία (25%-75%) μετοχών και υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos)  με την οποία το ΤΧΣ θα καλύψει το μέρος του δυσμενούς σεναρίου που δεν θα καλυφθεί από ιδιώτες.
- Το discount επί της ονομαστικής αξίας με το οποίο θα υποχρεωθούν να μετατρέψουν σε μετοχές τις ομολογίες ή άλλους τίτλους οι κάτοχοι υβριδικών, ομολόγων μειωμένης και υψηλής διαβάθμισης, αν το ΤΧΣ βάλει έστω ένα σεντ για την κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα