Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Σόιμπλε εναντίον Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νέο σχέδιο

Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Εκτός από τον πόλεμο ενάντια στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανοίγει ένα νέο λαμπρό «πεδίο μάχης», τον πόλεμο ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς θα διεξαχθεί όμως αυτός ο πόλεμος και πού οδηγεί;
Πέρασαν πολλά χρόνια από την εποχή που η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να γκρεμίσει την αρχή της αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να χρησιμοποιήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για στυγνούς εκβιασμούς, για να εκβιάζει κυβερνήσεις για τα στενά συμφέροντα μιας χούφτας αδίστακτων γερμανικών εταιρειών. Η Ευρώπη, με τη «σοφή ηγεσία» του κυρίου Σόιμπλε, μεταλλάχτηκε σταδιακά, από όαση Δημοκρατίας και ελευθερίας που ήταν, σε ένα τεράστιο Νταχάου.
Με πρόφαση τη «δημοσιονομική πειθαρχία» και χρησιμοποιώντας το ευρώ και την ΕΚΤ ως εργαλείο, εκβίασε, εκδίωξε όσους κυβερνήτες κρατών αντιλήφθηκαν τον παραλογισμό. Και τελικά οδήγησε σε
εφιαλτική λιτότητα το 1/3 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διοχέτευσε κολοσσιαία ρευστότητα από το ευρωπαϊκό χρήμα –φέτος είναι 250 δισ. ετησίως μέσω ΕΚΤ– στα ταμεία γερμανικών τραπεζών και εταιρειών. Η Γερμανία κατάφερε στην αρχή έτσι μεγάλα πλεονάσματα, ενώ άλλες χώρες καταστρέφονταν. Οι χώρες «συμμορφώθηκαν». Όμως αυτό που απομένει στην Ευρώπη δεν είναι μόνο το καμμένο δάσος από κατεστραμμένες χώρες και εκατομμύρια κατεστραμμένες εταιρείες και ανέργους. Μένει κάτι πολύ χειρότερο. Η φωτιά κατέστρεψε τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα καίει και αυτούς που την άναψαν, την ίδια τη γερμανική οικονομία, τις εταιρείες - διαμάντια της. Volkswagen, Siemens, Deutsche Bank, Commerzbank πλέον γκρεμίζονται σαν χάρτινοι πύργοι. Ο καταστροφικός κύκλος με τη λευκή κιμωλία κλείνει.
Οι χώρες-μέλη φεύγουν πανικόβλητες από το ευρωπαϊκό «Νταχάου». Και η Γερμανία, αντί να κεφαλαιοποιήσει στην πολύχρονη συνεργασία, προτιμά να κάψει την αυλή του γείτονα! Το δικαίωμα μιας κυρίαρχης χώρας, της Βρετανίας, να αποφασίσει την τύχη της σε σχέση με την Ε.Ε. αντιμετωπίστηκε εξ αρχής άκομψα, υποτιμητικά, προσβλητικά. Οι προσβλητικές παρεμβάσεις των Γερμανών και η εικόνα κρίσης στην Ευρώπη έπεισαν τους δύσπιστους Εγγλέζους ότι τους περιμένει το χειρότερο στην Ε.Ε. Και αποφάσισαν να φύγουν. Η Γερμανία τώρα απειλεί να «αποκόψει» εντελώς την Αγγλία από τις ελεύθερες συναλλαγές της Ε.Ε., ώστε να «γονατίσει» την Οικονομία της. Όμως αυτός ο οικονομικός πόλεμος θα γονατίσει πρώτα τη γερμανική οικονομία, χάνοντας άμεσα 3% - 4% από το μερίδιο πωλήσεων που είχαν, ενώ διεξάγεται και σε εποχή που οι Γερμανοί «μποϋκοτάρουν» τη Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ αποφασίζουν να «εκπαραθυρώσουν» από τη χώρα τις μεγάλες γερμανικές εταιρείες, με τις καμπάνες να πέφτουν σαν το χαλάζι σε γερμανικές υπερ-εταιρείες για εξαπατήσεις καταναλωτών!
Μέχρι τα τέλη του 2015 ο κύριος Σόιμπλε ήλεγχε τα βασικά όργανα στην Ε.Ε., όμως οι πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές σε νότια, κεντρική και βόρεια Ευρώπη, όσο και η μεταβολή των οικονομικών προτεραιοτήτων σε Γαλλία και Ιταλία, ξεγύμνωσαν το «γερμανικό διευθυντήριο» της Ε.Ε. Ο Σόιμπλε δεν παίρνει το «ΟΚ», πλέον, με ένα νεύμα, με την ευκολία που συνήθιζαν οι... μαφιόζοι στις ταινίες του Αλ Πατσίνο! Τόσο η σύνοδος των μεσογειακών χωρών, όσο και το αντάρτικο από Ουγγαρία και Πολωνία δείχνουν ότι η Γερμανία δεν ελέγχει πλέον απόλυτα την Ε.Ε. Το σχέδιο του Σόιμπλε για πλήρη λιτότητα και φοροκαρπαζιά στην Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να επεκταθεί από την Ελλάδα στις μεγάλες χώρες, όπως θα ήθελε, παρά μόνο με κατάλυση των ευρωπαϊκών θεσμών!
Αυτό θα το κάνει ακριβώς έτσι, παραχωρώντας... τις αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του «Συμβουλίου Κορυφής» και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον... εκπληκτικό... εαυτό του, στο ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας), δηλαδή όπου διαθέτει 30% και ελέγχει πλήρως, επιβάλλοντας τη θέληση του στις άλλες... 26 χώρες! Ο Γερμανός διοικητής (γκαουλάιτερ) του ΕSM θα επιβάλλει ό,τι μέτρα θέλει, όπου θέλει σε όλη την Ε.Ε.! Όπως εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξη, οι αποφάσεις των κυβερνήσεων των κρατών παίζουν «υπερβολικά μεγάλο ρόλο». Πρέπει να αντικατασταθούν από το ESM. Το ESM θα εποπτεύει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ασκεί πλήρως πολιτική αντί των κρατών-μελών που τώρα έχουν τη δικαιοδοσία!
Η Δημοκρατία δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο της γερμανικής ηγεσίας, αλλά ο πόλεμος και η κατοχή ξένων εδαφών! Τώρα, αν υλοποιηθούν τα μεγάλα αυτά σχέδια, ο ίδιος ο Σόιμπλε με τα χεράκια του θα ελέγχει τα κράτη, με πραξικόπημα, με ένα όργανο - μαριονέτα που αυτός ελέγχει! Δεν χρειάζεται στρατό, θα ελέγχει με τον ESM! Αυτό όμως ρίχνει και το τελευταίο «φύλο συκής», για τις προθέσεις. Αποκαλύπτει το «μάστερ πλαν», το «μεγάλο σχέδιο» του μεγάλου αυτού «διανοούμενου» και «στρατηλάτη» της Γερμανίας ώστε μια χούφτα γερμανικές εταιρείες να γονατίσουν, να κουμαντάρουν όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κύριος Σόιμπλε δεν έμαθε από τα λάθη του. Και ετοιμάζεται να κάνει τη «μεγάλη αρπαχτή». Αφού κατάφερε και γκρέμισε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία, θα γκρεμίσει τώρα ακόμη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο γερμανικός επεκτατισμός φαίνεται ότι δεν έμαθε τίποτα από δυο παγκόσμιους πολέμους. Χτυπάει ξανά την πόρτα της Ευρώπης και ζητάει τα κλειδιά. Θα του τα δώσουμε;
* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.
Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα