Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Καταγγελία για «σκουπιδότοπο» του Δήμου Τριφυλίας στο Αγροκήπιο στα Φιλιατρά…

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στα Φιλιατρά από την επιλογή της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας να μεταφερθούν κλαριά, ογκώδη αντικείμενα και κάθε λογής σκουπίδια, για προσωρινή εναπόθεση, στο χώρο του Αγροκηπίου. Πενήντα τέσσερις κάτοικοι των Φιλιατρών και συγκεκριμένα της περιοχής του Αγροκηπίου υπέβαλαν εγγράφως χθες σοβαρή καταγγελία στο Δήμο Τριφυλίας, η οποία πρωτοκολλήθηκε και κοινοποιείται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας, επειδή η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας με κατά πλειοψηφία απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών «μετατρέπει» την περιοχή του Αγροκηπίου σε σκουπιδότοπο! Μάλιστα, το σοβαρό αυτό θέμα τέθηκε, προ ημερήσιας διάταξης, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας από το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Ασημακόπουλο, ο οποίος ουσιαστικά κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή και την πλειοψηφία του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών ότι φτιάχνουν νέο παράνομο σκουπιδότοπο στην πόλη, δίπλα σε σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και σπίτια. Κάνουν δε λόγο για καύση κλαριών κ.τ.λ. από την 1η Οκτωβρίου, ενώ η αντιπυρική περίοδος λήγει στις 31 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, τόσο ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Παναγιώτης Τσίγγανος, όσο και ο δήμαρχοςΠαναγιώτης Κατσίβελας και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Σαρμαντζής, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα.Στην καταγγελία των κατοίκων των Φιλιατρών προς το δήμαρχο Τριφυλίας, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας και τον τοπικό αντιδήμαρχο Δ.Ε. Φιλιατρών αναφέρεται: «Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.: 49/2017 απόφαση Συμβουλίου Δ. Κ. Φιλιατρών προτείνεται δημοτικός χώρος ανατολικά του ξερού γηπέδου για την “προσωρινή εναπόθεση αυστηρά και μόνο κλαδιών” και “για λίγες μόνο μέρες μέχρι και την 1η Οκτωβρίου”,


προκειμένου μετά να καούν. Επειδή: Ο χώρος αυτός είναι ιστορικός, ανήκε στον ΑΣΟ και με την επωνυμία “Αγροκήπιο”, με βραβευμένο επιστημονικό έργο στο παρελθόν, αλλά και ως πρότυπο κέντρο καλλιεργειών και αρχιτεκτονικής κήπων, έως και τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, οπότε η κυριότητα του χώρου επήλθε στον τότε Δήμο Φιλιατρών. Το έτος 1991 ιδρύθηκε το Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών, το 1995 χτίστηκε το κτήριο με χρηματοδότηση LEADER I, στοίχισε τότε μαζί με τον πανάκριβο εξοπλισμό του συνολικά 22.000.000 δραχμές. Δούλεψε τα έτη 1998 -2004. Στο χώρο υπάρχουν ακόμα: το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών (κατασκευής 2006), το Νέο Γήπεδο Φιλιατρών (κατασκευής 2008) και ένα βοηθητικό ξερό γήπεδο ποδοσφαίρου. Καθημερινά, συχνάζουν άνθρωποι όλων των ηλικιών, άτομα με ειδικές ανάγκες, γονείς, αθλητές. Εκτός από τα σπίτια στη γειτονιά μας υπάρχουν και συνεργεία αυτοκινήτων.

Η απόσταση του χώρου που προορίζεται για εναπόθεση, έστω και “προσωρινή”, είναι 120 μέτρα. Είναι δε μόλις 40 μέτρα από το Νέο Γήπεδο, 60 μέτρα από το Ειδικό Σχολείο, δίπλα ακριβώς από το ξερό, με δρόμο που διασχίζει και συνδέει τα γήπεδα του Αγροκηπίου με το παλαιό Γήπεδο Φιλιατρών, που κι αυτό βρίσκεται πλησίον.

Λόγω της μεγάλης κι αναξιοποίητης έκτασής του, ο χώρος αυτός στο παρελθόν είχε σε ορισμένα σημεία μετατραπεί σε έναν «άτυπο» σκουπιδότοπο από διάφορους ασυνείδητους πολίτες κι αγρότες της περιοχής, όπου πετούσαν ανεξέλεγκτα: μπάζα – σκουπίδια – παλαιά έπιπλα – στρώματα – υπολείμματα καλλιεργειών – διάφορα πλαστικά κ.λπ. Έχουν δαπανηθεί χιλιάδες ευρώ σε αναθέσεις εργολάβων χωματουργικών έργων για τον καθαρισμό του χώρου από το 2006 μέχρι και το έτος 2015. Ειδικά η δημιουργία ενός σκουπιδότοπου πλησίον σχολείου που φοιτούν ΑμεΑ, αποτελεί τη χειρότερη επίδραση στην εκπαιδευτική τους κατάρτιση και υγεία.
Ο χώρος του Αγροκηπίου Φιλιατρών με την παλαιά του αίγλη, παρά τις υφιστάμενες υποδομές σχολείων και γηπέδων, έχει αφεθεί σε μια τραγική παρακμή. Με την ίδια λογική και ευκολία αποφάσεων θα μπορούσατε να επιλέξετε και το χώρο της κεντρικής πλατείας Φιλιατρών ή του Δημαρχείου – Λαϊκή Αγορά.
Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την υποβάθμιση της γειτονιάς μας! Ζητούμε: Ο Δήμος Τριφυλίας να μη φέρει κι άλλα σκουπίδια στη γειτονιά μας, παρά να καθαρίσει και ν’ αξιοποιήσει το χώρο, μετατρέποντάς τον σε πάρκο ή σε οτιδήποτε άλλο που θα είναι προς όφελος των δημοτών. Να εφαρμόσει στους κατάλληλους χώρους ένα νόμιμο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, σας ενημερώνουμε ότι θα διεκδικήσουμε με κάθε έννομο μέσο τα συμφέροντα του τόπου μας».
Του Ηλία Γιαννόπουλου











Πηγή: Το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα