Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Πρώτο κρούσμα ιλαράς στη Μεσσηνία σε παιδί 2,5 ετών

Το πρώτο κρούσμα ιλαράς στη Μεσσηνία, σε παιδί 2,5 ετών, δηλώθηκε χθες στη Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας από ιδιώτη παιδίατρο. Πρόκειται για παιδάκι που έχει νοσήσει, ανήκει στο γενικό πληθυσμό και ήταν ανεμβολίαστο.
Μετά την επιδημική έξαρση που έχει σημειωθεί και την ευρεία ενημέρωση, τις τελευταίες μέρες πολλοί γονείς σπεύδουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Ωστόσο, ο κίνδυνος ελλοχεύει και για ενήλικες που δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν εμβολιασθεί.
Με ξεχωριστή ανακοίνωσή του χθες για το θέμα αυτό εφιστούσε την προσοχή και ο Ιατρικός Σύλλογος Καλαμάτας, ζητώντας τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων.
Στη Νότια Ελλάδα
Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί συνολικά 166 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Αφορούν, κυρίως, μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση και η επέκτασή τους σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά.
Στην περίπτωση της Μεσσηνίας θα γίνει έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες νόσησε

το συγκεκριμένο παιδί, μιας και δεν προέρχεται από κοινότητα Ρομά.
Εμβολιάζονται
Ήδη η αύξηση των κρουσμάτων έχει θορυβήσει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους γονείς, ενώ πολλοί έχουν προσφύγει στο νοσοκομείο και τη Διεύθυνση Υγείας για να εμβολιαστούν.
Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μεικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Ειδικότερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει οδηγίες για:
άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιασθεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μεικτού εμβολίου MMR).
εκτάκτως λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς συστήνει τη διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της δεύτερης δόσης τρεις μήνες μετά την πρώτη ή - εφόσον έχει περάσει το διάστημα αυτό - το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη.Το μεγαλύτερο πρόβλημα έλλειψης εμβολιασμού παρατηρείται στα παιδιά τσιγγάνων, αν και πέρυσι με ειδικό πρόγραμμα εμβολιάσθηκαν αρκετά παιδιά τσιγγάνων σε Δημοτικά Σχολεία της Μεσσηνίας. Ωστόσο, απαιτείται έλεγχος αν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις του εμβολίου, προκειμένου να υπάρχει κάλυψη. Της Βίκυς Βετουλάκη - tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα