Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Συνέχεια στην καταγγελία Πολάκη για Σαλμά: Τα παραπεμπτικά και η απόφαση για τις εξετάσεις που κόστισαν €825.000 στον ΕΟΠΥΥ!!


Στην αντεπίθεση πέρασε την Παρασκευή ο χειρουργός ορθοπεδικός και πρώην υφυπουργός Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, καταθέτοντας μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, που κατήγγειλε στη Βουλή τον Μ. Σαλμά, κάνοντας λόγο για «κομπίνα» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις.
Κι ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ., πρώην αν. υπουργός Υγείας και γνωστός αθλητίατρος Μ. Σαλμάς ύστερα από τις καταγγελίες Πολάκη ισχυρίζεται πως «ουδεμία ζημία στον ΕΟΠΥΥ προκάλεσε η συγκεκριμένη διαγνωστική αρθροσκόπηση», σύμφωνα με αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσιάζει η «Εφημερίδα των Συντακτών» σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνθηκε κατά χιλιάδες ευρώ από τη συγκεκριμένη υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται άμεσα διά των υπογραφών τους ο πρώην υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος
καθώς και η προηγούμενη Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και ο τότε πρόεδρός του, καθηγητής Ιατρικής Παναγιώτης Σκανδαλάκης, πρώην βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.
Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή. Στις 22 Δεκεμβρίου 2014, ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, επί κυβέρνησης Σαμαρά, με διαφαινόμενη τότε την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Λ. Γρηγοράκος υπογράφουν απόφαση (ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΑΔΑ ΩΧ5ΘΘ-ΖΤ3) με την οποία αποδέχονται την απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2014.
apofasi-voridi-salmas
Επάνω αριστερά, η υπουργική απόφαση Βορίδη-Γρηγοράκου και δεξιά οι οι εγκρίσεις του Ιατρικού Συλλόγου που αποδεικνύουν τη συστέγαση του ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου με το ιατρείο του πρώην υφυπουργού της Ν.Δ. Κάτω, τα παραπεμπτικά 550 ασθενών με την υπογραφή του Μάριου Σαλμά.
parapemptika-salmasΜε τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ο τότε υπουργός αποδέχεται τη δυνατότητα διενέργειας της συγκεκριμένης διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο, η οποία, όπως αναφέρεται, «δεν είναι μια νέα ιατρική μέθοδος αλλά ήδη υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδος, με τη μόνη διαφορά της εξέλιξης των αναλώσιμων και εργαλείων που καθιστούν την πράξη απολύτως ίδιας επιστημονικής διαδικασίας, ίδιων επιστημονικών ενδείξεων, ίδιας επιστημονικής ακρίβειας με τη μέχρι σήμερα διαγνωστική αρθροσκόπηση στο χειρουργείο, με τη μόνη διαφορά ότι γίνεται στο εξωτερικό ιατρείο νοσοκομείου ή σε νόμιμο ιατρείο και είναι ασφαλής».
Το κυριότερο όμως είναι η τελευταία φράση της υπουργικής απόφασης:
«Ως προς την κοστολόγηση, εφόσον παραμένει διαγνωστική αρθροσκόπηση, ισχύει ό,τι και στα ΚΕΝ (κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο) των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων».
Με απλά λόγια, αποζημιώνεται κανονικά από τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ που παρουσιάζουμε σήμερα, όχι ένας και δύο αλλά συνολικά 550 ασθενείς μέσα σε ένα χρόνο (από το καλοκαίρι του 2015 έως τα τέλη Αυγούστου 2016) πήραν παραπεμπτικό από τον ίδιο γιατρό με το ίδιο ΑΦΜ για την ίδια συγκεκριμένη ιατρική πράξη (της διαγνωστικής αρθροσκόπησης γονάτου).
Ποιος είναι αυτός; Δεν είναι άλλος από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, χειρουργό Μάριο Σαλμά.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες Πολάκη, η συγκεκριμένη εξέταση υπερκοστολογείτο κατά τουλάχιστον 300% (1.500 ευρώ κόστιζε η μία), με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο κατά τουλάχιστον 825.000 ευρώ για την αναφερόμενη περίοδο.
Η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία όλων των ασθενών που υποβλήθηκαν στη συγκεκριμένη εξέταση με υπογραφή του ίδιου του κ. Σαλμά.
«Οφείλω να ενημερώσω τους πολίτες ότι εγώ προσωπικά δεν έχω καμία σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και δεν έχω λάβει ούτε ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, απλά το ιατρείο μου συστεγάζεται με ένα από τα πολυϊατρεία αυτά» έλεγε σε προχθεσινή δήλωσή του ο Μ. Σαλμάς.
Λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, στις 19/2/2015, με απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, χορηγήθηκε βεβαίωση λειτουργίας του «Ιδιωτικού διαγνωστικού εργαστηρίου Αρθροσκόπηση-Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε.» επί της λεωφόρου Κηφισίας, το οποίο εκπροσωπείται νομίμως από τον Αθανάσιο Αρβάλη και το οποίο κατά… διαβολική σύμπτωση συστεγάζεται με το ιδιωτικό ορθοπεδικό ιατρείο του Μ. Σαλμά (βλ. Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας – Α.Π. 2775, 19.2.2015)
Της υπουργικής απόφασης Μ. Βορίδη είχε προηγηθεί γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, με τον πρόεδρό του Παναγιώτη Σκανδάλακη να αποδέχεται την απόφαση της Ολομέλειας, η οποία άνοιξε τον δρόμο για να αναγνωριστεί η αποζημίωση για τη συγκεκριμένη ιατρική εξέταση.
«Το ΚΕΣΥ παρέπεμψε το θέμα σε ειδικό συμβούλιο εμπειρογνωμόνων και κατόπιν η εισήγησή τους διαβιβάστηκε στην Ολομέλειά μας, η οποία αποτελείται από 30 εκπροσώπους φορέων, αιρετούς και όχι διορισμένους», ισχυρίστηκε ο πρώην διοικητής του οργάνου, καθηγητής Π. Σκανδαλάκης.
Πρόκειται για δήλωση που προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς είναι γνωστό πως δεν είναι αιρετά στο σύνολό τους τα μέλη του ΚΕΣΥ.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην efsyn.gr
Φωτο από iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα