Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Σύγκρουση ΓΑΠ-Ψυχάρη με φόντο ένα δάνειο

Βαρύτατες κατηγορίες Παπανδρέου κατά ΔΟΛ για "πόλεμο" με αφορμή την απόρριψη δανείου 10 εκατ. ευρώ. Υπαινικτική απάντηση Ψυχάρη με αναφορές για μυστικά ραντεβού στο Μαξίμου από την πίσω πόρτα. Η θέση της ΕΤΕ.
Ανοιχτή σύγκρουση Παπανδρέου-Ψυχάρη με φόντο ένα δάνειοΠόλεμος μεταξύ των Γ. Παπανδρέου και Σταύρου Ψυχάρη ξεκίνησε με αφορμή δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό συμβούλιο.
Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΔΟΛ ότι του έκανε πόλεμο γιατί θεώρησε ότι δεν συνέβαλε στο να πάρει δάνειο 10 εκατ. ευρώ ο δημοσιογραφικός οργανισμός. Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος σε συμφέροντα, κατονόμασε τον πρόεδρο του ΔΟΛ και εκδότη του Βήματος κ. Στ. Ψυχάρη, ο οποίος, όπως σημείωσε, ζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ζήτησε τη γνώμη του πρωθυπουργού κι εκείνος του απάντησε ότι, αν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις, να του δώσει το δάνειο χωρίς να τον ρωτήσει. Όμως, επειδή δεν πληρούσε τους όρους δεν το έλαβε το δάνειο.
Από την πλευρά του, ο κ. Ψυχάρης υποστηρίζει ότι όταν απορρίφθηκε το δάνειο από την ΕΤΕ ανεπισήμως του αναφέρθηκε πως αυτό έγινε εξαιτίας περέμβασης του Μαξίμου. Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Παπανδρέου να δώσει λεπτομέρειες για την τελευταία τους συνάντηση στο Μαξίμου και γιατί του ζητήθηκε να μπει από την πίσω πόρτα.
Η δήλωση έχει ως εξής:
«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ ζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.

Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.

Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλον!».
Kύκλοι του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι η συνάντηση έγινε και ότι ο κ. Ψυχάρης μπήκε στο κτήριο από την είσοδο που περνούν όλοι οι επισκέπτες στο Μέγαρο Μαξίμου εκτός των κυβερνητικών στελεχών και σε αυτή ήταν παρόντες και άλλοι ηγέτες. 

ETE: Ουδέποτε δεχτήκαμε παρέμβαση για ΔΟΛ -Γιατί δεν δόθηκε το δάνειο
Ουδεμία άποψη παραγόντων εκτός τράπεζας ζητήθηκε για το δάνειο στον ΔΟΛ, το οποίο δεν δόθηκε γιατί δεν παρασχέθηκαν οι αναγκαίες εξασφαλίσεις, απαντά η Εθνική στα όσα ανέφερε την Τετάρτη ο Γ. Παπανδρέου.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνέχεια της χτεσινής τοποθέτησής της αναφορικά με την υπόθεση της δανειοδότησης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), επαναβεβαιώνει τα εξής:

Η Εθνική Τράπεζα ουδέποτε δέχτηκε ή, πολύ περισσότερο, επεδίωξε ανάμιξη τρίτων, πολιτικών ή άλλων προσώπων, στη διαδικασία χορήγησης δανείων ή, γενικώς, στη λειτουργία της. Οι αποφάσεις για δανειοδοτήσεις λαμβάνονται από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας, με συγκεκριμένες και απολύτως διαφανείς εγκριτικές διαδικασίες και με κριτήρια αυστηρά τραπεζικά, ασφαλώς ούτε πολιτικά ούτε «πελατειακά».

Σχετικά με την υπόθεση του ΔΟΛ, διευκρινίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας εξέτασαν το αίτημα του Οργανισμού να δανειοδοτηθεί με 10 εκατ. ευρώ και το απέρριψαν, διότι ο ΔΟΛ δεν παρείχε τις αναγκαίες τραπεζικές εξασφαλίσεις. Ουδεμία άποψη ή γνώμη παραγόντων εκτός Τράπεζας ζητήθηκε. Όπως δεν είχε ζητηθεί λίγους μήνες νωρίτερα, όταν η Τράπεζα είχε δανειοδοτήσει τον ΔΟΛ με 19 εκατ. ευρώ έναντι της εξασφάλισης που της παρείχε με το επί της οδού Μιχαλακοπούλου κτίριο του.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας λειτουργεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στα εκατομμύρια καταθέτες και τους εκατοντάδες χιλιάδες μετόχους της, με μόνη και απόλυτη δέσμευση την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων και των συμφερόντων της ελληνικής οικονομίας. Αυτό πράττει και, βεβαίως, αυτό θα συνεχίσει να πράττει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα